Hundjobb på heltid för söderkisar

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Två dagar med elektronisk musik

Sonikafestivalen äger rum den 27-28 februari på Kafé 44 i Stockholm.

Under fredagen spelar Pavan, System, Inkinen, the Light Bulb Project, Komatrohn, Viperas, Appareil och Nadie Affecta.

Under lördagen spelar Hundarna från Söder, the Penelopes, Lo-Fi-Funk, 1999, Bondage Fairies, Autohorse, Qvo Vadis och Saralunden.

Bild

...

Kafka och Munch har inspirerat Grammisbelönade Hundarna från Söder. På lördag bjuder de på guppande elektronisk musik på Sonikafestivalen.

Kafka och Munch har inspirerat Grammisbelönade Hundarna från Söder. På lördag bjuder de på guppande elektronisk musik på Sonikafestivalen.

Mest förvånade över Grammisen i kategorin årets klubb/dans är det anspåkslösa bandet själv.

- Det känns som att en Grammisvinnare är en stjärna. Jag tänker så. Men vi är ju inga stjärnor, säger Tor Löwkrantz.

Annons:

Hundarna från Söder var även nominerade till P3 Guld och Manifest men blev lottlösa vid båda alternativgalorna. Med tanke på att Grammispriset delas ut av skivbranschen med storbolagen i spetsen, är det faktiskt ganska överraskande att just den juryn fastnade för ett förhållandevis okänt band som nyss albumdebuterat på ett litet skivbolag som Flora & Fauna. Nu turas Tor Löwkrantz om med de två andra medlemmarna, Daniel Savio och Aksel Friberg, att förvara plaketten en vecka var.
Vi sitter på en indisk krog i närheten av Skanstull, en logisk mötesplats med tanke på att Hundarna från Söder består av tre inbitna söderkisar som känt varandra ända sedan mellanstadietiden.

- Efter gymnasiet testade vi att göra lite musik tillsammans. Det blev bra, så vi fortsatte, berättar Tor Löwkrantz.

I dag har Hundarna från Söder hunnit släppa ett antal vinylsinglar och i maj förra året kom deras självbetitlade debutalbum. För tillfället ägnar de sig åt ett R n B- projekt ihop med en cool snubbe som de själva uttrycker det. Han skriver låtar och sjunger medan hundarna producerar.

- Det händer så mycket grejer hela tiden så det funkar inte att ha ett heltidsarbete, säger Tor Löwkrantz som snart lämnar journalistjobbet för att ägna all tid åt musiken.

Målet är att projektet Hundarna från Söder ska rulla på så bra att det går runt ekonomiskt. Alla är överens om att det är värt att satsa på bandet, till stor del för att de trivs så bra med stämningen. Avslappnad är ett ord som dyker upp både när de pratar om Hundarna från Söder och den elektroniska musikscenen i stort.
Det är inte helt lätt att beskriva Hundarna från Söders musik.

- Instrumental elektrisk musik, föreslår Daniel Savio.

Mer specifikt handlar det om någon sorts guppvänlig knister-knasterhouse kombinerad med stämningsfulla ljudlandskap, pumpande electro och tillknorrade syntslingor.

- Om man gillar elektronisk musik så finns det massor att välja mellan, konstaterar Tor Löwkrantz som tror att stilblandningen på albumet gör att det finns något att hämta för alla.

Bland inspirationskällorna finns Franz Kafka och Edward Munch. Men Daniel Savio kan inte svara exakt på hur man gör elektronisk musik utifrån dessa herrars litterära respektive konstnärliga inflytande.

- De ger mig en stämning som jag tycker om, säger han.

Det är onekligen så att ångestkonstens mästare, Kafka och Munch, knappast lämnar någon oberörd. Apropå Skriet konstaterar trion skämtsamt att det också finns dolda aggressioner i Hundarna från Söder musik.

Musiken funkar lika bra på dansgolvet som hemma i vardagsrummet men kan kräva lite tid.

- Det är inte så himla direkt kanske. Elektronisk musik är mer eftertänksam. Det finns en stämning som måste gro in och den kanske tar ett tag att bygga upp. Det är raka motsatsen till en poplåt som har jättemycket fyrverkerier hela tiden, säger Daniel Savio.

Aksel Friberg föreslår att man ska lyssna flera gånger.

- Man måste låta den växa. Den kan lätt bli bakgrundsmusik och det funkar men då missar man ganska mycket, tillägger Daniel Savio.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Nytt system ger vaccinationskontroll. Logga in och se när du tog senaste fästingsprutan.

vaccination_144102
Foto:Jonas Lindkvist

Har du koll på dina vaccinationer?

Annons:
bostad144
Foto:Jonas Eriksson

 Hoten som höjer kostnaden. Det är mycket mer än bara räntan som styr boendekostnader. 37  4 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

 17 tips till dig som ska köpa lägenhet. En stor affär. 20  0 tweets  19 rekommendationer  1 rekommendationer

 Nya avskrivningsregler. ”Svårare för föreningarna att gå med plus”

Annons:
sommar_500270
Foto:TT

 Sista dagen för värmeböljan. Svalare temperaturer redan på onsdag. 25  2 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Även korta lopp minskar dödsrisk. Ny forskning visar på fördelar redan vid minimal ansträngning. 121  10 tweets  111 rekommendationer  0 rekommendationer

loptraning_144102
Foto:Alamy

 Karin Arbsjö: Döden är ingen defekt och man ”förlorar inte mot cancer”. 70  4 tweets  66 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: