Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Inför triggervarning för spoilervarningar

Spoilervarning. Eller triggervarning.
Spoilervarning. Eller triggervarning. Foto: . Inköpt DN

Återupprätta triggervarningens ursprungligt goda syfte – men förbjud spoilervarningen, skriver DN:s Greta Thurfjell.

I en text i Sydsvenskan med rubriken ”Spoliera mera” jämför journalisten Per Svensson de moderna begreppen spoilervarning och triggervarning.

Läs mer: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska spoilers

Ordet ”triggervarning” tolkas vanligen, oftast av en brölande trollhöger men tyvärr även i Per Svenssons text, som en sorts pk-censur. Ibland används det också mycket riktigt överdrivet nervöst – en gång såg jag en triggervarning för #soffliggande.

Men innan internets twitterkonservativa/tågängare förvanskade det totalt kunde en triggervarning helt enkelt fungera som en respektfull istappsvarning: lider du av ett specifikt trauma som du inte har någon större lust att riva upp just nu bör du kanske titta bort.

Läs mer: Fredrik Strage om begreppet ”spoilervarning”

Det handlar inte så mycket om att skydda sig själv från ”känsliga ämnen” som att, i den mån man kan, undvika ett anfall av posttraumatisk stress.

Gällande spoilervarningar är det enklare – de är svårt kulturfientliga och borde förbjudas. Konsumera kulturen omedelbart eller sluta konsumera den, bara vi sunda konsumenter slipper era genanta händer för öronen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.