Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Global databas över stulen konst

Interpol lägger nu ut sin databas över stulna konstskatter på nätet, meddelade den världsomspännande polisorganisationen på måndagen. Syftet är att stoppa den olagliga trafiken med konst och kulturföremål.

Regeringar, museer, gallerier, stiftelser, privata samlare och rättsmyndigheter kommer att få tillgång till webbsidan, där omkring 34.000 stulna konstverk presenteras med bilder och beskrivningar och där ändringar kan göras i realtid.

Intresserade kan via nätet anteckna sig för tillträde till sidan. Att titta på den är gratis men kräver ett lösenord, förklarade Interpol. Hittills har databasen bara funnits tillgänglig på dvd.

Chefen för Interpols konstavdelning, Karl Heinz Kind, sade att en viktig del av kampen mot konstsmugglarna är att föra ut tillförlitlig information om den stulna konsten. Med databasen på nätet hoppas Interpol kunna "kraftigt försvåra för säljare eller köpare att kunna hävda att det inte fanns någon möjlighet att kontrollera om ett föremål var registrerat som stulet".