Nordiska visar mäns badkläder

Foto: Scanpix och Eva-Karin Gyllenberg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Badmode för kvinnor finns det hur mycket dokumentation om som helst. Om manligt badmode däremot finns det betydligt mind­re, men den 25 januari startar Nor­dis­ka museets utställning ”Män i baddräkt”.

Badmode för kvinnor finns det hur mycket dokumentation om som helst. Om manligt badmode däremot finns det betydligt mind­re, men den 25 januari startar Nor­dis­ka museets utställning ”Män i baddräkt”.

Alla har sina egna associationer när det gäller manligt badmode. Kanske far tankarna till ”Mölle by the sea” och badmodet där runt förra sekelskiftet med randiga hela baddräkter. Andra tänker kanske på 40- och 50-talens hetaste badplagg: Tarzanbadbrallan med resår i sidorna, eller kanske på senare tiders mode med stora surfshorts (ofta med kalsonger under).

Den 25 januari invigs utställning­en ”Män i baddräkt” på Nor­diska museet och samtidigt kommer en bok ut med samma namn. Bakom boken och underlaget till utställningen står Marianne Larsson, forskare vid Nordiska museet, med medel från Kulturrådet. Och det är en färgglad utställning som visas upp.

Annons:

Marianne Larsson har botaniserat i Nordiska museets magasin i jakt på en komplett samling badplagg för män, men det har varit lätta­re sagt än gjort. I samlingarna fanns 30 badbyxor av mycket skiftande snitt, från de allra största och heltäckande till de minsta som knappt täcker det nödvändigaste.

– Om kvinnor i baddräkt finns det hur mycket material som helst, men när det gäller männen får man söka på annat sätt, säger Marianne Larsson när DN träffar henne på Nordiska museet. Hon har vita bomullsvantar på sig för att inte skada de gamla byxorna.

I huvudsak har Marianne Larsson letat bland svenska källor, främst fotografier, modemagasin och gamla postorderkataloger.

– Man kan kanske inte säga att postorderfirmorna har legat i framkant när det gäller mode, men de speglar ändå den tid som var.

Badortslivet kom i gång rätt sent i Sverige, först i slutet av 1800-talet. Då var det redan en etablerad före­teelse i USA och utmed Europas kuster. I Brighton tog badandet fart redan i mitten av 1700-talet. Då åkte de badsugna ut i havet med badvagnar, en omklädningshytt på fyra hjul. Man spände helt enkelt en häst för vagnen och tog sig på så sätt ut i vattnet. Där kunde man byta om i vagnen och kliva ut i vattnet utan att bli sedd från land.

Om kontinentens och USA:s fashionabla badortsliv skrevs det mycket i den svenska veckopressen under mellankrigstiden.

– Och efter andra världskriget var allt som hände i USA hett. Inte minst när det gäller badmodet, säger Marianne Larsson.

Flera av byxorna på utställningen har amerikanskt ursprung. Som Tarzanbadbyxan, som blev omåttligt populär efter Johnny Weissmüllers rolltolkning. Men här finns också typiska svenska badbyxor i gammal hederlig bomull. Som den så kallade kandidatbyxan från förra sekelskiftet. Det är en rejäl byxa i grov vit bomull med röda revärer och sydda knappar. Byxorna, som syddes både för hand och på symaskin, användes av simskoleelever som klarat simkandidaten.

Här finns också den så kallade magisterbadbyxan, betydligt snävare skuren, lite mer åt Tarzanbrallanhållet, men enfärgade röda och lite blekta. Den modellen fanns att låna eller hyra för den som gått till badhuset utan egna badkläder.

Badbyxorna på utställningen är gjorda i många olika material. McGregors Swim ’n’ play-shorts från tidigt 40-tal kom från USA. De gjordes av jacquardvävd ylletrikå. Ett decennium senare gjorde nylonet sin entré och nylonbadbyxan i midjemodell blev en fantastisk hit, enligt Marianne Larsson.

– Dels torkade den snabbt, dels klibbade den inte fast på kroppen som yllebadbyxorna, säger hon och betonar att det vid förra sekelskiftets gemensamhetsbad var hel baddräkt som gällde för både män och kvinnor.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

KimA_500
Foto:Hans T Dahlskog/TT

 Blev 71 år. Skådespelaren avled i sitt hem på fredagskvällen. 830  33 tweets  797 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vännerna minns Kim Anderzon. ”Modig”, ”energirik”, ”utstrålning”. 13  8 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Ingegärd Waaranperä: Sveriges första stora feministiska stjärna. 42  37 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

Bilder från skådespelaren Kim Anderzon långa karriär.  Se bildspel.

syrianska144
Foto:Bildbyrån

 Ljungskiles nerver höll inte. 1–1 mot Syrianska var roligast för Hammarby och Sundsvall. 11  3 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

putintal
Foto:Michael Klimentyev/AFP

 Rysslands president: Men nu måste vi alla vara försiktiga. 76  10 tweets  65 rekommendationer  1 rekommendationer

 DN:s huvudledare 25 oktober: Ukraina röstar ned Putin. 18  5 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 Rysk författare: Putin reser imperiet ur askan – som Stalin. 270  28 tweets  241 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 Hus utanför Köping. De två kropparna hittades under släckningsarbetet.

 Ministrarnas resultat. Vem fick 0,7 och vem fick 2,0?

 Utbildningsministern fick 2,0. Gustav Fridolins bästa tips.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: