Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Feilers ”Snövit” seglar igen

Bokmärk artikel
Bild 1 av 5
"Once upon a time in the middle of winter", skildrar hur Israels ambassadör attackerar makarna Feilers installation. Foto: Hakan Akcura
Mediestormen runt "Snövit och sanningens vansinne" visas på videomonitorer. Foto: Dror och Gunilla Sköld Feiler
Gunilla Sköld Feilers "Colony" ger associationer till flykt och exil. Foto: Hakan Akcura
Dror Feilers "You are a terrorist", gestaltar hur israeliska soldater stopapde Ship to Gaza-konvojen. Foto: Dror och Gunilla Sköld Feiler
Dror och Gunilla Sköld Feiler i Jerusalem. Foto: Gunilla Sköld Feiler
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Utställningarna innehåller 23 verk

Dror Feilers och Gunilla Sköld Feilers utställning ”Interference” (störning, inblandning) på Passagen, Linköpings konsthall, pågår t o m 19/3. Den innehåller 23 verk, varav nio gemensamma, elva av Gunilla, tre av Dror Feiler.

 

Deras utställning ”Insomnia” på Tegen 2 i Stockholm pågår t o m 27/2.

Deras bild av en självmordsbombare i en blodröd damm väckte uppståndelse världen över. Sju år senare har Dror Feiler och Gunilla Sköld Feiler bearbetat verket och traumat det gav.

Deras bild av en självmordsbombare i en blodröd damm väckte uppståndelse världen över. Sju år senare har Dror Feiler och Gunilla Sköld Feiler bearbetat verket och traumat det gav.

Ett centralt verk på makarna Feilers utställning ”Interference” på Passagen i Linköping är deras dokumentation och dekonstruktion av ”Snövit och sanningens vansinne”, en utomhusinstallation skapad för Historiska museets gård 2004. En het internationell debatt utbröt sedan Israels ambassadör i vredesmod vräkt ner en strålkastare i dammen med rödfärgat vatten, där en bräcklig farkost flöt omkring med ett foto på en kvinnlig palestinsk självmordsbombare.

Dror Feilers och Gunilla Sköld Feilers nya rumsinstallation heter ”Once upon a time in the middle of winter”, där både ursprungsverkets och mediestormens olika faser skildras på fem videomonitorer.

Annons:

– Vi blev förtalade, dödshotade och Dror tvingades ha livvakter. Det var en traumatisk upplevelse som har tagit år att läka och trots obehagskänslorna var det välbehövligt att genomföra detta, förklarar Gunilla Sköld Feiler.

Vi träffas på Feilers galleri Tegen 2 på Söder i Stockholm. Där har de precis öppnat en liten satellitutställning till den stora retrospektiven i Linköping.

I det nya verket på Passagen ingår även en miniatyrmodell av installationen/händelsen på Historiska museet, där Gunilla skulpterat små figurer i skala 1:35.

– Det utspelar sig precis innan ambassadören handgripligen går på verket och mot yttrandefriheten, då han fortfarande har chansen att reagera på annat sätt, att till exempel diskutera med oss. Vi tyckte att det var intressant att frysa detta valögonblick, som alla människor har, säger Dror Feiler.

För makarna Feiler handlade det ursprungliga verket om våldets tragiska konsekvenser. Men den politiskt färgade informationen som spreds över världen blev omöjlig för dem att kontrollera. Så en sjätte monitor är nedfrostad med iskristaller för att belysa villkoren för konst som blir rubrikstoff.

– Kylan var dessutom en viktig och verklig ingrediens i verket. Det visades utomhus i januari och fundamentalisten blev ju infryst också, påpekar Gunilla Sköld Feiler.

Annons:

Hon är uppväxt i Östergötland, utbildad konstnär och hade särskilt svårt med att utpekas som en hårdför, politisk konstnär. Dror Feiler å sin sida är född i Israel, uppvuxen med Palestinakonflikten och politisk aktivist. Men att som jude själv bli anklagad för antisemitism var svårt, speciellt som han med sin musikerbakgrund medvetet ljudlade installationen med en av Bachs kantater:

– Texten börjar med ”mitt hjärta simmar i blod, för mina synders skull har jag blivit ett monster” och fortsätter sedan med att personen måste skyla sig för änglarna.

Dror Feiler är ordförande i föreningen ”Judar för israelisk-palestinsk fred” och deltog även i den uppmärksammade hjälpkonvojen Ship to Gaza i fjol. I det egna verket ”You are a terrorist” i Linköping gestaltas förloppet då hans fartyg bordades på internationellt vatten av israeliska soldater och hur nio turkiska aktivister dödades på en av de andra båtarna.

Filmprojektioner på fyra väggar visar bland annat material från en övervakningskamera som registrerat skottlossning, vapen och döda kroppar.

– Besökaren befinner sig mitt i stormens öga. Bilderna är mycket starka, så vi har satt upp varningsskyltar, berättar Dror Feiler.

I den egna filmen gör han en symbolisk vandring mellan ”Europa” och ”Gaza” på den svenskgrekiska båten ”Sofia”, bärandes på sötsaker och kryddor som då var förbjudet att föra in i Gaza. I en annan del av utställningen har Gunilla Sköld

Feiler byggt en installation med filtar, ”Colony”, som ger associationer till flykt och exil.

Deras utställning på Tegen 2 heter ”Insomnia”, där en av videoinstallationerna bygger på att en israelisk mor sjunger en arabisk vaggvisa översatt till hebreiska och en palestinsk mor sjunger en israelisk vaggvisa på arabiska.

Videon till verket ”Eventuellt ett tillstånd som förvärras” är filmad på en ö utanför Mexiko, där en flicka drunknade och lokalbefolkningen hängt upp dockor i träden. Bilder från denna kusliga dockkyrkogård är kompletterad med Dror Feilers speldosklingande musik och textrader ur Elfride Jelineks ”Döden och flickan”.

En avslutande rad lyder: ”Är det möjligtvis vilse ni gått?”

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

ankarapuff2
Foto:TT

 Många ska vara skadade. Explosioner vid pro-kurdisk demonstration. 64  1 tweets  63 rekommendationer  0 rekommendationer

do_1000
Foto:TT

 Budgeten och regeringsfrågan. DN listar tänkbara scenarier. 45  5 tweets  40 rekommendationer  0 rekommendationer

batra
Foto:Nicklas Thegerström

 Uppgörelsen är över. M-ledaren Anna Kinberg Batra: Nyval regeringens sak att besluta om. 148  7 tweets  140 rekommendationer  1 rekommendationer

 Löfven: Upprörande. Statsvetare: ”S kan söka stöd hos C eller FP.” 68  21 tweets  46 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 Dåtidsquizet. Hiv-viruset, MP i riksdagen och John Lennons mördare – testa vad du kan om 80-talet. 8  1 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

mobil_80_288
Foto:TT
sverige
Foto:AFP, DN

 DN:s Johan Esk: Segern gav tre poäng. Den kunde ha givit mycket mer. 9  5 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

 Playoffplatsen säkrad. Och litet hopp om en direktplats till fotbolls-EM 2016. 4  2 tweets  1 rekommendationer  1 rekommendationer

zlatanpuff
Foto:Bildbyrån

 Erik Hamrén: Det blir svårt. Skador stör inför sista gruppspelsmatchen.

 Spanien och Schweiz klara för EM. Här är alla klara landslag. 3  2 tweets  0 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: