Konsertrecensioner

Säkert! på Kägelbanan, Stockholm

Foto: Viktor Wallström/Rockfoto

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Musikrecension

Artist: Säkert!

Plats: Kägelbanan, Stockholm

Annika Norlins finstämda nyanser och lågmälda humor drunknar i bandets svajiga nittiotalsös, skriver Po Tidholm.

Annika Norlins finstämda nyanser och lågmälda humor drunknar i bandets svajiga nittiotalsös, skriver Po Tidholm.

Ute är det vinter och snart kommer julen, och långfärdsbussarna och flygplanen ska snart fyllas av unga vuxna – precis som de står här och tittar på Säkert! – som vänder hemåt för att fira jul med sina föräldrar för att sedan, i mellandagarna, kanske ta en promenad på isen eller träffa sina gamla vänner på samma gamla krog i den där småstaden de har lämnat bakom sig.

Så fort Annika Norlin, född och uppvuxen i Östersund, berör hemstadsproblematiken i sina sånger är det någon som ropar till spontant av igenkänning. På fackspråk kallas det ”survivor guilt”, ett psykiskt tillstånd som drabbar dem som klarat sig men tvångsmässigt tvingas ifrågasätta sitt eget välbefinnande. Det är en oöverträffad drivkraft. Men Annika Norlin tycks ha gått miste om den.

Annons:

Sina mest romantiskt skuldtyngda sånger skrev hon när hon bodde i Stockholm. Nu pluggar hon psykologi i Umeå och är norrlänning igen.

I höstas kom hennes andra skiva under namnet ”Säkert!” – hennes vuxna skiva. Och nu gör hon en liten miniturné på mindre ställen, till våren blir det en större. Den här spelningen, den första av tre utsålda på Kägelbanan, är en rätt enkel rakt-upp-och-ned-spelning.

Precis som alla andra tycker jag väldigt bra om Annika Norlins olika artistprojekt. Det är liksom omöjligt att inte göra det. Jag gillar den lite mer tillrättalagda stilen hon använder som Hello Saferide, och jag har verkligen berörts av det hon gjort som den mer hudnära och dagbokssjungande Säkert!. Så när den här konserten trots allt inte blir så lysande som jag väntat mig är huvudpersonen den sista jag vill skylla på. Möjligen kan hon kritiseras för bristande omdöme.

Jag förstår mig inte på bandet. Vi har ju blivit bortskämda på senare år, svenska musiker har blivit så bra, både stilsäkra och tajta. Förut var det liksom antingen eller. Men Annika Norlins band låter som på nittiotalet; svajiga, röriga och utan vidare idé om vad det är man vill uttrycka. Basen hörs knappt, trummisen är rätt okänslig för vad som pågår och inga harmonier tränger igenom, trots att det är två gitarrister, en keyboardist och en violinist på scenen. Det är en konsert full av bortslösade möjligheter. Men som sagt, ingen skugga över huvudpersonen. För så fort det uppstår lite luft kring Norlins röst glimrar det till. När hela bandet öser på på det där missriktade sättet försvinner inte bara låtarnas nyanser utan också Annika Norlins väldigt lågmälda och flyktiga humor och den jämtländska dialekten som gör att hon kan ta ut svängarna utan att någonsin framstå som kletig eller pretentiös (utom möjligen i låten ”Honung”). När nyanserna inte går fram blir det till och med lite tråkigt ibland. Det är verkligen onödigt.

Annika Norlin är bra på melodier, men hennes främsta kvalitet finns i de mångordiga, lätt distanserade texterna. Genom att medvetet skriva yxigt, upprepa sig och rimma illa får hon fram känslorna. Men inramningen måste vara rätt.

Måtte bandet repa ordentligt inför vårturnén.

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

romson2-500
Foto:Thomas Karlsson

 Har tvingats till kompromisser. ”Bilden vi hade av oss var felaktig.”

 Ewa Stenberg: Språkrören får nu stå till svars för misslyckanden i valrörelsen.

Man sköts med flera skott

 Fick livshotande skador. Flera lägenheter träffades av förlupna kulor. 10  2 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

ebola_144102
Foto:Reuters

 Fick ökat skydd. De första resultaten från ett av vaccinen ger hopp. 10  5 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 EU planerar skicka läkare. Ebola fortsätter att skörda hundratals liv.

Annons:
IK-PUtin-61
Foto:All Over Press

 Yalehistoriker: ”Allierade i extremhögern vill få slut på nuvarande Europa”. 681  54 tweets  626 rekommendationer  1 rekommendationer

hughes
Foto:AFP

 Cricketspelaren Philip Hughes blev 25 år. Träffades av en boll i huvudet mitt under en match.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: