Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur & Nöje

”Jag hoppas att vi aldrig ­hamnar i en liknande situation”

Peter Wolodarski.
Peter Wolodarski. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

DN:s ledning får hård kritik för behandlingen av delar av personalen i en artikel i Journalistförbundets tidning Journalisten.

– Enskilda hamnade i kläm, vilket jag beklagar, säger DN:s chef­redaktör Peter Wolodarski.

Kritiken handlar främst om att tolv av de anställda journalisterna 2013 plockades bort från DN:s redaktion för att placeras i lokaler på annat håll med arbetsuppgifter som upplevdes som meningslösa. De förlorade sin tillgång till tidningens journalistiska publiceringssystem.

I dag beklagar DN:s chefredaktör Peter Wolodarski den situation som uppstod.

– Vi var inne i en väldigt besvärlig neddragningsprocess hösten 2013, då var femte anställd fick lämna företaget. Tyvärr kunde vi inte lösa nedbemanningen helt på frivillig väg. Enskilda hamnade i kläm, vilket jag beklagar. Jag hoppas att vi aldrig mer ska behöva hamna i en liknande situation, säger han.

I dag har tio av de tolv accepterat avgångsvederlag och slutat. De återstående två är tillbaka på redaktionen. DN har också bytt hr-chef. Tidningen Journalisten hävdar att processen, förutom allt lidande för de inblandade journalisterna, kostat företaget runt 30 miljoner kronor.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski säger att summan är tagen ur luften. Han menar att flera uppgifter i artikeln är felaktiga, men vill inte peka ut vilka.

– Av respekt för de inblandade vill vi inte dra upp detta igen, säger han.

Under de här åren har DN också varit inblandad i en tvist i Arbetsdomstolen med fackklubben på företaget.

– Vi har det senaste året arbetat aktivt med att reparera skadan och återuppbygga relationen med vår fackliga motpart och medarbetarna. Det har resulterat i en förlikning med Journalistförbundet och de anställda som blev uppsagda. Alla tvistefrågor är lösta.

– Vår personalchef Magnus Janson, som började i höstas, har ett gott samarbete med Journalistförbundet och vår lokala klubb och jag hoppas att vi kan fortsätta i den andan, säger han.

DN:s fackklubbsordförande bekräftar att stämningen mellan ledning och personal är bättre nu.

– Det har varit fråga om en skadlig och mycket dyr personalpolitik, som vi tror är över. Journalistklubben är mycket nöjd med att företaget kunnat lösa våra tvistefrågor, säger Anders Forsström.