Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Nordiska visar mäns badkläder

Bokmärk artikel

Foto: Scanpix och Eva-Karin Gyllenberg

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Badmode för kvinnor finns det hur mycket dokumentation om som helst. Om manligt badmode däremot finns det betydligt mind­re, men den 25 januari startar Nor­dis­ka museets utställning ”Män i baddräkt”.

Badmode för kvinnor finns det hur mycket dokumentation om som helst. Om manligt badmode däremot finns det betydligt mind­re, men den 25 januari startar Nor­dis­ka museets utställning ”Män i baddräkt”.

Alla har sina egna associationer när det gäller manligt badmode. Kanske far tankarna till ”Mölle by the sea” och badmodet där runt förra sekelskiftet med randiga hela baddräkter. Andra tänker kanske på 40- och 50-talens hetaste badplagg: Tarzanbadbrallan med resår i sidorna, eller kanske på senare tiders mode med stora surfshorts (ofta med kalsonger under).

Den 25 januari invigs utställning­en ”Män i baddräkt” på Nor­diska museet och samtidigt kommer en bok ut med samma namn. Bakom boken och underlaget till utställningen står Marianne Larsson, forskare vid Nordiska museet, med medel från Kulturrådet. Och det är en färgglad utställning som visas upp.

Annons:

Marianne Larsson har botaniserat i Nordiska museets magasin i jakt på en komplett samling badplagg för män, men det har varit lätta­re sagt än gjort. I samlingarna fanns 30 badbyxor av mycket skiftande snitt, från de allra största och heltäckande till de minsta som knappt täcker det nödvändigaste.

– Om kvinnor i baddräkt finns det hur mycket material som helst, men när det gäller männen får man söka på annat sätt, säger Marianne Larsson när DN träffar henne på Nordiska museet. Hon har vita bomullsvantar på sig för att inte skada de gamla byxorna.

I huvudsak har Marianne Larsson letat bland svenska källor, främst fotografier, modemagasin och gamla postorderkataloger.

– Man kan kanske inte säga att postorderfirmorna har legat i framkant när det gäller mode, men de speglar ändå den tid som var.

Badortslivet kom i gång rätt sent i Sverige, först i slutet av 1800-talet. Då var det redan en etablerad före­teelse i USA och utmed Europas kuster. I Brighton tog badandet fart redan i mitten av 1700-talet. Då åkte de badsugna ut i havet med badvagnar, en omklädningshytt på fyra hjul. Man spände helt enkelt en häst för vagnen och tog sig på så sätt ut i vattnet. Där kunde man byta om i vagnen och kliva ut i vattnet utan att bli sedd från land.

Om kontinentens och USA:s fashionabla badortsliv skrevs det mycket i den svenska veckopressen under mellankrigstiden.

– Och efter andra världskriget var allt som hände i USA hett. Inte minst när det gäller badmodet, säger Marianne Larsson.

Flera av byxorna på utställningen har amerikanskt ursprung. Som Tarzanbadbyxan, som blev omåttligt populär efter Johnny Weissmüllers rolltolkning. Men här finns också typiska svenska badbyxor i gammal hederlig bomull. Som den så kallade kandidatbyxan från förra sekelskiftet. Det är en rejäl byxa i grov vit bomull med röda revärer och sydda knappar. Byxorna, som syddes både för hand och på symaskin, användes av simskoleelever som klarat simkandidaten.

Här finns också den så kallade magisterbadbyxan, betydligt snävare skuren, lite mer åt Tarzanbrallanhållet, men enfärgade röda och lite blekta. Den modellen fanns att låna eller hyra för den som gått till badhuset utan egna badkläder.

Badbyxorna på utställningen är gjorda i många olika material. McGregors Swim ’n’ play-shorts från tidigt 40-tal kom från USA. De gjordes av jacquardvävd ylletrikå. Ett decennium senare gjorde nylonet sin entré och nylonbadbyxan i midjemodell blev en fantastisk hit, enligt Marianne Larsson.

– Dels torkade den snabbt, dels klibbade den inte fast på kroppen som yllebadbyxorna, säger hon och betonar att det vid förra sekelskiftets gemensamhetsbad var hel baddräkt som gällde för både män och kvinnor.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Savtjenko
Foto:AP

 Anklagas för mord. Avgörs vid gränsen mellan Ukraina och Ryssland.

Rio de Janeiro 1000
Foto:TT

 Kraftigt förorenat. ”Den absolut värsta vattenkvaliteten vi varit med om.” 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Blondinbella
Foto:TT

 Knepet som skapar kryphål i ny avgift. Rättslig expert: ”Det finns inget hinder mot det.” 212  18 tweets  194 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Premiär nästa år. Även producent följer med till nya satsningen. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

top-gear-488
Foto:AP
Trump_puffNY
Grafik:Stefan Rothmaier

 Långt före Jeb Bush. 25 procent vill se Trump som presidentkandidat.

 Alla kontroversiella uttalanden. Började samma dag som kandidaturen.

Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: