”Tårtaffären”

Krav på avgång efter tårtskandal

 
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

En proteststorm drog i gång efter att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i helgen skar en bit i en tårta föreställande en skrikande, svart kvinnokropp. Föreningen Afrosvenskarna kräver ministerns avgång.

En proteststorm drog i gång efter att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i helgen skar en bit i en tårta föreställande en skrikande, svart kvinnokropp. Föreningen Afrosvenskarna kräver ministerns avgång.

Tårtan, som gjorts av konstnären Makode Linde, ingick som en del av temadagen ”World Art Day” som hade temat ”kampen mot censur och för konstens frihet i ett globalt perspektiv”. Den fungerade så att varje gång någon skar en bit av tårtan, vid skötet, så vrålade tårtans huvud med ett hjärtskärande skrik.

Kulturministern log när hon skar den första biten ur tårtan. I efterhand ångrar hon det.

Annons:

– Det blev lite av en kidnapping och utan betänketid för mig. Det enda jag visste var att jag skulle tala på World Art Day och försvara konstens frihet och rätt att få provocera. Jag visste också att några konstnärer hade gjort tårtor och att jag skulle få skära en bit i en av dessa. Det var vad som hade sagts, säger hon.

På vilket sätt kände du dig kidnappad?

– Ja, det hade ju inte skadat om jag fått veta lite mer om den tårta jag skulle ta en bit ur. Jag inser ju så här efteråt att den bild som nu cirkulerar där jag skär i tårtan kan uppfattas som mycket märklig och provocerande när den är tagen ur sitt sammanhang. Jag förstår att folk blir både ledsna och förbannade. Möjligen skulle jag kunnat valt att skära i någon annan av tårtorna, säger hon.

Ångrar du att du inte valde någon tårta som du gillade bättre?

– Det måste förstås finnas konst som vi inte tycker om. Så har det alltid varit och måste så förbli.

”World Art Day” arrangerades av KRO, Konstnärernas riksorganisation. Moderna museet deltog som samarbetspartner. I ett pressmeddelande på tisdagen distanserar sig Moderna museet från evenemanget.

KRO:s riksordförande Karin Willén menar att den som har följt Makode Lindes konstnärskap vet att han utgår ifrån rasism, xenofobi och slaveri.

– I verket ”Afromantics”, som tårtkonstverket bygger vidare på, sätter Makode nutida västerländska idéer om det afrikanska paradiset, dess trygghet och det ljuva livet i kontrast till verklighetens slavhandel, apartheid och förtryck.

Visste ministern om vilken roll hon skulle få i denna invigning?

– Nej, inte mer än att hon skulle inviga den och som hedersgäst ta den första biten ur tårtan. Men det var inte så att den här uppmärksamheten var riggad, säger hon.

En av dem som reagerad skarpast på ”tårtkalaset” är organisationen Afrosvenskarna som kräver att Lena Adelsohn Liljeroth avgår som kulturminister. Så här förklarar organisationens talesperson Kitimbwa Sabuni misstroendet:

– Ett museum kan givetvis göra vad som faller det in inom lagens ramar men på Sveriges högsta ansvariga politiker för kulturfrågor kan vi ställa högre krav. Att delta vid en rasistisk manifestation maskerad till konst är helt klart att gå över gränsen. Oavsett vilket så har Afrosvenskarna inte längre förtroende för henne som kulturminister och kräver att hon tar sitt ansvar och avgår.

Konstnären Makode Linde är förvånad över att bli kallad rasist.

– Jag problematiserar rasismen i min konst, och jag stöder den inte på något sätt. Tårtan handlar inte i första hand om könsstympning även om det är en del av förtrycket, säger han.

Läs mer:

Björn Wiman: Inget lätt tårtkalas för ministern

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nepal1000
Foto:Reuters, AP

 Över 2 500 döda. Tiden rinner ut för att hitta fler överlevande. 44  13 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

trygg288
Foto:Oskar Kihlborg

 Tar sig inte därifrån. Svenske klättraren på 5 600 meters höjd i Nepal. 45  9 tweets  36 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal_488
Foto:AFP

 300 000 utlänningar i landet. Svårt få kontakt med turister i Nepal.

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 11  3 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

rollsroyce488
Foto:Alamy

 Slog till klädda i dyra kostymer. Rosa Rolls-Royce och dyrbara klockor hörde till rånarnas byte. 6  5 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

flyktingar_1000
Foto:AP

 Livsfarlig resa. Världen ser på medan flyktingsmugglare härjar ostört. 126  71 tweets  54 rekommendationer  1 rekommendationer

sara2
Foto:Nicklas Thegerström

 Flyktingen: Färden till Sverige gick via lastbil genom öknen och en överfull pråm över Medelhavet. 39  14 tweets  25 rekommendationer  0 rekommendationer

 Smugglarna: ”Alla säger att jag låter för många gå ombord.” 15  8 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gränspoliserna: Behövs närvaro av utländska trupper i Libyen. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Dansstilen som Miley Cyrus är känd för uppskattades inte. Tre unga kvinnor döms. 19  10 tweets  8 rekommendationer  1 rekommendationer

twerk
Foto:AP
elfsborg-1000
Foto:Bildbyrån

 Halmstads första seger. Keene var med och stoppade sin gamla klubb.

 Välkomnades med Idolhån. Kevin Walker tillbaka i Sundsvall. 19  5 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

 Djurgårdens andra raka seger. Efter knackiga starten på allsvenskan.

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: