Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst & Form

Mina favoriter bland säsongens konstutställningar

DN:s konstredaktör Birgitta Rubin listar de bästa utställningarna just nu.

 

 

Foto: Åsa Lundén

Utmanande konst, unik i sitt slag

”The cleaner”, Marina Abramovic.

Moderna museet Stockholm tom 21/5

Marina Abramovic fick stjärnstatus efter att ha lockat över 750.000 personer till sin performance ”The artist is present” på MoMA i New York 2010. Moderna museets retrospektiv kan skryta med sällan visade målningar från konstnärens ungdom, följt av dokumentation och iscensättningar av de flesta av hennes epokgörande performanceverk. Abramovic har bokstavligen offrat allt för sin fysiskt och psykiskt utmanande konst, unik i sitt slag. 

Foto: Andrea Brask

Skuggor ur det förflutna

Gunnel Wåhlstrand

Magasin III Stockholm. Visas tom 11/6

Gunnel Wåhlstrands storskaliga tuschmålningar på papper, med förlagor från gamla familjealbum och egna landskapsfoton, tar upp till sex månader att slutföra. Men det är inte den tidskrävande tekniken som får mig att andaktsfullt stanna upp framför målningarna, utan stämningen. Ögonblickens förtätning. Wåhlstrand framkallar skuggor ur det förflutna men också liv och ljus.

Foto: Jonas SällbergLivsresa med eleganta linjer

Jonas Bohlin: ”Nio episoder (dikter i rymden)”

Vandalorum, Värnamo. Visas t o m 28/5

Till invigningen av Vandalorums ”Formlada” har Jonas Bohlin på rekordtid designat en rad nya möbler, ljusobjekt, mattor och en glasserie. Installationen beskriver en livsresa, med olika "episoder". Bohlins möbler refererar till traditionen men har alltid en personlig knorr eller elegant linje. Ljusobjekten är särskilt vackra: urnformer glöder i dunklet, Vintergatan frammanas och ett evighetstecken kastar ljussken som liknar nebulosor.

 

 

Foto:

Historien omtolkad och berikad

”History unfolds”

Historiska museet, Stockholm. Visas tom 19/11 2017

I utställnings- och forskningsprojektet ”History unfolds” har Historiska museet bjudit in tio konstnärer. De har fått tillgång till både samlingarna och museets experter, för att ge nya perspektiv på gamla föremål. Detta ambitiösa initiativ har resulterat i flera brännande aktuella installationer i en fantastisk miljö med både guldskatter och medeltida kyrkokonst.

Museets intendenter har dessutom tagit fram en ny basutställning, där ett fyrtiotal föremål omvärderats och nytolkats med normkritik som ett effektivt verktyg. Utställningen tar tid att ta sig runt men ger massor av nya kunskaper och upplevelser.

Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet

"Annika Eriksson: The social"

Moderna museet Malmö. Visas tom 4/6

Annika Eriksson har konsekvent utforskat sociala rum och relationer – människor emellan men också förhållandet till djur. Nu gör den Berlinbaserade konstnären en suverän separatutställning på Moderna museet i Malmö, där den gamla turbinhallen är full av rörelse, ljus och ljud från videoverk och bildspel. Annika Eriksson har ett sällsynt skarpt öga för samhällsförändringar och talade beteenden, där humor ofta är en ingrediens.

Läs recensionen här.

Foto i text: Foto Katarina Nimmervoll, Åsa Lundén, Andrea Brask, Jonas Sällberg, Per-Erik Adamsson

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.