Nobelpriset 2010

Björn Wiman: Anna Politkovskajas minne vore värt ett Nobelpris

Uppdaterad 2010-10-08 12:43. Publicerad 2010-10-07 10:33

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

I dag är det exakt fyra år sedan Anna Politkovskaja sköts ihjäl i hissen utanför sin lägenhet i Moskva, på den dåvarande presidenten Vladimir Putins födelsedag. Den tidigare KGB-officeren, som i dag fyller 58, var hela tiden huvudmålet för Politkovskajas kritik. Var och en kan dra sina egna slutsatser av korrelationen mellan dessa omständigheter.

I en artikel som återfanns i Politkovskajas dator efter mordet beskriver hon sin ofrivilliga ställning som ”paria” i det ryska samhället: ”Vad har jag gjort mig skyldig till? Jag har bara rapporterat vad jag bevittnat, bara sanningen.”

Texten finns i en ny bok med artiklar av Anna Politkovskaja som ges ut i dag. I urvalet finns fragment och reportage ur tidningen Novaja Gazeta, präglade av stark närvaro från det krigsdrabbade Tjetjenien och dess följdverkningar i gisslandramerna på musikalen ”Nord Ost” i Moskva och på skolan i Beslan, där 331 personer, varav 186 barn, sköts ihjäl. I båda fallen pekar Politkovskaja ut Putins regim som manipulativt medskyldig till tragedierna.

Det är en brötig och kaotisk bok, som helt svarar mot den aktuella verkligheten. Stilen är följaktligen frätande.

Inte minst Politkovskajas demaskering av klanen Kadyrov, som styr Tjetjenien med den ryska regimens goda minne, bär prägel av djup sarkasm: en samling råa skurkar som bedriver utpressning mot det tjetjenska folket, från minsta toalettstädare och uppåt, för att berika sig själva. Styrmedlet är det grova våldet, med misshandel, tortyr och offentlig förnedring. Politkovskaja berättar om hur ledaren, Ramzan Kadyrov, kastar hundradollarsedlar på strippor och placerar sina fienders avhuggna huvuden på gasledningar.

Parallellerna till våldet i maffians Syditalien är uppenbara (det är ingen slump att många jämförde scenerierna i filmen ”Gomorra” med miljöerna i Groznyj). Kadyroviterna är som camorran, fast värre. Till och med i Kreml, skriver Politkovskaja, finns de som anser att Putin gjorde ett misstag då han valde Kadyrovs som sitt ”team” i Tjetjenien.

Ramzan Kadyrov misstänks även ligga bakom mordet förra sommaren på juristen Natalia Estemirova, som samarbetade med Politkovskaja. Hon kidnappades nära sitt hem i Groznyj, slets in i en bil och hittades sedan ihjälskjuten med flera skott vid vägkanten.

Mordet är, liksom det på Politkovskaja, fortfarande ouppklarat.

I dag tillkännages som bekant årets Nobelpris i litteratur. Det har länge talats om att det borde gå till en reporter, om inte annat för att markera den kvalificerade journalistikens status som litteratur, ibland bokstavligen livsnödvändig sådan.

Polske Ryszard Kapuscinski gick dessvärre bort innan han fick priset. Kvarstår som kandidat gör då Gitta Sereny; att belöna hennes fältarbete kring våldets väsen skulle vara ett värdigt sätt att hedra också Anna Politkovskaja.

Få litterära vittnesmål har högre specifik vikt än hennes.

”Sanningen – inget annat” ges ut i dag av Ordfront, i översättning av Hans Björkegren.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

Mer från förstasidan

malaria_500
Foto:Erik Esbjörnsson

Dödstalen har halverats sedan millennieskiftet. Nu väntar vaccin. 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

premium DN:s vetenskapsredaktör: Någonting har hänt i kampen mot malaria det senaste decenniet.

krucifix_144102
Foto:TT

Vid firandet av påven Johannes Paulus II. Mannen krossades till döds av jättelikt träkrucifix. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Webb-TV
Hör Martin och Felicia sjunga sina bidrag till European Song Festival!

Snart avgörs European Song Festival. DN har träffat Sveriges hopp. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: