”Tårtaffären”

Krav på avgång efter tårtskandal

 
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

En proteststorm drog i gång efter att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i helgen skar en bit i en tårta föreställande en skrikande, svart kvinnokropp. Föreningen Afrosvenskarna kräver ministerns avgång.

En proteststorm drog i gång efter att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i helgen skar en bit i en tårta föreställande en skrikande, svart kvinnokropp. Föreningen Afrosvenskarna kräver ministerns avgång.

Tårtan, som gjorts av konstnären Makode Linde, ingick som en del av temadagen ”World Art Day” som hade temat ”kampen mot censur och för konstens frihet i ett globalt perspektiv”. Den fungerade så att varje gång någon skar en bit av tårtan, vid skötet, så vrålade tårtans huvud med ett hjärtskärande skrik.

Kulturministern log när hon skar den första biten ur tårtan. I efterhand ångrar hon det.

Annons:

– Det blev lite av en kidnapping och utan betänketid för mig. Det enda jag visste var att jag skulle tala på World Art Day och försvara konstens frihet och rätt att få provocera. Jag visste också att några konstnärer hade gjort tårtor och att jag skulle få skära en bit i en av dessa. Det var vad som hade sagts, säger hon.

På vilket sätt kände du dig kidnappad?

– Ja, det hade ju inte skadat om jag fått veta lite mer om den tårta jag skulle ta en bit ur. Jag inser ju så här efteråt att den bild som nu cirkulerar där jag skär i tårtan kan uppfattas som mycket märklig och provocerande när den är tagen ur sitt sammanhang. Jag förstår att folk blir både ledsna och förbannade. Möjligen skulle jag kunnat valt att skära i någon annan av tårtorna, säger hon.

Ångrar du att du inte valde någon tårta som du gillade bättre?

– Det måste förstås finnas konst som vi inte tycker om. Så har det alltid varit och måste så förbli.

”World Art Day” arrangerades av KRO, Konstnärernas riksorganisation. Moderna museet deltog som samarbetspartner. I ett pressmeddelande på tisdagen distanserar sig Moderna museet från evenemanget.

KRO:s riksordförande Karin Willén menar att den som har följt Makode Lindes konstnärskap vet att han utgår ifrån rasism, xenofobi och slaveri.

– I verket ”Afromantics”, som tårtkonstverket bygger vidare på, sätter Makode nutida västerländska idéer om det afrikanska paradiset, dess trygghet och det ljuva livet i kontrast till verklighetens slavhandel, apartheid och förtryck.

Visste ministern om vilken roll hon skulle få i denna invigning?

– Nej, inte mer än att hon skulle inviga den och som hedersgäst ta den första biten ur tårtan. Men det var inte så att den här uppmärksamheten var riggad, säger hon.

En av dem som reagerad skarpast på ”tårtkalaset” är organisationen Afrosvenskarna som kräver att Lena Adelsohn Liljeroth avgår som kulturminister. Så här förklarar organisationens talesperson Kitimbwa Sabuni misstroendet:

– Ett museum kan givetvis göra vad som faller det in inom lagens ramar men på Sveriges högsta ansvariga politiker för kulturfrågor kan vi ställa högre krav. Att delta vid en rasistisk manifestation maskerad till konst är helt klart att gå över gränsen. Oavsett vilket så har Afrosvenskarna inte längre förtroende för henne som kulturminister och kräver att hon tar sitt ansvar och avgår.

Konstnären Makode Linde är förvånad över att bli kallad rasist.

– Jag problematiserar rasismen i min konst, och jag stöder den inte på något sätt. Tårtan handlar inte i första hand om könsstympning även om det är en del av förtrycket, säger han.

Läs mer:

Björn Wiman: Inget lätt tårtkalas för ministern

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

hongkong500
Foto:AFP

 Utlovar i stället samtal. Polis kraftsamlar med tårgas och gummikulor.

 En anledning bakom. Hacker–gruppen Anonymous har hackat sig in på flera webbplatser. 6  1 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

HongKongHacker144
Foto: AFP

 Peking varnar för kaos. USA och Kina grälar om protesterna.

 Bara kines på pappret. Att vara Hongkongbo är något helt annat. 7  5 tweets  1 rekommendationer  1 rekommendationer

reinfeldt_500
Foto:TT

 För att skydda rikets säkerhet. Forslas bort med poliseskort. 431  58 tweets  365 rekommendationer  8 rekommendationer

 Utrikesminister Carl Bildt till DN. Det här hade jag kunnat göra annorlunda under perioden.

bildt_144102
Foto:Lotta Härdelin
Stefan Löfven: "Oj!"

 Sverige har fått en ny statsminister. Så röstade riksdagen. 152  25 tweets  126 rekommendationer  1 rekommendationer

reinfeldt_144102
Foto:Magnus Hallgren

 Kom in sist – gick först. Reinfeldt tog sällan använd sidoingång till riksdagen. 7  4 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Moderaterna stuvar om i riksdagen. Hon tar över efter Borg.

 Bildspel: DN:s Roger Turesson har följt Stefan Löfven.

Annons:

 ”Det är helt säkert.” Men det är inte stjärnan själv som bestämmer om han får tävla i VM i Sverige.

northug-144
Foto:Bildbyrån
malmo-500
Foto:Bildbyrån, AOP

 Efter historiska segern. ”Det här har inte hänt förut”, säger Malmös vd. 4  3 tweets  0 rekommendationer  1 rekommendationer

 Åge Hareide irriterad. ”Jag svarade bara på en fråga”, säger tränaren.

 Markus Rosenberg: ”Även snedträffarna verkar gå in nu.”

 Johan Esk: Förvandlingen är sensationell – Markus Rosenberg är i hysterisk form. 18  11 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: