Filmrecensioner

”Sex and the City 2”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Filmrecension

Längd: 2 tim 27 min (från 11 år).

Regi: Michael Patrick King

Titel: ”Sex and the City 2”

Kategori: Dramakomedi

Medverkande: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon, Kristin Davies, Chris Noth, John Corbett m fl.

Nya ”Sex and the City 2” har stora attitydproblem. Den är gnällig, billig, etnocentrisk – en enda lång ökenvandring i högklackade skor, tycker Helena Lindblad.

Nya ”Sex and the City 2” har stora attitydproblem. Den är gnällig, billig, etnocentrisk – en enda lång ökenvandring i högklackade skor, tycker Helena Lindblad.

Tala om att förstöra ett varumärke. Med den and­ra långfilmen om den välklädda kvartetten tjejkompisar från Manhattan har huvudmanusförfattaren tillika regissören Michael Patrick King lyckats med det som till och med finanskrisen gått bet på, att totalt sänka ”Sex and the City”-livstilen. Ettan var ingen höjdare kanske, men behöll ändå en acceptabel nivå av den charm, den humor och det vänskapsbygge som präglade teveserien.

När tvåan börjar är Carrie gift med sin drömmars mr Big. Sa­mantha är en framgångsrik publicist som lyckas hantera sin klimakteriebesvär lika elegant som sina kunder (med rätt hormondoser), Charlotte är tvåbarnsmamma och Miranda har ett superjobb som advokat. Men är någon av dem nöjd? Ens det minsta lilla? Hardly. Allt är ju så ”jooobbigt”.

Annons:

Och det är i det attitydproblemet som filmens problem börjar hopa sig. Den där gnälligheten är väl ändå själva antitesen som allt som teveserien stod för och som drog tittare? Handlade inte allt ihop egentligen om konsten att ta makten över, och njutningen av, sitt eget liv? När Charlotte och Miranda har sitt lilla ”det är så jobbigt att vara mamma”-snack över drinkar i en bar, så ska det vara så där härligt bitterfitteaktigt. Men jag får bara lust att ge dem var sin örfil när de gnäller om hur de har barnflickor på heltid men ändå tycker att det är så ”jobbigt” att ha barn. Inte kul, inte fräckt, inte kontroversiellt.

När den nygriniga kvartetten på ett tidigt stadium hamnar i Mellanöstern spårar alltihop ur fullständigt. ”Almost no sex and very little city”, skrev L A Times vitsigt i sin recension. Och det är så sant som det är sagt. Den som önskar sig Manhattanglamour får se en annan film. Den som vill njuta av en bisarr reklamfilm för det ärkekonservativa muslimska schejkdömet Abu Dhabi känt för att tillämpa sharialagar har dock kommit rätt (även om filmen är inspelad i Marocko). Den larviga anledningen till resan är att Samantha får en gratisresa i lyxklass i present av en sina kunder och drar med sig tjejerna dit. Och så stannar de där. Forever and ever.

Etnocentrismen och rasismen är kanske ändå det mest svåruthärdliga. Det finns en kategori resenärer, jag tänker mest på svenskar (men det kan lika gärna vara tyskar, norrmän eller Bellman) som reser utomlands och blir grundligt förbannade för att allt inte är som hemma.

Visst, det är härligt med sol, bad och sprit mitt på dagen, men främmande mat, traditioner eller rent av lagar ska man ge blanka fan i. Finns det liksom inte svenskt kaffe på grisfesten, så kan det lika gärna vara. Precis så där är Carrie och kompani i Abu Dhabi – så när som förnuftiga Miranda som åtminstone försöker ta seden dit hon kommer och lära sig några arabiska hövlighetsfraser. Vågar man säga hur förlöjligad hon blir? Nej, självklart ska Samantha ha rätt att rusa runt halvnaken bland de beslöjade damerna och slänga kondomer omkring sig för hon är ju en fri kvinna. Skit samma att hon är gäst i ett muslimskt land.

Det kan möjligen ses som försonande att kvartetten uppenbarligen inte förstår något som är ”främmande” och komplicerat, oavsett om det handlar om andra kulturer eller förpliktelser som kräver något slags emotionell eller intellektuell utveckling – som äktenskap eller moderskap. Vi talar vuxna kvinnor här, plus fyrtio. Köper man inte de invändningarna kanske det här biter: ett megaminus med SATC2 är att den andats billighet och vulgaritet. Produktplaceringen av Pringles med arabiskt text blir en sorts sammanfattning av ambitionsnivån. Och sexskämten tycks vara köpta på Galne Gunnar. En konststycke med tanke på att tjejernas samlade klädkonto överstiger Tchads BNP, att det inledande gaybröllopet är smyckat med levande svanar (!) eller att ”Tusen och en natt”-hotellet med omgivningar, där de tillbringar nittio minuter dyrbar filmtid, är tänkt att andas lyx över alla gränser. Men när den dramaturgiska och intellektuella nivån ligger på minus noll kan ingen Birkinväska i världen rädda eländet.

Kommentarer (83)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

olycksplatsen
Skärmdump Google Maps

 700 befaras döda i båtolycka. ”En av de största tragedierna på Medelhavet.” 60  14 tweets  46 rekommendationer  0 rekommendationer

flyktingpress
Foto:Reuters

 DN:s Peter Loewe på Sicilien. Ström av flyktingar som korsar havet i livsfarliga båtar. 10  0 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

 Annika Ström Melin: Splittrat EU väljer att stoppa huvudet i sanden. 6  0 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Miss vid betalningen. När banken till slut kunde återkalla köpet kom nästa chock för Arne. 86  27 tweets  59 rekommendationer  0 rekommendationer

korvenkorven
Foto:Anna-Lena Mattsson
Umberto-Eco-4
Foto:Eva Tedesjö

 Umberto Eco. ”Smartaste jag har gjort är att tro att jag är dum.” 13  2 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 ”Det är förknippat med mycket skam.” Pelle Pia bar på sin hemlighet i 50 år innan han vågade berätta. 23  6 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

Pelle01
Foto:Jesper Jäger-Ärlestad
zaremba_storpuff
Illustration:Jesper Waldersten

 Rättvisans demoner. I dag inleds en ny artikelserie av Maciej Zaremba som undersöker fördomarna mot män i det svenska rättsväsendet. 1424  222 tweets  1196 rekommendationer  6 rekommendationer

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: