Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur & Nöje

Inget namnbyte för Claes Malmberg

Claes Malmberg blir inte Hassan Malmberg.
Claes Malmberg blir inte Hassan Malmberg. Foto: Magnus Hallgren

I en intervju med Göteborgs-posten uppgav komikern Claes Malmberg att han ”kanske skulle byta namn till Hassan”. Detta sedan tidningens undersökning visat att Hassan toppar listan över de namn som tjänar minst i genomsnitt i Göteborg.

De som tjänar mest i genomsnitt i Göteborg har namnen Claes, Mats och Håkan. I andra änden av listan finns Mohammed, Ahmed och Hassan. Komikern Claes Malmberg är därmed en av dem med det åtråvärda höginkomsttagarnamnet, som enligt Göteborgs-posten i snitt tjänar 385 000 kronor per år.

”Nu skäms jag lite. Det här är ju ett allvarligt problem. Jag kanske ska byta namn till Hassan”, sa han då till Göteborgs Posten.

Vad menar du med att du skäms?

– Det hade varit lätt från mitt vita, svenska, medelåldersperspektiv att raljera över frågan med en axelryckning. Att heta Claes har inte varit så viktigt för mig, för mitt namn har aldrig varit ett bekymmer. Men för andra kan namn vara ett jättehinder och bakom det gömmer det sig rasism och fördomar. Jag tycker att det är märkligt att namn och härkomst har betydelse för vilket jobb och vilken lön man får, säger Claes Malmberg.

Finns det något du kan göra för att motverka detta?

– Visst spelar teatern en viktig roll i sådana här frågor men jag tror inte att man ska lägga ansvaret där. Som människa i privatlivet tror jag att vi behöver plocka fram vårt civilkurage och säga ifrån i vardagen. Man förändrar inte ett samhälle från en teaterscen, det handlar om människors attityder i vardagslivet. Man får försöka ändra sig själv och de som står en närmast, det är där man får börja.

Ska du byta namn?

– Nej, jag ska inte byta namn.