Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Filmrecensioner

”Bright star”

Bokmärk artikel
När John Keats blev våldsamt kär hade han en lång affär med en dam ej långt ifrån – vackra grannen Fanny Brawne. Här ses de båda två: Abbie Cornish och Ben Whishaw.

När John Keats blev våldsamt kär hade han en lång affär med en dam ej långt ifrån – vackra grannen Fanny Brawne. Här ses de båda två: Abbie Cornish och Ben Whishaw.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Filmrecension

Regi: & manus: Jane Campion

Titel: ”Bright star”

Kategori: Drama

Längd: 2 tim (från 7 år)

Medverkande: Ben Whishaw, Abbie Cornish, Kerry Fox, Paul Schneider, Thomas Sangster m fl

Få regissörer klär riktigt bra i kostym, det vill säga kan gjuta vettigt liv i historiskt svunna epoker. Några få, som Jane Campion, besitter den sorts känslighet som gör att de skildrar dåtid nästan ännu bättre än nutid. Den nyzeeländskfödda, litteraturälskande regissören – mest känd för ”Pianot”, ”En ängel vid mitt bord” om författaren Janet Frames liv samt den kyligare men enormt vackra Henry James-filmatiseringen ”Porträtt av en dam” – är tillbaka i litteraturens varma famn. Denna gång har hon landat hos en diktare, John Keats (1795–1821), en av den engelska litteraturens mest kända poeter som bland annat skrev ”Endymion” och ”Ode till en grekisk urna”.

Keats är själva högromantiken personifierad. Hans litterära erkännande kom sent, långt efter att han på ett stilenligt sätt hostat sig till döds i ett dragigt rum vid Spanska trappan i Rom, blott 25 år gammal. De sista tre åren av sitt liv var Keats våldsamt förälskad i grannflickan Fanny Brawne, dotter till hans hyresvärdinna.

Annons:

Och som den helhjärtade feminist Campion är berättas ”Bright star” utifrån den unga miss Brawnes perspektiv. Inspirationen till filmen bygger på Andrew Motions biografi, kort och gott kallad ­”Keats”. Men det var framför allt den unge poetens kärleksbrev som fick Campion att gå i gång, berättade hon efter världspremiären av filmen i Cannes i våras. Hon beskrev sin upplevelse av dem som fulla av liv, filosofi – och skvaller.

Den Fanny Brawne, fint spelad av det blonda stjärnskottet Abbie Cornish, som framträder i filmen är visserligen ung och oerfaren på kärlekens domäner. Men samtidigt presenteras hon som en modemedveten ung kvinna som skapar sitt eget rum – inte med pennan i hand – utan med nål och tråd med fantastiska, egensinniga kreationer som följd.

Ben Whishaw spelar känslosamt och innerligt den Lord Byron-lockige Keats med vidöppen blick och romantik i varje gest. En rollfigur som passar honom så oändligt mycket bättre än rollen som den dekadent naiva Sebastian Flyte från det gångna årets filmversion av tv-serien ”En förlorad värld”.

Deras turbulenta kärlekssaga har naturligtvis enorma förhinder. Keats är inte bara fattig, anonym och ensam i världen. Inget vidare parti för en flicka utan egna medel. Han dras också med poetkollegan Charles Brown (Paul Schneider), en misogyn herre som svartsjukt bevakar sin vän och sambos minsta steg. Och som verkligen inte vill att herrarnas högstämda poesiövningar ska störas av en trendkänslig flickas ”dumma prat”.

Till skillnad från till exempel ”Pianot” har Campion utvecklat ett milt och avväpnande sinne för humor med åren som gör att ”Bright star” väger upp tragiken i det unga parets undergångsdömda kärlek. Triangeldramat mellan den bitska Brawne, den ömsinta Keats och den infama retstickan Brown har sina elegant formulerade komiska höjdpunkter, särskilt då Brawne sticker hål på Browns pompösa uppblåsthet.

Campions gamla favoritskådis Kerry Folk från ”En ängel vid mitt bord” spelar Fannys ständigt spetsmösseklädda mamma och förvandlar med underfundighet och feministisk moderskärlek den lilla rollen till något extra minnesvärt.

Även om Campion rör sig hemtamt och elegant bland möblemang och kostymmodet i det tidiga 1800-­talet ligger hennes hjärta uppenbart i skildringarna av naturen. Sensualismen i Keats poesi, liksom den svindlande känslan i mötet mellan honom och hans unga musa, är briljant bildsatt när Campion följer de olika årstidernas växlingar: från vårens hjärtskärande fält av gyllene påskliljor och blånande fält av vajande hyacinter som värmer de kärlekstörstande ungas blod, till vinterns kalla, vita skrudar som kyler och skadar sköra poetkroppar. En evighetscykel där åtminstone poesin, lyckligtvis, har ett evigt liv.

Kommentarer (1)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

putin2
Foto:Alamy, AP

 Riksåklagaren granskar. Politiker: ”Skadade Rysslands suveränitet.” 1112  96 tweets  1010 rekommendationer  6 rekommendationer

greklandpuff2
Foto:AP, skärmdump ekathimerini.com

 Källor till tidning. Enligt uppgifter kan Tsipras flyga till Bryssel redan i kväll. 121  1 tweets  119 rekommendationer  1 rekommendationer

  Vissa kommer inte ha råd att rösta. Anklagas för att vara obegriplig – och vinklad. 29  9 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

valsedel_288
Skärmdump: Spiegel
grekland_288
Foto:REX

 ÖB: På vilken grund. 33.000 ryska soldater ska ha övat på övertagande.

Annons:
east17_488
På tiden de hade publik. Foto:Alamy

 Dunderfiasko – bara Tom var där. Måttligt intresse när pojkbandet från 90-talet spelade i Dublin. 483  4 tweets  475 rekommendationer  4 rekommendationer

korsord2

 Prova nya DN.Korsord. Här finns allt för nybörjare och korsordsproffs.

Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: