Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

"Könskriget" fällt i Granskningsnämnden

Granskningsnämnden har enhälligt beslutat att fälla SVT för partiskhet i Dokument inifråns "Könskriget". SVT anser att nämndens skäl för att fälla programmet är felaktiga.

Programmet, som sändes i två delar under våren 2005, skildrade bland annat en flykt undan ett satanistiskt pedofilnätverk vilket till stor del byggde på en ung kvinnas berättelse. Anmälan till Granskningsnämnden gjordes av två andra kvinnor som också var med i flykten.

Granskningsnämnden anser att den händelseutveckling som beskrevs i programmet var uppseendeväckande och borde ha fått kommenteras av en eller flera av de övriga personer som deltog. Man konstaterar också att anmälarnas version av händelseförloppet getts bristfälligt utrymme.

Dessutom slår nämnden fast att en uppgift i programmet om att deltagarna i flykten inte vågade kontakta polisen i Norge var felaktig. Detta tillsammans med andra brister i saklighet tillskrivs den påtalade partiskheten.

SVT anser att nämndens skäl för att fälla programmet är felaktiga.

"Nämnden har till uppgift att bedöma om program står i strid med kravet på opartiskhet och saklighet, men skall inte uttala sig om de redaktionella arbetsmetoderna. Det är inte nämndens sak att avgöra om och när olika intervjupersoner skall kontaktas under programproduktionen. Fällningen förefaller därför syfta till att inskränka journalisternas möjligheter att arbeta, vilket är oförenligt med fri television. Redaktionen har klargjort att flykten från satanistiska nätverket är korrekt skildrad i programmet och även bekräftad av tre sinsemellan oberoende källor, skriver Hans Hernborn, chef för SVT:s programsekretariat, i ett uttalande."