Krönikan

Catia Hultquist: Idoga nätanvändare kan ta sig ur Googledimman

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Det som skrivs på nätet blir kvar, för alltid. En enkel sökning rullar upp gamla rykten och skandaler. Men hur förändrar du Googlebilden av dig själv?

Det som skrivs på nätet blir kvar, för alltid. En enkel sökning rullar upp gamla rykten och skandaler. Men hur förändrar du Googlebilden av dig själv?

Yesterday’s news is tomorrow’s fish and chip-paper. Så brukade det heta förr i världen när en durkdriven medietränare ville trösta en kund som drabbats av skandalskriverier i pressen. Ingen minns gårdagens nyheter – i morgon är allt glömt, ungefär.

Men i dag är läget ett helt annat för alla skandaldrabbade. Det som skrivs på nätet blir ju aldrig något fishpaper. Det blir kvar, för alltid. En enkel sökning – och alla rykten rullas upp.

Annons:

Och du behöver inte vara en artist eller konsult med inarbetat ”varumärke” för att detta ska vara en katastrof. För alla som någonsin tänkt skaffa sig ett nytt jobb eller ett förhållande är det förstås för-ödande om de första sökträffarna som dyker upp drar i gång varningslamporna. För jo, din blivande arbetsgivare googlar dig. Liksom din blivande flick- eller pojkvän. Orättvist nätskvaller eller inte – vem har lust att chansa när det handlar om kärleken eller karriären?

Om detta handlade den lätt omskakande ”Du är googlad” av Johan Ripås som nyligen sändes i SVT. I Dokument inifrån-dokumentären kunde vi möta mannen vars identitet blivit stulen och på nätet blivit omvandlad till ”bedragaren”. Samt kvinnan vars hela privatliv hängts ut på en fejkad ”egen” hemsida, en sida där hon dessutom framställs som en girig lögnerska.

Inget av det som dyker upp vid en första sökning på dessa två har med verkligheten att göra. Deras namn har blivit kapade och släpade i nätsmutsen av någon annan. Men det spelar ingen roll, för även obekräftade rykten har en förmåga att klibba sig fast.

Fråga bara tv-personligheten vars sambo misstänks för mordbrand och som därför prytt kvällstidningarnas löpsedlar i en veckas tid. Nu överväger hon att byta bana eftersom hela hennes ”varumärke är uppätet på några dagar”.

Men oavsett om du blivit kapad, förtalad eller bara varit slarvig med din digitala profil – budskapet i dokumentären är att det trots allt finns en väg ut ur Googledimman. Sökmotorexperten (och dokumentärens goda fe), Nikke Lindqvist, upplyser oss om att det är den som är minst aktiv på nätet som råkar mest illa ut när skvallret är framme. Eftersom smutskastarnas skriverier, via sina flitiga länkningar till varandra, tenderar att ta över vid en sökning. Men genom att vara en idog nätanvändare kan googlebilden förändras – av dig själv. Ju mer aktiv du är på nätet och ju fler som länkar till dina sidor, desto större chans till positiva träffar i sökmotorer. Så kallad sökmotoroptimering (SEO).

En som ännu inte lyckats helt med sin SEO är Rick Santorum. Fortfarande dyker en flera år gammal smutskastningskampanj upp som träff nummer fyra när man söker på den amerikanske presidentvalskandidatens namn. Men de tre översta träffarna är i alla fall positiva eller åtminstone neutrala. Undrar hur mycket SEO-jobb som ligger bakom detta?

Dokumentärens experter ger hur som helst alla som drabbats av nätsmutsen samma tuffa besked som krisdrillade maktmänniskor fått av sin medietränare i decennier: Det går inte att gömma sig. Fram i ljuset och ut på banan med din version.

Det är den enda vägen, hävdar de. För motsatsen – att inte finnas på nätet över huvud taget – blir inom snar framtid liktydigt med skum på riktigt.

Som mediestrategen Brit Stakston formulerar det: ”Vad har man att dölja då?”

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 ”Tur att ingen skadades.” Spikförsedd planka upptäcktes vid bad i Stockholm. 17  3 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

smedsuddsbadet144
Foto:Alexander Mahmoud

 Inte första gången i år. Pålar vid småländsk badplats. 13  0 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 Även i Växjö. Dödsfälla under vattnet vid hopptorn. 524  9 tweets  514 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 Girade in i svenskt luftrum. Ovanligt agerande, uppger källa för DN. 12  2 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hemlig rapport visar: Svenskt luftrum kränkt av utländskt flygplan. 270  24 tweets  244 rekommendationer  2 rekommendationer

luftrum_144102
Grafik:DN

 Maktspelet på Östersjön. Ryska flottan har tredubblat närvaron. 754  148 tweets  603 rekommendationer  3 rekommendationer

 Plan var nära att krocka. Ryskt spaningsflyg i SAS-planets väg. 183  11 tweets  164 rekommendationer  8 rekommendationer

Annons:

 Bildextra. Minst 20 döda och hundratals skadade vid flera gasexplosioner i Taiwan.

taiwan244
Foto:AFP
ebola2-144
Foto:AP

 Visar inga tecken på att avta. Undantagstillstånd och stängda skolor. 34  3 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

 Krismöte i Storbritannien. Ett växande hot mot landet. 121  8 tweets  113 rekommendationer  0 rekommendationer

 USA höjer beredskapen. Fruktade viruset bara en flygresa bort. 60  2 tweets  58 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Stor förlust.” Läkaren Khan ledde kampen mot viruset – dog själv. 254  7 tweets  244 rekommendationer  3 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: