Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst & Form

Chefer i protest mot konsthallens nedläggning

Det hastiga beslutet att ”rekonstruera” Lunds konsthall är oroväckande, skriver flera konstchefer i ett debattinlägg.
Det hastiga beslutet att ”rekonstruera” Lunds konsthall är oroväckande, skriver flera konstchefer i ett debattinlägg. Foto: Lunds konsthall

I en debattartikel med rubriken ”Skjut inte konsthallen i sank!” protesterar i dag en rad institutionschefer för konstlivet i Skåne mot planerna att rekonstruera Lunds konsthall.

”Lunds kommun begår ett allvarligt misstag om man skjuter i sank sin egen internationellt och nationellt välrenommerade konsthall”, skriver cheferna bland annat i debattartikeln som finns att läsa i Sydsvenskan.

Artikeln som bland andra undertecknats av Moderna museets Malmöchef John Peter Nilsson, Malmö konstmuseums chef Cecilia Widenheim och Skissernas museum i Lunds chef Patrick Amsellem påminner också om den statliga museiutredningen som föreslår att museernas oberoende ställning – ”på armlängds avstånd” – ska slås fast i lag.

Reaktionerna på politikernas beslut om att ”rekonstruera” konsthallen är starka även i sociala medier. Över 4.000 personer har valt att gå med i Facebookgruppen ”Stop the closing of Lunds konsthall” som DN skrev om i går

Läs mer: Politikerna i Lund stänger konsthall utan förvarning