Hundjobb på heltid för söderkisar

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Två dagar med elektronisk musik

Sonikafestivalen äger rum den 27-28 februari på Kafé 44 i Stockholm.

Under fredagen spelar Pavan, System, Inkinen, the Light Bulb Project, Komatrohn, Viperas, Appareil och Nadie Affecta.

Under lördagen spelar Hundarna från Söder, the Penelopes, Lo-Fi-Funk, 1999, Bondage Fairies, Autohorse, Qvo Vadis och Saralunden.

Bild

...

Kafka och Munch har inspirerat Grammisbelönade Hundarna från Söder. På lördag bjuder de på guppande elektronisk musik på Sonikafestivalen.

Kafka och Munch har inspirerat Grammisbelönade Hundarna från Söder. På lördag bjuder de på guppande elektronisk musik på Sonikafestivalen.

Mest förvånade över Grammisen i kategorin årets klubb/dans är det anspåkslösa bandet själv.

- Det känns som att en Grammisvinnare är en stjärna. Jag tänker så. Men vi är ju inga stjärnor, säger Tor Löwkrantz.

Annons:

Hundarna från Söder var även nominerade till P3 Guld och Manifest men blev lottlösa vid båda alternativgalorna. Med tanke på att Grammispriset delas ut av skivbranschen med storbolagen i spetsen, är det faktiskt ganska överraskande att just den juryn fastnade för ett förhållandevis okänt band som nyss albumdebuterat på ett litet skivbolag som Flora & Fauna. Nu turas Tor Löwkrantz om med de två andra medlemmarna, Daniel Savio och Aksel Friberg, att förvara plaketten en vecka var.
Vi sitter på en indisk krog i närheten av Skanstull, en logisk mötesplats med tanke på att Hundarna från Söder består av tre inbitna söderkisar som känt varandra ända sedan mellanstadietiden.

- Efter gymnasiet testade vi att göra lite musik tillsammans. Det blev bra, så vi fortsatte, berättar Tor Löwkrantz.

I dag har Hundarna från Söder hunnit släppa ett antal vinylsinglar och i maj förra året kom deras självbetitlade debutalbum. För tillfället ägnar de sig åt ett R n B- projekt ihop med en cool snubbe som de själva uttrycker det. Han skriver låtar och sjunger medan hundarna producerar.

- Det händer så mycket grejer hela tiden så det funkar inte att ha ett heltidsarbete, säger Tor Löwkrantz som snart lämnar journalistjobbet för att ägna all tid åt musiken.

Målet är att projektet Hundarna från Söder ska rulla på så bra att det går runt ekonomiskt. Alla är överens om att det är värt att satsa på bandet, till stor del för att de trivs så bra med stämningen. Avslappnad är ett ord som dyker upp både när de pratar om Hundarna från Söder och den elektroniska musikscenen i stort.
Det är inte helt lätt att beskriva Hundarna från Söders musik.

- Instrumental elektrisk musik, föreslår Daniel Savio.

Mer specifikt handlar det om någon sorts guppvänlig knister-knasterhouse kombinerad med stämningsfulla ljudlandskap, pumpande electro och tillknorrade syntslingor.

- Om man gillar elektronisk musik så finns det massor att välja mellan, konstaterar Tor Löwkrantz som tror att stilblandningen på albumet gör att det finns något att hämta för alla.

Bland inspirationskällorna finns Franz Kafka och Edward Munch. Men Daniel Savio kan inte svara exakt på hur man gör elektronisk musik utifrån dessa herrars litterära respektive konstnärliga inflytande.

- De ger mig en stämning som jag tycker om, säger han.

Det är onekligen så att ångestkonstens mästare, Kafka och Munch, knappast lämnar någon oberörd. Apropå Skriet konstaterar trion skämtsamt att det också finns dolda aggressioner i Hundarna från Söder musik.

Musiken funkar lika bra på dansgolvet som hemma i vardagsrummet men kan kräva lite tid.

- Det är inte så himla direkt kanske. Elektronisk musik är mer eftertänksam. Det finns en stämning som måste gro in och den kanske tar ett tag att bygga upp. Det är raka motsatsen till en poplåt som har jättemycket fyrverkerier hela tiden, säger Daniel Savio.

Aksel Friberg föreslår att man ska lyssna flera gånger.

- Man måste låta den växa. Den kan lätt bli bakgrundsmusik och det funkar men då missar man ganska mycket, tillägger Daniel Savio.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

deklaration_1000
Foto:TT

 Sista dagen att deklarera närmar sig. Så kan du få mer pengar tillbaka.

 DN:s Maria Crofts. Har blivit allt enklare att deklarera och blir ännu lättare för ännu fler framöver.

Maria-Crofts-288-DN
Foto:DN

Har du deklarerat?

everest_1000
Foto:AFP

 Mitt under räddningsarbete på Mount Everest. Folk sprang ut i panik. 11  3 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal_488
Foto:AFP

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel.

 Svenskt sök- och räddningslag skickas till Nepal. MSB har gett klartecken. 28  11 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

varfor
Illustration:All Over Press

 Livsfarlig resa. Världen ser på medan flyktingsmugglare härjar ostört. 92  59 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

sara2
Foto:Nicklas Thegerström

 Flyktingen: Färden till Sverige gick via lastbil genom öknen och en överfull pråm över Medelhavet. 15  6 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 Smugglarna: ”Alla säger att jag låter för många gå ombord.” 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gränspoliserna: Behövs närvaro av utländska trupper i Libyen.

Annons:

Roman blir film, Finland fick ny ledare och bolagsjätte stämmer städfirma. Har du koll?  Veckans Nutidstest. 71  0 tweets  71 rekommendationer  0 rekommendationer

nutidstestet_v17B_488
Foto:Ulrika By
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: