Filmrecensioner

"Ciao bella"

Poyan Karimi och Chanelle Lindell spelar Mustafa och Linnea som försöker komma till tals med kärleken och sexualiteten i "Ciao Bella".

Sandrews Poyan Karimi och Chanelle Lindell spelar Mustafa och Linnea som försöker komma till tals med kärleken och sexualiteten i "Ciao Bella".

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Filmrecension

Längd: 1 tim 29 min

Regi: Regi: Mani Maserrat-Agah

Titel: Ciao Bella

Medverkande: Chanelle Lindell, Poyan Karimi, Oliver wahlgren-ingrosso, Fredrika Tham, Jimmy Lundström

Sommarens svenska ungdomsfilm "Ciao Bella" innehåller situationskomik och kärleksdramatik. Debutregissören Mani Masserati-Agah skildrar kvävande förväntningar på unga män, men DN:s recensent hade önskat mer mörker.

Sommarens svenska ungdomsfilm "Ciao Bella" innehåller situationskomik och kärleksdramatik. Debutregissören Mani Masserati-Agah skildrar kvävande förväntningar på unga män, men DN:s recensent hade önskat mer mörker.

Vill man berätta om vuxna män med barnsligt sinnelag och yngre män på vinglig vandring mot ett fullskaligt sexliv, är givetvis en fotbollsturnering den perfekta inramningen. Bilder av kroppslighet, även den homoerotiska, kommer så att säga automatiskt: i omklädningsrum och duschar, i målfirande omfamningar och busstuggets snoppmäteri. I synnerhet om man som i "Ciao Bella" väljer att förlägga turneringen till Göteborg och Gothia Cup, en av världens största som också innefattar jättedisko och nära umgänge med mängder av spelande tjejer.

Nu är det inte någon av alla dessa som spelar den kvinnliga huvudrollen, ty om fotboll handlar det inte, utan om Linnea (Chanelle Lindell). Hon är en fräknig sextonåring med drömsk dragning till italienare efter en semesterromans med oöns-kade konsekvenser.

Annons:

Filmens han är en lika gammal och lika bussig fotbollsspelande svenskiranier (Poyan Karimi), som efter ett slumpmässigt inhopp för ett italienskt lag finner att en Massimo från Rom smäller högre hos svenska tjejer i allmänhet och Linnea i synnerhet, än en simpel Mustafa från Lerum.

Linneas och Mustafas väg till varandra bygger helt och hållet på denna skäligen enkla förväxlingspremiss. Men det är inte de situationskomiska lustigheterna varje gång avslöjandet är hotande nära som får "Ciao Bella" att bitvis bränna till ordentligt.

Det är snarare den omvända skildringen av dagens villkor för att komma till tals med kärleken och sexualiteten. Efter de senaste årens många filmer om kvinnligt "coming of age" väljer manusförfattare Jonsson och debutregissör Maserrat-Agah att under sitt primärt vardagsromantiska ärende också skildra de kvävande förväntningarna på hur gosse bör bli man. Det som mäts i antalet erövringar, som betraktar kvinnan som villebråd och manskroppen som ansiktslöst muskulöst experimentalfält. Till sin hjälp tar de främst Enrico (Oliver Wahlgren-Ingrosso) historiens manipulativa genius.

Han lär upp och klär ut Mustafa - tänk "Scorpio rising", tänk "Saturday night fever" - till en nidbild av en perfekt italiensk fotbollscharmör inklusive solglasögon, hårgelé och bortrakad mustasch - i konsten att med en obehaglig metod bli av med tjejerna när han väl fått sitt. Enricos aggressivitet och kvinnoförakt får så småningom sin förklaring om vars giltighet man bör tvista.

Till mansgalleriet hör också Linneas snälla pojkpappa Jocke (Jimmy Lundström) som ägnar dagarna åt att trimma sin solbränna och sina muskler för att knäcka som fotomodell - fast bara med blottad torso i sikte.

Man hade önskat sig mycket mer av den mörka sidan av saken. Nu har varje möjlig tung och vässad sanning i sikte balanserats med en situationskomisk vits eller med lätthet och motljus, som om filmens stora frågor om kärlek och sexualitet, om barn eller ej, om familj och skilsmässor egentligen vore betydelselösa.

Men då hade inte bara Gothia Cup sagt nej till att visa filmen på Ullevis storbildsskärm. Då hade det blivit en annan, ännu mer vuxen och intressantare film - istället för en som tar ett steg framåt och två steg bakåt.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

cykel1000
Foto:TT, Beatrice Lundborg

 Fler rullar – fler dör. Förra året fördubblades antalet dödade cyklister. 10  7 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Satsar på underhåll. Stockholm ska öka cyklandet och minska olyckorna.

facebook288
Foto:AP

 Bryter mot lagen. Räcker med gå in på sajten för att ditt beteendemönster ska börja kartläggas. 13  7 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
zlatan-1000
Foto:Bildbyrån

 Fest på Friends arena. ”Även om det var för Irans räkning kändes det kul.” 149  16 tweets  133 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kanske inte är arenan det är fel på.” Andreas Granqvist om publiktrycket.

esk-144

 DN:s Johan Esk. Mars 2015 blev månaden då Hamréns lag tinade upp. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tinnerholm: Det här var stort. Framgångarna fortsätter för 24–åringen.

 Zlatan på spelhumör. Ett mål och en assist. 14  4 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

iran-288
Foto:Bildbyrån

 Protester mot kvinnoförtryck. Inför Sveriges landskamp mot Iran. 469  9 tweets  460 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 11344  65 tweets  11274 rekommendationer  5 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: