Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst & Form

Röhsska gör modets "Hall of shame"

John Galliano på väg till en polisstation i Paris för förhör måndagen den 28/2.
John Galliano på väg till en polisstation i Paris för förhör måndagen den 28/2. Foto: Thibault Camus
Efter skandalen med John Galliano gör Röhsska museet i Göteborg om sin modeutställning "Cocktail" och skapar ett "Hall of shame". En klänning av John Galliano var nämligen utställningens senaste tillskott.

"Vi gör nu om vår utställning och skapar en "Hall of shame" där Galliano-klänningen visas och kopplar den till historiska händelser av liknande art inom modevärlden som till exempel Chanels och Hugo Boss kopplingar till Nazityskland eller Tommy Hilfigers uttalande på sent 90-tal." säger museichefen Ted Hesselbom i ett pressmeddelande enligt SVT:s "Kulturnyheterna".

Röhsska har tidigare haft en Coco Chanel-utställning, där de berättade om hennes kopplingar till Nazityskland. Även hennes kläder kommer att flyttas till "Hall of shame", liksom kläder från andra designers med liknande bakgrund.

John Galliano sparkades från modehuset Dior på tisdagen sedan han bland annat gjort antisemitiska uttalanden mot ett par i en bar i Paris.

Galliano pudlar

Den brittiske modeskaparen John Galliano bad på onsdagen om ursäkt för de antisemitiska uttalande som kostade honom jobbet som chefsdesigner på modehuset Dior, rapporterar Reuters.

"Antisemitism och rasism har ingen plats i vårt samhälle. Jag ber uppriktigt om ursäkt för mitt beteende och för den skada det kan ha orsakat", säger han i ett uttalande.

Det var i förra veckan som Galliano sade antisemitiska kommentarer till några personer på ett kafé i Paris. Galliano påstår själv att han blev verbalt trakasserad och oprovocerat attackerad av en person som försökte slå till honom med en stol. Detta efter att personen blivit upprörd över modeskaparens utseende och kläder.

John Galliano är 50 år och har en lång och mycket framgångsrik karriär bakom sig. Han har flera gånger utsetts till Storbritanniens bäste designer och belönats med två kungliga medaljer.

TT Spektra