Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur & Nöje

Karin Dahlberg sjunger Tranströmer: ”Jag blev oerhört rörd när jag fick sångerna”

Foto: The Studio

På fredagen har Karin Dahlberg, sopran från Varberg, urpremiär på tre Tomas Tranströmer-dikter tonsatta av Sven-David Sandström, speciellt till henne. Konserten är en samproduktion mellan Varbergs konsertförening och Change music festival.

1 Hur kommer det sig att konserten äger rum på Varbergs teater?

– Upprinnelsen till sångerna av Sven-David Sandström är ett projekt sprungit ur Varberg calling for peace. Ett skivprojekt med fredstema där jag vill lyfta förhållandet mellan det himmelska och jordiska så att det flätas samman.

2 Om du ska beskriva Sandströms sångcykel ”Som eldflugan tänds och slocknar” komponerad till dig, hur känns den att sjunga?

– Jag blev oerhört rörd när jag fick sångerna och såg vilka dikter Sven-David hade valt av Tranströmer. Och kände hur han med sitt speciella tonspråk mejslat ut varje fras, som om melodin smälte in i orden. Ibland lyfter melodin, en höjdton upp mot ljuset: ”tills morgonen sätter strålarna i låsen”…

3 Du har sjungit mycket i Tyskland, hur ser planerna ut för i höst?

– I september åker jag tillbaka till Tyskland och ger ett antal konserter. I december gör jag min Londondebut med Benjamin Brittens sångcykel ”Les illuminations” på Kings Place, och till våren väntar Verdis ”Messa da requiem” på Berliner Philharmonie.