Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
”Tårtaffären”

Krav på avgång efter tårtskandal

Bokmärk artikel
 
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

En proteststorm drog i gång efter att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i helgen skar en bit i en tårta föreställande en skrikande, svart kvinnokropp. Föreningen Afrosvenskarna kräver ministerns avgång.

En proteststorm drog i gång efter att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i helgen skar en bit i en tårta föreställande en skrikande, svart kvinnokropp. Föreningen Afrosvenskarna kräver ministerns avgång.

Tårtan, som gjorts av konstnären Makode Linde, ingick som en del av temadagen ”World Art Day” som hade temat ”kampen mot censur och för konstens frihet i ett globalt perspektiv”. Den fungerade så att varje gång någon skar en bit av tårtan, vid skötet, så vrålade tårtans huvud med ett hjärtskärande skrik.

Kulturministern log när hon skar den första biten ur tårtan. I efterhand ångrar hon det.

Annons:

– Det blev lite av en kidnapping och utan betänketid för mig. Det enda jag visste var att jag skulle tala på World Art Day och försvara konstens frihet och rätt att få provocera. Jag visste också att några konstnärer hade gjort tårtor och att jag skulle få skära en bit i en av dessa. Det var vad som hade sagts, säger hon.

På vilket sätt kände du dig kidnappad?

– Ja, det hade ju inte skadat om jag fått veta lite mer om den tårta jag skulle ta en bit ur. Jag inser ju så här efteråt att den bild som nu cirkulerar där jag skär i tårtan kan uppfattas som mycket märklig och provocerande när den är tagen ur sitt sammanhang. Jag förstår att folk blir både ledsna och förbannade. Möjligen skulle jag kunnat valt att skära i någon annan av tårtorna, säger hon.

Ångrar du att du inte valde någon tårta som du gillade bättre?

– Det måste förstås finnas konst som vi inte tycker om. Så har det alltid varit och måste så förbli.

”World Art Day” arrangerades av KRO, Konstnärernas riksorganisation. Moderna museet deltog som samarbetspartner. I ett pressmeddelande på tisdagen distanserar sig Moderna museet från evenemanget.

KRO:s riksordförande Karin Willén menar att den som har följt Makode Lindes konstnärskap vet att han utgår ifrån rasism, xenofobi och slaveri.

– I verket ”Afromantics”, som tårtkonstverket bygger vidare på, sätter Makode nutida västerländska idéer om det afrikanska paradiset, dess trygghet och det ljuva livet i kontrast till verklighetens slavhandel, apartheid och förtryck.

Visste ministern om vilken roll hon skulle få i denna invigning?

– Nej, inte mer än att hon skulle inviga den och som hedersgäst ta den första biten ur tårtan. Men det var inte så att den här uppmärksamheten var riggad, säger hon.

En av dem som reagerad skarpast på ”tårtkalaset” är organisationen Afrosvenskarna som kräver att Lena Adelsohn Liljeroth avgår som kulturminister. Så här förklarar organisationens talesperson Kitimbwa Sabuni misstroendet:

– Ett museum kan givetvis göra vad som faller det in inom lagens ramar men på Sveriges högsta ansvariga politiker för kulturfrågor kan vi ställa högre krav. Att delta vid en rasistisk manifestation maskerad till konst är helt klart att gå över gränsen. Oavsett vilket så har Afrosvenskarna inte längre förtroende för henne som kulturminister och kräver att hon tar sitt ansvar och avgår.

Konstnären Makode Linde är förvånad över att bli kallad rasist.

– Jag problematiserar rasismen i min konst, och jag stöder den inte på något sätt. Tårtan handlar inte i första hand om könsstympning även om det är en del av förtrycket, säger han.

Läs mer:

Björn Wiman: Inget lätt tårtkalas för ministern

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

hagamannen_1000A
Foto:TT, Patrick Trägårdh

 Hagamannen släppt. Finns hotbild – men får inget polisskydd. 7  0 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 Många kan eller vill inte betala skadestånd. Skulden växer för varje år. 115  11 tweets  104 rekommendationer  0 rekommendationer

brottslingar_288
Foto:TT
Vinko Paradzik 1000
Foto:Nyhetsbyrån TT

 Förbundskapten Ulrika Knape Lindberg: ”Jag förstår om han är arg.” 42  4 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

Drift med asiater
Driver alla med asiater. Foto:TT/Skärmdumpar

 Glåpord, nidbilder och dåliga skämt. Danjel Nam om svensk humor. 365  22 tweets  343 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
catfish-submarine
En ubåt av en liknande typ som den som tros ha hittats i Östersjön. Wikimedia

 Uppger flera källor för DN. ”Ubåtens viloplats känd sedan ett år.” 1104  237 tweets  862 rekommendationer  5 rekommendationer

 15-20 meter långt vrak. Främmande ubåt hittad på svenskt vatten.

 Kremlkontrollerad nyhetsbyrå: En ubåt på svensk botten måste givetvis pekas ut som rysk. 81  60 tweets  20 rekommendationer  1 rekommendationer

Ryskflagga
Foto: Alamy

 Stort hål öppnade sig. Tidvis kilometerlånga köer. 96  8 tweets  87 rekommendationer  1 rekommendationer

slukhal-488
Foto:TT
Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: