“Moonrise kingdom”

Publicerad 2012-06-08 09:23

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Med ”Moonrise kingdom” har Wes Anderson återskapat sin egen förlorade värld. Helena Lindblad njuter av en somrig nostalgitripp till 60-talets New England med tonårsförälskelse, khakiscouter och dysfunktionella familjer.

Betyg 4

Med ”Moonrise kingdom” har Wes Anderson återskapat sin egen förlorade värld. Helena Lindblad njuter av en somrig nostalgitripp till 60-talets New England med tonårsförälskelse, khakiscouter och dysfunktionella familjer.

Den där fascinerande och fantasieggande mittendelen av 60-talet, inklämt mellan det stelbent förmoderna 50-talet och den hårdföra ideologisering som inträdde mot slutet av årtiondet, har aldrig varit vackrare än nu.

Femte säsongen av ”Mad men” rullar som bäst på svenska Kanal 9 och har nått fram till vintern 1965–1966. Wes Andersons senaste film ”Moonrise kingdom”, som nyligen invigde filmfestivalen i Cannes, utspelar sig som av en händelse, under samma år.

Alla som sett Andersons retrodoftande, frontala filmdrömmar (eller hans reklamfilmer, där man talar om franskinspirerad vintagefrossa!) vet att hans verk oftast bärs fram av något slags nostalgisk längtan efter ett försvunnet paradis.

Men som en ovanligt träffsäker filmbloggare från Cannes konstaterade: med ”Moonrise kingdom” har Wes Anderson äntligen arbetat sig fram till sitt eget ”paradise lost”.

Han har hittat till den där barndomen som alla hans rollfigurer tycks sakna, från de vuxna barnen i ”The Royal Tenenbaums”, som både mentalt och modemässigt fastnat i ett svunnet ungdomsland, till den tågluffande brödratrion i min personliga favorit ”The Darjeeling Limited”, som söker gammal gemenskap och sviken föräldrakärlek i Indien. Den åldrade oceanografen Steve Zissou från ”The life aquatic” säger det rakt ut. Åldern tolv och ett halvt år var hans favorittid i livet.

I ”Moonrise kingdom” är det sommar i New England på den amerikanska östkusten. Ett gäng pojk­scouter i löjliga, knäkorta khakiuniformer, som mest för tankarna till ”Ökenräven” Rommels Afrikakår, har slagit läger på den fiktiva ön New Penzance (det finns en ”old” Penzance i gamla England).

Föräldralösa Sam kan inte glömma sin brevvän Suzy – en yngre syster till Gwyneth Paltrows lakoniska Margot Tenenbaum – som han träffat tidigare. Eftersom de båda är lillgamla, pubertetsmonster och därtill sjukt intresserade av stilfull rekvisita bestämmer sig det unga paret för att rymma tillsammans. Inte så länge, bara ett tag, så att de hinner utforska den första kärleken.

Han är fullastad med bra campingprylar. Hon har söndagsskor, sin kattunge i en snygg rottingväska och en bärbar grammofon. Men vuxenvärlden tar inte vidare lätt på den tillfälliga rymningen. Edward Nortons kontrollfreak till läger­ledare ser sin chans att äntligen få peka med hela handen. Mobbarkompisarna beväpnar sig glatt. Suzys föräldrar (Frances McDormand och Bill Murray på underhållande kollisionskurs) blir också som förbytta och kallar in öns polis (en avväpnande feminiserad Bruce Willis). En typisk replikväxling mellan det barnrika föräldraparet som ses kommunicera via megafon (!). Hon: ”Bryr du dig alls om att din dotter är försvunnen?”Han: ”Well, det där är en laddad fråga.”

Anderson har förmodligen tittat lite på François Truffauts ”Stulna pengar” från 1976 när han skrev manus, men stilmässigt liknar ”Moonrise kingdom” snarare ”Den fantastiska räven” med sin dockskåpsliknande, stiliserade känsla.

Allt är vackert dekorerat i somrigt urblekt pastell, på ljudbandet hörs omväxlande Benjamin Britten och fransk sextiotalspop, och alla talar i mycket korta meningar.

De debuterande ungarna är underbara huvudrollsinnehavare och Andersons ”usual suspects” som Jason Schwartzman och Bill Murray, komplet­terade med en avspänt skruvad Tilda Swinton, är trevliga att återse.

Det finns inget bråddjup direkt, men det kan man få från andra. Det man får, gång på gång, från Wes Anderson är hans egensinniga fantasi, hans totalt ogarderade lojalitet med barnet inom sig och hans osvikliga, fjäderlätt formulerade stilkänsla.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

dif-aik-2-500
Foto:Anders Wiklund / TT

DN rapporterar direkt. Djurgården tar emot AIK på Tele2 arena.

Webb-tv + text. Lugnt supportertåg till derbyt. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Bildextra: AIK-marschen – där Johan Segui gick med sista biten. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

hamilton244
Foto:Julio C Saint' Just

Vem blir ny vd för SVT? Eva Hamilton lämnar efter åtta år – nu ska hennes efterträdare utses.

Berättar om beslutet. Eva Hamilton slutar som vd för SVT. 13  10 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Johan Croneman: Hon ville till varje pris stå på tittarnas sida. 3  0 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

DN-Intervju. Om SVT:s utmaning och sorgen efter en förlorad son. 97  24 tweets  73 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
stromstad144
Foto:TT

Norrmännen kommer. Centrum har spärrats av och Systembolaget håller stängt när påsken hägrar. 18  3 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: