Tv-klassiker läggs ut på nätet

”Beppes godnattstund” som sändes i SVT 1968–1974 och Bo Holmström.

Foto: Bo-Aje Mellin/Bertil S-son Åberg/SVT ”Beppes godnattstund” som sändes i SVT 1968–1974 och Bo Holmström.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Till påsk nästa år öppnar SVT en webbportal där man kan se alla ”Hylands hörna”, ”Vilse i pannkakan” och Julkalendern i sin helhet. Ett historiskt upphovsrättsavtal gör att stora delar av SVT:s arkiv kan bli tillgängligt.

Till påsk nästa år öppnar SVT en webbportal där man kan se alla ”Hylands hörna”, ”Vilse i pannkakan” och Julkalendern i sin helhet. Ett historiskt upphovsrättsavtal gör att stora delar av SVT:s arkiv kan bli tillgängligt.

Sveriges Television öppnar sina arkiv. Public service-företaget har ingått ett historiskt upphovsrättsavtal, som nu gör 50 års tv-historia tillgänglig på webben. Avtalet har slutits med Copyswede, som fördelar pengar till rättighetshavare.

– De stora vinnarna i det här är tv-tittarna. Det vi skapar är ett riktigt folkarkiv. Vårt liv är till stor del formade av tv, de stora händelserna har vi upplevt genom tv-rutan, säger Sveriges Televisions vd Eva Hamilton.

Annons:

Från och med den 1 januari 2013, då avtalet börjar gälla, kommer svenska folket att kunna se många av sina gamla kära favoriter. ”Hylands hörna”, ”Melodifestivalen” och ”Televinken” från tv:s barndom är bara några exempel.

Och nu i sin helhet. Det som hittills bara varit 200 korta snuttar i det som kallas ”Öppet arkiv” på SVT Play växer till en gigantisk samling hela program och programserier. Det i stort sett enda som hittills kunnat läggas ut på webben är material där SVT sitter på rättigheterna. Drama och underhållning har blivit lidande.

– Här har vi den stora skillnaden mot i dag. Drama, nöje och fakta där man använt sig av författare, skådespelare och musiker och and­ra som inte varit anställda av SVT kommer nu att göras tillgängligt, säger Copyswedes vd Mattias Åkerlind.

Det här innebär, förklarar Eva Hamilton, att en maskör som arbetade på ”Hemsöborna” 1966, eller dennes dödsbo, kan få betalt när den sänds ”i repris” på webben. Ett annat exempel är att Ernst Hugo Järe­gårds efterlevande nu kan få royalty för webbsändningar.

Hur omfattande det nya arkivet blir är för tidigt att säga, ingen vet hur många av de totalt 300 000 sparade SVT-timmarna som är värda att gå till eftervärlden. Varenda ”Aktuellt-sändning” kommer knappast att sparas. Det är ingen vild gissning att mindre än hälften av allt som sparats på vhs och Beta digitaliseras.

Förutom digitalisering ska materialet göras sökbart och en webbportal ska skapas. Söker man på ”Julkalendern” får man upp alla SVT:s julkalendrar genom åren. På samma sätt kan man tänka sig ett Strindbergspaket eller ett Melodifestivalspaket.

– I höst går vi förmodligen ut och frågar våra tittare vad de helst vill se. Sedan öppnar vi portalen med buller och bång runt påsk nästa år. Då ska det finnas ett ansenligt arkiv att gräva i, säger Eva Hamilton.

SVT-vd:n är ganska säker på att tv-tittarna suktar efter inte bara ”Melodifestivalen” och julkalendrarna utan också ”Hylands hörna”, ”Jacobs stege” och ”Vilse i pannkakan”. Likaså stora händelser som Palmemordet och ”Estonia”-katastrofen.

Vägen bereddes för ett år sedan, då en lagändring gjorde det juridiskt möjligt att sluta det här avtalet. Därtill har SVT fått 60 miljoner kronor av regeringen för att 2012–2013 få fart på digitaliseringen och bygga webbstrukturen. Avtalet med Copyswede löper på sex år, varje år kostar det SVT en klumpsumma för att ha rätt att offentliggöra verken en gång till. Hur mycket SVT betalar vill inte Hamilton avslöja, men säger att SVT ska begära en grundhöjning av anslaget från staten, några tiotal miljoner kronor.

Kommentarer (6)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Jimmie Åkesson i Skavlan
Foto:SVT/TT

 400 anmälningar till Granskningsnämnden. Och nära 2.000 synpunkter. 329  13 tweets  316 rekommendationer  0 rekommendationer

Johan-Croneman-bs
Foto:DN

 Tittarstorm. Ställde politiska frågor. SD-väljarna rasade mot kritiska och "oförskämda" frågor. 120  11 tweets  109 rekommendationer  0 rekommendationer

militar
Illustration:Skärmdump från Vojenno-Promysjlennyj Kurjer, AFP

 Vill framkalla tsunamivågor och vulkanutbrott. Skriver i rysk tidskrift. 140  28 tweets  110 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:

 Hoppar till konkurrent. Flera av världens största artister lämnar musiksajten. 50  4 tweets  44 rekommendationer  2 rekommendationer

Daft Punk som statyer
Hemlig grupp. Foto:Jewel Samad
hogskoleprovspuff
Foto:TT

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 7467  55 tweets  7408 rekommendationer  4 rekommendationer

 Facit: Här är alla rätt på högskoleprovet. Kolla hur det gick för dig! 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hittar du de försvunna orden? Kräver bra ordförståelse. 2068  18 tweets  2047 rekommendationer  3 rekommendationer

 Hur bra är du på engelska? Slipa på dina språkkunskaper. 1271  33 tweets  1233 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: