Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst & Form

Konsthall satsar på hypnos

Raimundas Malašauskas
Raimundas Malašauskas
Raimundas Malašauskas, som är curator för ”Hypnotic show” ett konstverk som bara existerar i ett hypnotiskt tillstånd. Det visas på Bonniers konsthall under två föreställningar på fredag kväll.

Hur kan hypnos vara konst?

– Hypnos är mer ett medium än ett konstverk i sig själv. Vi använder det för att närma oss ett särskilt tillstånd i kroppen och sinnet som gör att vi kan bli mer öppna till vårt undermedvetna.

Så det är en helt subjektiv upplevelse?

– Exakt. Varje person kommer att uppleva det på olika sätt. Det handlar mer om att aktivera det som finns i sinnet.

Nu är det bara en liten grupp som får uppleva det här, går det att göra tillgängligt så att det inte känns så elitistiskt?

– Hypnos, precis som meditation, går att praktisera individuellt eller kollektivt. Det handlar om att försätta dig själv i ett tillstånd av förvåning och det här är bara ett förslag på en praktik för det. I den kontexten vi gör det passar en liten grupp bättre.

”The hypnotic show” pågår under en timme i ett hotellrum i Stockholm och kräver att publiken frivilligt låter sig bli hypnotiserade. I sitt pressutskick har Bonners konsthall även bifogat socialstyrelsens beslut som godkänner hypnosen.