Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur & Nöje

Frågor om språket – nyckelbrickor, taggar och prefix

Vill du också ha svar på en språkfråga?
Ring: Språkrådet 0200-295555, vardagar 9–12.
Eller mejla:
sprakfragor@sprakochfolkminnen.se

Nyckelbrickor är flera taggar

På jobbet har vi bytt inpasseringssystem till nyckelbrickor. Kallar man dessa för tag eller tagg? Hur ser pluralformen ut?

Annelies

Svar: Vi rekommenderar en tagg, flera taggar.

Maria Bylin

 

Prefixen är a och o i motsatsord

Att sätta bokstaven o- framför ett ord för att skapa ett motsatsord, som i ovän och otydlig, verkar vara mycket vanligt. Dessutom finns det motsatsord där man i stället använder bokstaven a-, som i asexuell och asocial. Finns det någon regel för när man använder a- respektive o- framför ordet? Jag tycker att jag allt oftare hör att o- har ersatt a-, alltså osexuell och osocial. Är det så att motsatsord där bokstaven a- används sakta är på väg att försvinna?

Stefan och Isabella

Svar: Det är frågan om två olika prefix, förstavelser, som för vissa ordpar, som asocial/osocial, amoralisk/omoralisk, har nästintill, men inte riktigt, samma betydelse. Om något helt saknar den egenskap som anges av adjektivet används a-. Men har det motsatta egenskaper än vad som anges av adjektivet används o-. För andra ordpar, som asymmetrisk/osymmetrisk, konkurrerar de två formerna snarare om samma betydelse.

Prefixen har också olika historia:- o- är nedärvt från fornsvenskan, medan a- kommer från grekiskan.

Varför man börjar använda o- i stället för a- i ord som asocial/osocial vet vi inte, men gissningsvis har det med någon av skillnaderna ovan att göra – med den minimala betydelseskillnaden eller att man föredrar att betona ordet på ett annat sätt. Vi har inte uppfattat att det skulle vara någon generell tendens att byta a- mot o-, men det är vad vi vet ingen som har undersökt det, så jag kan inte heller säga att det inte skulle finnas någon sådan tendens. Däremot är o- till skillnad från a- produktivt, det vill säga att det används för att bilda nya ord.

Maria Bylin