Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst

Stjärndesigner får sparken från Dior

"I love Hitler, John Galliano gör rasistiska uttalanden på krogen i i Paris.
"I love Hitler, John Galliano gör rasistiska uttalanden på krogen i i Paris.

Diors stjärndesigner John Galliano får sparken efter nazistiska kommentarer men Natalie Portmans reklamkontrakt är också i fara.

Den Oscarsbelönade skådespelaren Natalie Portmans reklamkontrakt med modehuset Dior är i fara. Detta sedan dess stjärndesigner John Galliano gjort antisemitiska uttalanden.

På filmgalan i söndags bar Portman – som själv är judinna och född som Natalie Hershlag i Israel – en klänning av ett helt annat märke och angav politiska skäl till klädvalet.

Galliano blev i förra veckan avstängd från Dior sedan han vid flera tillfällen fällt grovt antisemitiska och nazistiska kommentarer, inklusive Hitlerhyllningar. En krogrunda dokumenterades på en film som fick blixtsnabb spridning på nätet.

I går kommenterade Portman ärendet i ett pressmeddelande: ”Jag är djupt chockerad och äcklad av videon”. Kort därefter bekräftade Dior att man sparkar Galliano.

Den 50-årige Galliano, född i Gibraltar med namnet Juan Carlos, har en spansk mor och en brittisk rörmokare till far. Han är uppväxt i Streatham och Dulwich söder om London.

Han tog över det kreativa chefsskapet på Dior 1996 och anses vara en av de viktigaste modeskaparna i vår tid.