Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Så ska det låta nu

Bokmärk artikel
Putte Nelsson, Jessica Andersson och Papa Dee i kvällens "Så ska det låta".

Carl-Johan Söder/SVT Putte Nelsson, Jessica Andersson och Papa Dee i kvällens "Så ska det låta".

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

SÅ SKA DET LÅTA SVT 1 20.00. "Så ska det låta" har länge varit en av SVT:s största ­succéer. Inget tyder heller på att framgången mattas, trots ny vinjett, ny programledare - och nya pianister.

SÅ SKA DET LÅTA SVT 1 20.00. "Så ska det låta" har länge varit en av SVT:s största ­succéer. Inget tyder heller på att framgången mattas, trots ny vinjett, ny programledare - och nya pianister.

- Det viktigaste är att ha ett bra gehör. Att direkt kunna känna in rätt tonart, och byta om man måste. Det håller inte att säga, "Den här låten kan jag bara spela i C-dur". Jag tror faktiskt det är viktigare med ett gott gehör än att kunna läsa noter perfekt.

Det säger Putte Nelsson, den ene av huspianisterna i SVT:s långkörare "Så ska det låta". Den uppdaterade versionen av detta fortfarande mega­populära program (omkring två miljoner tittare förra fredagen) har ny vinjett, ny dekor, nya tävlingsinslag, ny programledare (Peter Settman) och nya huspianister. I kväll sänds det sjätte programmet av totalt tolv i denna nya omgång; gästartister är sångerskan Meja, stå-upp-komikern Claes Malmberg, Jessica "Fame Factory" Andersson och reggaemannen Daniel "Papa Dee" Wahlgren.

Annons:

Nelssons mer hårfagre pianistkollega heter Stefan Gunnarsson, är 36 år och uppvuxen i Boden. Han började sin musikerkarriär som trummis men håller sig numera till piano och gitarr. Gunnarsson har samarbetat med tunga namn som Bill Champlin från fusiongruppen Chicago, liksom med svenskar som Jill Johnson och Lisa Miskovsky.

Nelsson, 33 år, heter egentligen Fredrik men har inte kallats något annat än Putte sedan han var liten knatte. Han föddes i Addis Abeba, och adopterades av Gudrun och Roland, som var missionärer i Etiopien. Han växte upp i Värnamo, Umeå och Vetlanda; pappa var pastor och hjälparbetare och flyttade en del på grund av arbetet.

Musiken kom in i Fredrik/Puttes liv redan i späda år i och med att far hans spelade ventilbasun och moder Gudrun klarinett och piano. Puttes pianospel tog fart på allvar när han var i 18-årsåldern, dessförinnan hade han tagit lektioner i trumspel och slagverk. Han blev heltidsmusiker 1996, och kan i dag kalla sig pianist, arrangör, låtskrivare och kapellmästare.

Sedan dess har Nelsson hunnit samarbeta med en imponerande skara artister, inte bara i fråga om antalet. Bland "di svenske" har han spelat ihop med storheter som Lisa Nilsson, Titiyo, Eric Gadd, Eagle-Eye Cherry, Jennifer Brown, Gladys Del Pilar, Blossom Tainton, Jerry Williams, Sharon Dyall och Svante Thuresson - favoritprojektet Blacknuss icke att förglömma.
Också internationella superstjärnor finns med i Nelssons cv, däribland före detta. Supremessångers­kan Mary Wilson, superdivan ­Mariah Carey, gospelmannen James Ingram, soul/rapstjärnan Mary J Blige och den söte puertoricanske flickidolen Ricky Martin.

- Jag gjorde en promotionturné i Europa med Ricky. Det var något helt overkligt, som att byta från att köra go-kart till Formel 1. Det var privata jetplan, limousiner, femstjärniga hotell, uppassare, betjänter - jag fick inte ens bära min väska själv, säger Nelsson.

- Det är förstås kul att ha fått vara med om detta, men det blir lite prövande i längden med all uppståndelse, konstaterar Putte Nelsson. Fast man spelar med stjärnor som Martin, Mariah Carey och Mary J Blige kommer man dem sällan inpå livet. De är hela tiden omgivna av en mur av människor som anser sig själv minst lika viktiga - eller viktigare - än artisten: stylister, frisörer, livvakter, pr-folk, agenter, skivbolagsmännsikor&

Mitt i allt detta, vilken musik klappar ditt hjärta för allra mest?

- Gospel, alla gånger! Det är den musik jag känner till bäst, beroende på min uppäxt. Annars är jag musikalisk allätare.

Har du någon favoritartist bland alla gästerna?
- Ja, det är klart att några sticker ut lite extra, som Viktoria Tolstoy som är en fantastisk vokalist. Jag blev också överraskad av Vanna ­Rosenberg (gäst fredagen den 5 maj), som är inte bara en stark personlighet och bra skådis utan en oväntat duktig sångerska.
Nästa fredag får vi se Lasse Brandeby. Är han sig själv eller Kurt Olsson?!

- Nja, först är han nog mest Brandeby, men sedan blir han nog allt mer Kurtan. Kurt Olsson tar väl över antingen Lasse vill eller inte &

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Volkswagen
Foto:AFP

 Ska framgå i ett brev som bolaget skickat. Ber även om ursäkt för ”felsteg”. 6  3 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Var god dröj-läge.” Myndigheter, politiker, jurister och bilägare väntar på beskedet. 2  1 tweets  0 rekommendationer  1 rekommendationer

Volkswagen
Foto:AP
Ryssland
Foto:Skärmdump Youtube

 Rapporterar om utsikterna för flygattacker. Ryska tv-kanalen har börjat med annorlunda väderrapport. 19  4 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nato kräver ryskt bombstopp. Turkiska stridsflygplan blev ”trakasserade”. 22  7 tweets  14 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
ordquiz-puff
Foto:TT

 Quiz. Testa hur många av Språkrådets nyord du kommer ihåg. 561  14 tweets  540 rekommendationer  7 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: