Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Tv-krönikan: Elektronikens Ernst.

Fixa en tv på sommartorpet..

Skulle jag använda den befintliga parabolantennen eller byta till en vanlig teveantenn på det det nyinköpta 1800-talstorpet i Roslagen?

Kollegan blir upprörd och säger att man ska vila från teve på semestern. Men jag tittar ju nästan aldrig på teve i vanliga fall! Då måste jag väl ha sparat ihop till semestertevetittande? Och även om jag inte är någon sportfantast så lockar fotbolls-EM.

Efter förvirrade samtal med låtsaskunniga söndagsexpediter i elektronikbutikerna chansade jag på en platt tjugo centimeter lång ljusgrå antenn. Kopplade den till den gamla tjockteven via en enkel digitalbox. Antennen fungerar utmärkt och är mycket diskret på fasaden. Och parabolen som skämde torpet är nedmonterad.

Jag ville ju förstås också ha ett fungerande bredband som komplement för att se teve på nätet bland annat. Men det nya 3G-modemet tappar kontakten då och då och bredbandet blir mycket smalt. Vi tycks ha köpt ett hus precis på 3G-skuggans rand.

Efter lite research på nätet hittar jag ytterligare en grå liten plattantenn. En svart manick fästs med kardborreband på 3G-modemet och så ansluts den med en kabel till antennen. Mottagningen går direkt från en till fem pinnar. Visserligen blir det inte 7 Mbit/s utan 1,3. Men det räcker alldeles utmärkt.

Efter dessa insatser på torpet som en elektronikens Ernst blir det midsommardag och det blir kväll. Vi sätter oss för att se det som skulle ha varit Sveriges kvartsfinalmatch: RysslandHolland.

Det unga ryska laget spelar med en obändig offensivlusta och att se Andrej Arsjavin är ren underhållning. Fascinerande att se ryssarna spela helt respektlöst mot guldtippade Holland. Och vad är det egentligen tränaren Guus Hiddink gör med sina lag? Hur kan han få landslag efter landslag att nå sådana framgångar?

När jag skriver detta är det en stilla söndagmorgon med blå himmel och kritvita molntussar. Jag sitter vid min 3G-uppkopplade dator och lyssnar till måsar som skränar förstrött.

Trots att jag borde gå ut i den fina morgonen så skulle jag först vilja se några repriser från den fantastiska matchen i går.

TV4 som sände matchen har bara ett snålt nyhetsklipp från matchen på sin fotbollssajt. SVT har bara text. BBC tycks ha ett längre klipp men det kan man bara se om man bor i Storbritannien. Återstår att söka i gråzonerna.

Söker på Youtube. Jodå, där finns en betydligt bättre sammanfattning på dryga två minuter. Och så hittar jag en snutt som består av musik, stillbilder och en text som berättar att Youtube inte tillåter Highlights. Plus en länk till en sida där jag hittar en alldeles utmärkt engelskspåkig videosammanfattning av matchen på dryga tjugo minuter. Mycket bra! Rimligen har den sajten inte rätt att visa sammandrag heller men den och flera andra sajter gör det i alla fall och de är inte svåra att hitta. Kollar på Pirate Bay och visst finns matchen och sammanfattningen där också.

För övrigt . . .
. . . hör jag nu i fjärran något som låter som en cirkelsåg. Kanske jag ska se Sommartorpet i kväll?