”Tårtaffären”

Krav på avgång efter tårtskandal

 
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

En proteststorm drog i gång efter att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i helgen skar en bit i en tårta föreställande en skrikande, svart kvinnokropp. Föreningen Afrosvenskarna kräver ministerns avgång.

En proteststorm drog i gång efter att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i helgen skar en bit i en tårta föreställande en skrikande, svart kvinnokropp. Föreningen Afrosvenskarna kräver ministerns avgång.

Tårtan, som gjorts av konstnären Makode Linde, ingick som en del av temadagen ”World Art Day” som hade temat ”kampen mot censur och för konstens frihet i ett globalt perspektiv”. Den fungerade så att varje gång någon skar en bit av tårtan, vid skötet, så vrålade tårtans huvud med ett hjärtskärande skrik.

Kulturministern log när hon skar den första biten ur tårtan. I efterhand ångrar hon det.

Annons:

– Det blev lite av en kidnapping och utan betänketid för mig. Det enda jag visste var att jag skulle tala på World Art Day och försvara konstens frihet och rätt att få provocera. Jag visste också att några konstnärer hade gjort tårtor och att jag skulle få skära en bit i en av dessa. Det var vad som hade sagts, säger hon.

På vilket sätt kände du dig kidnappad?

– Ja, det hade ju inte skadat om jag fått veta lite mer om den tårta jag skulle ta en bit ur. Jag inser ju så här efteråt att den bild som nu cirkulerar där jag skär i tårtan kan uppfattas som mycket märklig och provocerande när den är tagen ur sitt sammanhang. Jag förstår att folk blir både ledsna och förbannade. Möjligen skulle jag kunnat valt att skära i någon annan av tårtorna, säger hon.

Ångrar du att du inte valde någon tårta som du gillade bättre?

– Det måste förstås finnas konst som vi inte tycker om. Så har det alltid varit och måste så förbli.

”World Art Day” arrangerades av KRO, Konstnärernas riksorganisation. Moderna museet deltog som samarbetspartner. I ett pressmeddelande på tisdagen distanserar sig Moderna museet från evenemanget.

KRO:s riksordförande Karin Willén menar att den som har följt Makode Lindes konstnärskap vet att han utgår ifrån rasism, xenofobi och slaveri.

– I verket ”Afromantics”, som tårtkonstverket bygger vidare på, sätter Makode nutida västerländska idéer om det afrikanska paradiset, dess trygghet och det ljuva livet i kontrast till verklighetens slavhandel, apartheid och förtryck.

Visste ministern om vilken roll hon skulle få i denna invigning?

– Nej, inte mer än att hon skulle inviga den och som hedersgäst ta den första biten ur tårtan. Men det var inte så att den här uppmärksamheten var riggad, säger hon.

En av dem som reagerad skarpast på ”tårtkalaset” är organisationen Afrosvenskarna som kräver att Lena Adelsohn Liljeroth avgår som kulturminister. Så här förklarar organisationens talesperson Kitimbwa Sabuni misstroendet:

– Ett museum kan givetvis göra vad som faller det in inom lagens ramar men på Sveriges högsta ansvariga politiker för kulturfrågor kan vi ställa högre krav. Att delta vid en rasistisk manifestation maskerad till konst är helt klart att gå över gränsen. Oavsett vilket så har Afrosvenskarna inte längre förtroende för henne som kulturminister och kräver att hon tar sitt ansvar och avgår.

Konstnären Makode Linde är förvånad över att bli kallad rasist.

– Jag problematiserar rasismen i min konst, och jag stöder den inte på något sätt. Tårtan handlar inte i första hand om könsstympning även om det är en del av förtrycket, säger han.

Läs mer:

Björn Wiman: Inget lätt tårtkalas för ministern

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 På röda Mars. Sakta men säkert har den åldrande rymdsonden knaprat in på det gamla rekordet.

mars244
Foto:AFP
Annons:
ebola_500
Foto:Reuters, AP

 ”Stor förlust.” Läkaren Khan ledde kampen mot viruset – dog själv. 94  4 tweets  90 rekommendationer  0 rekommendationer

 USA höjer beredskapen. Fruktade viruset bara en flygresa bort. 27  1 tweets  26 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nigeria höjer säkerheten. Efter att en man som anlänt med flyg dött. 19  2 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 Smittan sprider sig. Klassas som den värsta epidemin någonsin. 142  11 tweets  130 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 Renskötare höll på att ramla i. Totalt tre slukhål har nu upptäckts. Men vad som orsakar hålen är oklart. 148  15 tweets  133 rekommendationer  0 rekommendationer

sibirien144
Foto:AFP Första hålet.

 ”Som en champagnekork.” Mysiskt slukhål i Sibirien. 84  0 tweets  84 rekommendationer  0 rekommendationer

 Slukhål från hela världen. Kan vara både djupa och dödliga. 2  0 tweets  0 rekommendationer  2 rekommendationer

florida_144102
Foto:AP

 Skulle nödlanda. Nioårig flicka dog efter två dagar – hennes pappa dödades omedelbart.

 Florida. Strandflanörer träffades av flygplan.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: