Filmrecensioner

”Bröllopsfotografen”

Prinsessan i Djursholm (Tuva Novotny), Överklass-Claes (Johannes Brost), skådespelaren på dekis (Kjell Bergqvist) och fotografen Robin (Björn Starrin) är rolltyperna i komedin ”Bröllopsfotografen”.

Prinsessan i Djursholm (Tuva Novotny), Överklass-Claes (Johannes Brost), skådespelaren på dekis (Kjell Bergqvist) och fotografen Robin (Björn Starrin) är rolltyperna i komedin ”Bröllopsfotografen”.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Filmrecension

Regi: & Manus: Ulf Malmros. Foto: Mats Olofsson

Titel: ”Bröllopsfotografen”

Kategori: Dramakomedi

Längd: 1 tim 52 min (barntillåten).

Medverkande: Björn Starrin, Tuva Novotny, Kjell Bergqvist, Johannes Brost, Johan Andersson, Marianne Scheja m fl.

Ulf Malmros balanserar skickligt mellan sött och beskt i sin delvis självbiografiska drama­komedi. Mycket roligt, tragikomiskt och ­träffsäkert, tycker Eva af Geijerstam.

Ulf Malmros balanserar skickligt mellan sött och beskt i sin delvis självbiografiska drama­komedi. Mycket roligt, tragikomiskt och ­träffsäkert, tycker Eva af Geijerstam.

Ulf Malmros är en märklig tulipanaros till regissör. Han är den ende i vår ganska slätstrukna komedi­produktion som förvaltar ett slags svensk lustspelstradition med bönder och grosshandlare, överhet och undersåtar i gnisslande kulturkrock mellan storstad och buske. Han förmår på något listigt vis förena en gammaldags och modern ton, när han förser traditionen med nutida förtecken och alls inte enkelriktad svärtad udd. En liten skruvtving här, en liten stilisering där och bråddjupet öppnar sig under lustifikationerna.

I ”Bröllopsfotografen” återkommer Björn Starrin som spelade Pölsa i Malmros ”Smala Sussie”, den här gången som Robin. Robin är värmlänning förstås och med metal-striporna hyfsat dolda hasar han omkring som städare på bruket som sysselsätter hela byn, namngiven som Molkom, Malmros egen bakficka.

Annons:

Robin vill bli fotograf: han plåtar var han går och var han står i sin slitna hårdrocksutstyrsel med boots, läderbrallor, kedjor och ståtlig ryggtatuering med Wermland i frakturstil. Dock ser han inte ens det hus som står i ljusan låga, det är som om Malmros lite sorgset noterar dagens blindhet för den mer näraliggande dramatiken.

Malmros panorerar lustfyllt och underhållande genom de sedvanligt stumma tv-kvällarna i den snusbruna gillestugan, stiltjen på byn och kamouflageuniformerade råskinnet och polaren Bobbys bröllop med punkiga och höggravida lillsyrran med dånande högtsjungande Värmlandspatriotism som bisarrt obehaglig höjdpunkt.

Robin längtar obestämt bort och när bruket läggs ner och det enda som återstår är ”att jaga så mycket som möjligt, arbeta så mycket svart som möjligt och vänta på bättre ­tider” ser han sin möjlighet.

Till Stockholm på sms-lån, i snälla pappas bil och ett kommande manligt triangeldrama går hans färd. Å ena sidan den läraktige, naive och oförblommerat uppåtsträvande Robin. Å den andra Johannes Brost som Överklass-Claes, som ärvt miljoner på plastklämman till brödpåsar. Däremellan Kjell Bergqvist som skådespelare på dekis, Claes försupne barndomsvän och maskot, Robins cyniske hyresvärd och etikettsguide till den främmande överklassgalaxen. De är alla utmärkta i sina roller. Och så har vi förstås prinsessan i Djursholms­villan, Tuva Novotny som den väna men bestämda Astrid, också fotograf, men med uttalat självständighetsbehov.

I villan blir det andra fester av, än med fredagswoken i Molkoms tv-soffa och med ett betydligt mer uttalat klassförakt.

Det är mycket roligt, tragi­komiskt och fyllt av avslöjande träffsäkra iakttagelser, i synnerhet när Kjell Bergqvist lägger ut texten om överklassens egenheter och hyckleri, inte minst när det kommer till kulturen. (Kanske en del av det slags ”verklighetens folk” Göran Hägglund nyligen ville göra sig till tolk för ..?)

Robins vingligt riktningslösa gestalt slits mellan kärlek, anpassningsvilja och framgångsdröm. Skall man så invända mot Ulf Malmros studie i maskhållningens konster i såväl slott som koja, så rör invändningarna den hastighet med vilken Robin vill utplåna och förneka sin bakgrund, inklusive tatueringen. Från en scen till en annan förvandlas han abrupt från storögt nyinflyttad Molkombo som föga imponerad förevisas Stureplan till kortklippt jasägare, jaktkamrat och svikare i slips. Det går undan till hans totala lomhördhet för mammas allmänmänskliga credo vid ett återbesök.

Sen vidtar inom kort den romantiska komedins hela batteri av försumbara och konventionella bilder. Kvar dröjer ändå en typisk Malmrosbeska, framför allt tack vare de ytterst välskrivna rollerna åt de två gamla rävarna Bergqvist och Brost.

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

Herculesplan-Irak-500
Foto:Anneli Bodin, MSB, Roger Turesson

 Fast i Turkiet. Planen är lastade med förnödenheter till flyktingar i Irak. 20  16 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Flyende yazidier skyddas av PKK. Men PKK:s motiv ifrågasätts. 139  19 tweets  120 rekommendationer  0 rekommendationer

is144
Foto:AFP

 Säger sig ha fler journalister. Terrorgruppen har publicerat video på halshuggning. 105  21 tweets  82 rekommendationer  2 rekommendationer

 ”Kommer att dränka er i blod.” Terrorgruppen hotar USA. 33  3 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

premium  DN:s Erik Olsson: Offensiv i Syrien efter bakslag i Irak.

 Skotsk självständighetsrörelse. ”Union Jack” uppe i vänstra hörnet snart ett minne blott? 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Australien-flagga-144
Foto:AP

 Nya Zeeland i bytestankar. Men där är det andra skäl som förs fram.

 En rackare på flaggor? Testa dina kunskaper i DN:s quiz. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
BorgPUFF
Foto:Maja Suslin/TT

 Flyktingprognosen justeras upp. Stöd till Migrationsverk och kommuner. 45  11 tweets  33 rekommendationer  1 rekommendationer

valkompass144
Foto:TT

Hur rimmar dina åsikter med partiernas?  Gör Dagens Nyheters valkompass. 846  34 tweets  798 rekommendationer  14 rekommendationer

Annons:

 Medfödd missbildning. Forskarna vet inte vad ökningen beror på. 29  2 tweets  27 rekommendationer  0 rekommendationer

matsvinn500
Foto:Alamy

 Det slängs per person. Ny undersökning nästan fördubblar matsvinnet. 12  2 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

Hur ofta slänger du mat eller dryck?

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: