Feilers ”Snövit” seglar igen

Bild 1 av 5
"Once upon a time in the middle of winter", skildrar hur Israels ambassadör attackerar makarna Feilers installation. Foto: Hakan Akcura
Mediestormen runt "Snövit och sanningens vansinne" visas på videomonitorer. Foto: Dror och Gunilla Sköld Feiler
Gunilla Sköld Feilers "Colony" ger associationer till flykt och exil. Foto: Hakan Akcura
Dror Feilers "You are a terrorist", gestaltar hur israeliska soldater stopapde Ship to Gaza-konvojen. Foto: Dror och Gunilla Sköld Feiler
Dror och Gunilla Sköld Feiler i Jerusalem. Foto: Gunilla Sköld Feiler
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Utställningarna innehåller 23 verk

Dror Feilers och Gunilla Sköld Feilers utställning ”Interference” (störning, inblandning) på Passagen, Linköpings konsthall, pågår t o m 19/3. Den innehåller 23 verk, varav nio gemensamma, elva av Gunilla, tre av Dror Feiler.

 

Deras utställning ”Insomnia” på Tegen 2 i Stockholm pågår t o m 27/2.

Deras bild av en självmordsbombare i en blodröd damm väckte uppståndelse världen över. Sju år senare har Dror Feiler och Gunilla Sköld Feiler bearbetat verket och traumat det gav.

Deras bild av en självmordsbombare i en blodröd damm väckte uppståndelse världen över. Sju år senare har Dror Feiler och Gunilla Sköld Feiler bearbetat verket och traumat det gav.

Ett centralt verk på makarna Feilers utställning ”Interference” på Passagen i Linköping är deras dokumentation och dekonstruktion av ”Snövit och sanningens vansinne”, en utomhusinstallation skapad för Historiska museets gård 2004. En het internationell debatt utbröt sedan Israels ambassadör i vredesmod vräkt ner en strålkastare i dammen med rödfärgat vatten, där en bräcklig farkost flöt omkring med ett foto på en kvinnlig palestinsk självmordsbombare.

Dror Feilers och Gunilla Sköld Feilers nya rumsinstallation heter ”Once upon a time in the middle of winter”, där både ursprungsverkets och mediestormens olika faser skildras på fem videomonitorer.

Annons:

– Vi blev förtalade, dödshotade och Dror tvingades ha livvakter. Det var en traumatisk upplevelse som har tagit år att läka och trots obehagskänslorna var det välbehövligt att genomföra detta, förklarar Gunilla Sköld Feiler.

Vi träffas på Feilers galleri Tegen 2 på Söder i Stockholm. Där har de precis öppnat en liten satellitutställning till den stora retrospektiven i Linköping.

I det nya verket på Passagen ingår även en miniatyrmodell av installationen/händelsen på Historiska museet, där Gunilla skulpterat små figurer i skala 1:35.

– Det utspelar sig precis innan ambassadören handgripligen går på verket och mot yttrandefriheten, då han fortfarande har chansen att reagera på annat sätt, att till exempel diskutera med oss. Vi tyckte att det var intressant att frysa detta valögonblick, som alla människor har, säger Dror Feiler.

För makarna Feiler handlade det ursprungliga verket om våldets tragiska konsekvenser. Men den politiskt färgade informationen som spreds över världen blev omöjlig för dem att kontrollera. Så en sjätte monitor är nedfrostad med iskristaller för att belysa villkoren för konst som blir rubrikstoff.

– Kylan var dessutom en viktig och verklig ingrediens i verket. Det visades utomhus i januari och fundamentalisten blev ju infryst också, påpekar Gunilla Sköld Feiler.

Hon är uppväxt i Östergötland, utbildad konstnär och hade särskilt svårt med att utpekas som en hårdför, politisk konstnär. Dror Feiler å sin sida är född i Israel, uppvuxen med Palestinakonflikten och politisk aktivist. Men att som jude själv bli anklagad för antisemitism var svårt, speciellt som han med sin musikerbakgrund medvetet ljudlade installationen med en av Bachs kantater:

– Texten börjar med ”mitt hjärta simmar i blod, för mina synders skull har jag blivit ett monster” och fortsätter sedan med att personen måste skyla sig för änglarna.

Dror Feiler är ordförande i föreningen ”Judar för israelisk-palestinsk fred” och deltog även i den uppmärksammade hjälpkonvojen Ship to Gaza i fjol. I det egna verket ”You are a terrorist” i Linköping gestaltas förloppet då hans fartyg bordades på internationellt vatten av israeliska soldater och hur nio turkiska aktivister dödades på en av de andra båtarna.

Filmprojektioner på fyra väggar visar bland annat material från en övervakningskamera som registrerat skottlossning, vapen och döda kroppar.

– Besökaren befinner sig mitt i stormens öga. Bilderna är mycket starka, så vi har satt upp varningsskyltar, berättar Dror Feiler.

I den egna filmen gör han en symbolisk vandring mellan ”Europa” och ”Gaza” på den svenskgrekiska båten ”Sofia”, bärandes på sötsaker och kryddor som då var förbjudet att föra in i Gaza. I en annan del av utställningen har Gunilla Sköld

Feiler byggt en installation med filtar, ”Colony”, som ger associationer till flykt och exil.

Deras utställning på Tegen 2 heter ”Insomnia”, där en av videoinstallationerna bygger på att en israelisk mor sjunger en arabisk vaggvisa översatt till hebreiska och en palestinsk mor sjunger en israelisk vaggvisa på arabiska.

Videon till verket ”Eventuellt ett tillstånd som förvärras” är filmad på en ö utanför Mexiko, där en flicka drunknade och lokalbefolkningen hängt upp dockor i träden. Bilder från denna kusliga dockkyrkogård är kompletterad med Dror Feilers speldosklingande musik och textrader ur Elfride Jelineks ”Döden och flickan”.

En avslutande rad lyder: ”Är det möjligtvis vilse ni gått?”

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Ukrainastorpuff
Foto:AP Stridsvagnar i östra Ukraina under måndagen.

 Kraftig artillerield nära Donetsk. Rycker fram över flera delar av fronten. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

TomatLiten
Foto:All over press

 Hela listan. Vilka grönsaker är egentligen nyttigast? DN har talat med en näringsfysiolog.

 Svensk superbroccoli. Kan vara lika effektiv som ett gympass. 1248  17 tweets  1219 rekommendationer  12 rekommendationer

Vilken grönsak tycker du bäst om?

Annons:

 Kvinnan tvingades fullfölja graviditeten. Läkaren, som var sjukhusets chef, hänvisade till religiösa grunder.

lakare-144
Foto:TT
Annons:
vm-500
Foto:Action Images och AP

 Psykolog tipsar. Bara två matcher kvar i VM – saknaden kan bli stor. 144  12 tweets  132 rekommendationer  0 rekommendationer

 Stjärnan fick inte vara med. Firade segern – utan Messi. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Efter bettet. Fifa avslår Uruguays och Luis Suárez överklagan.

 Förbundskapten Louis van Gaal: ”Jag frågade två spelare, men det slutade med att Vlaar tog den.” 4  3 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Holland-144
Foto:AP

 Johan Esk: En faslig tur att det inte finns Golden Goal längre. 6  2 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Besviken. Hollands Louis van Gaal slipper helst bronsmatchen.

HollandFans144
Foto: AFP

”Döden ringde och ville ha sin fotbollsmatch tillbaka.”  Beska kommentarer efter semifinalen. 13  1 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

tre-ord-500
Foto:Action Images, Bildbyrån och AP

 Vanligaste orden i VM. Så beskrivs de 32 lagen – här är hela listan.

 Bokostnaden kan öka. Amorteringskravet skulle kunna gälla både nya och gamla lån. 15  7 tweets  3 rekommendationer  5 rekommendationer

 Borg: Läge för skärpt amorteringskultur 15  2 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

bolan144
Foto:Fredrik Sandberg
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: