Filmrecensioner

"Ciao bella"

Poyan Karimi och Chanelle Lindell spelar Mustafa och Linnea som försöker komma till tals med kärleken och sexualiteten i "Ciao Bella".

Sandrews Poyan Karimi och Chanelle Lindell spelar Mustafa och Linnea som försöker komma till tals med kärleken och sexualiteten i "Ciao Bella".

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Filmrecension

Längd: 1 tim 29 min

Regi: Regi: Mani Maserrat-Agah

Titel: Ciao Bella

Medverkande: Chanelle Lindell, Poyan Karimi, Oliver wahlgren-ingrosso, Fredrika Tham, Jimmy Lundström

Sommarens svenska ungdomsfilm "Ciao Bella" innehåller situationskomik och kärleksdramatik. Debutregissören Mani Masserati-Agah skildrar kvävande förväntningar på unga män, men DN:s recensent hade önskat mer mörker.

Sommarens svenska ungdomsfilm "Ciao Bella" innehåller situationskomik och kärleksdramatik. Debutregissören Mani Masserati-Agah skildrar kvävande förväntningar på unga män, men DN:s recensent hade önskat mer mörker.

Vill man berätta om vuxna män med barnsligt sinnelag och yngre män på vinglig vandring mot ett fullskaligt sexliv, är givetvis en fotbollsturnering den perfekta inramningen. Bilder av kroppslighet, även den homoerotiska, kommer så att säga automatiskt: i omklädningsrum och duschar, i målfirande omfamningar och busstuggets snoppmäteri. I synnerhet om man som i "Ciao Bella" väljer att förlägga turneringen till Göteborg och Gothia Cup, en av världens största som också innefattar jättedisko och nära umgänge med mängder av spelande tjejer.

Nu är det inte någon av alla dessa som spelar den kvinnliga huvudrollen, ty om fotboll handlar det inte, utan om Linnea (Chanelle Lindell). Hon är en fräknig sextonåring med drömsk dragning till italienare efter en semesterromans med oöns-kade konsekvenser.

Annons:

Filmens han är en lika gammal och lika bussig fotbollsspelande svenskiranier (Poyan Karimi), som efter ett slumpmässigt inhopp för ett italienskt lag finner att en Massimo från Rom smäller högre hos svenska tjejer i allmänhet och Linnea i synnerhet, än en simpel Mustafa från Lerum.

Linneas och Mustafas väg till varandra bygger helt och hållet på denna skäligen enkla förväxlingspremiss. Men det är inte de situationskomiska lustigheterna varje gång avslöjandet är hotande nära som får "Ciao Bella" att bitvis bränna till ordentligt.

Det är snarare den omvända skildringen av dagens villkor för att komma till tals med kärleken och sexualiteten. Efter de senaste årens många filmer om kvinnligt "coming of age" väljer manusförfattare Jonsson och debutregissör Maserrat-Agah att under sitt primärt vardagsromantiska ärende också skildra de kvävande förväntningarna på hur gosse bör bli man. Det som mäts i antalet erövringar, som betraktar kvinnan som villebråd och manskroppen som ansiktslöst muskulöst experimentalfält. Till sin hjälp tar de främst Enrico (Oliver Wahlgren-Ingrosso) historiens manipulativa genius.

Han lär upp och klär ut Mustafa - tänk "Scorpio rising", tänk "Saturday night fever" - till en nidbild av en perfekt italiensk fotbollscharmör inklusive solglasögon, hårgelé och bortrakad mustasch - i konsten att med en obehaglig metod bli av med tjejerna när han väl fått sitt. Enricos aggressivitet och kvinnoförakt får så småningom sin förklaring om vars giltighet man bör tvista.

Till mansgalleriet hör också Linneas snälla pojkpappa Jocke (Jimmy Lundström) som ägnar dagarna åt att trimma sin solbränna och sina muskler för att knäcka som fotomodell - fast bara med blottad torso i sikte.

Man hade önskat sig mycket mer av den mörka sidan av saken. Nu har varje möjlig tung och vässad sanning i sikte balanserats med en situationskomisk vits eller med lätthet och motljus, som om filmens stora frågor om kärlek och sexualitet, om barn eller ej, om familj och skilsmässor egentligen vore betydelselösa.

Men då hade inte bara Gothia Cup sagt nej till att visa filmen på Ullevis storbildsskärm. Då hade det blivit en annan, ännu mer vuxen och intressantare film - istället för en som tar ett steg framåt och två steg bakåt.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

pensionen
Foto:TT

 Vill inte ha med Miljöpartiet. Har bjudits in till pensionsgruppens möte. 34  22 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

lofven
Foto:TT

 Alliansens gruppledare på DN Debatt: Att ta med MP i riksdagens pensionsgrupp vore ett misstag. 197  25 tweets  172 rekommendationer  0 rekommendationer

 Delade ut sexpack till anställda – nykter alkoholist tog återfall. ”Kan absolut inte stå bakom.” 8  1 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

ol
Foto:Alamy
ferguson
Foto:AP

 DN på plats. Protest mot beslut om att polisen som sköt Brown slipper åtal. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

SD-topp bluffade om bostad

 Gruppledare i Södertälje. Bor i annan kommun, enligt Länstidningen.

 Företag med avtal om Nya Karolinska 1,3 miljarder till skatteparadis, avslöjar Uppdrag Granskning. 17  1 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

karolinska3
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: