Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Krönikan

Catia Hultquist: Idoga nätanvändare kan ta sig ur Googledimman

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Det som skrivs på nätet blir kvar, för alltid. En enkel sökning rullar upp gamla rykten och skandaler. Men hur förändrar du Googlebilden av dig själv?

Det som skrivs på nätet blir kvar, för alltid. En enkel sökning rullar upp gamla rykten och skandaler. Men hur förändrar du Googlebilden av dig själv?

Yesterday’s news is tomorrow’s fish and chip-paper. Så brukade det heta förr i världen när en durkdriven medietränare ville trösta en kund som drabbats av skandalskriverier i pressen. Ingen minns gårdagens nyheter – i morgon är allt glömt, ungefär.

Men i dag är läget ett helt annat för alla skandaldrabbade. Det som skrivs på nätet blir ju aldrig något fishpaper. Det blir kvar, för alltid. En enkel sökning – och alla rykten rullas upp.

Annons:

Och du behöver inte vara en artist eller konsult med inarbetat ”varumärke” för att detta ska vara en katastrof. För alla som någonsin tänkt skaffa sig ett nytt jobb eller ett förhållande är det förstås för-ödande om de första sökträffarna som dyker upp drar i gång varningslamporna. För jo, din blivande arbetsgivare googlar dig. Liksom din blivande flick- eller pojkvän. Orättvist nätskvaller eller inte – vem har lust att chansa när det handlar om kärleken eller karriären?

Om detta handlade den lätt omskakande ”Du är googlad” av Johan Ripås som nyligen sändes i SVT. I Dokument inifrån-dokumentären kunde vi möta mannen vars identitet blivit stulen och på nätet blivit omvandlad till ”bedragaren”. Samt kvinnan vars hela privatliv hängts ut på en fejkad ”egen” hemsida, en sida där hon dessutom framställs som en girig lögnerska.

Inget av det som dyker upp vid en första sökning på dessa två har med verkligheten att göra. Deras namn har blivit kapade och släpade i nätsmutsen av någon annan. Men det spelar ingen roll, för även obekräftade rykten har en förmåga att klibba sig fast.

Fråga bara tv-personligheten vars sambo misstänks för mordbrand och som därför prytt kvällstidningarnas löpsedlar i en veckas tid. Nu överväger hon att byta bana eftersom hela hennes ”varumärke är uppätet på några dagar”.

Men oavsett om du blivit kapad, förtalad eller bara varit slarvig med din digitala profil – budskapet i dokumentären är att det trots allt finns en väg ut ur Googledimman. Sökmotorexperten (och dokumentärens goda fe), Nikke Lindqvist, upplyser oss om att det är den som är minst aktiv på nätet som råkar mest illa ut när skvallret är framme. Eftersom smutskastarnas skriverier, via sina flitiga länkningar till varandra, tenderar att ta över vid en sökning. Men genom att vara en idog nätanvändare kan googlebilden förändras – av dig själv. Ju mer aktiv du är på nätet och ju fler som länkar till dina sidor, desto större chans till positiva träffar i sökmotorer. Så kallad sökmotoroptimering (SEO).

En som ännu inte lyckats helt med sin SEO är Rick Santorum. Fortfarande dyker en flera år gammal smutskastningskampanj upp som träff nummer fyra när man söker på den amerikanske presidentvalskandidatens namn. Men de tre översta träffarna är i alla fall positiva eller åtminstone neutrala. Undrar hur mycket SEO-jobb som ligger bakom detta?

Annons:

Dokumentärens experter ger hur som helst alla som drabbats av nätsmutsen samma tuffa besked som krisdrillade maktmänniskor fått av sin medietränare i decennier: Det går inte att gömma sig. Fram i ljuset och ut på banan med din version.

Det är den enda vägen, hävdar de. För motsatsen – att inte finnas på nätet över huvud taget – blir inom snar framtid liktydigt med skum på riktigt.

Som mediestrategen Brit Stakston formulerar det: ”Vad har man att dölja då?”

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

turkietpuff
Foto:TT

 Minst 200 personer skadade. Explosioner vid demonstration i Turkiet. 66  22 tweets  44 rekommendationer  0 rekommendationer

stevejobs_288
Foto:AP

Zuckerbergs val grå t-shirt, Jobs svart polotröja.  Inte bara allmän nördighet bakom enformigheten. 248  14 tweets  233 rekommendationer  1 rekommendationer

Skulle du vilja gå omkring i likadana kläder, dag ut och dag in?

kdlofven1000
Foto:DN

 Klockan 16.30. För första gången ska statsministern uttala sig inför pressen.

 Vill se skärpt flyktingpolitik. KD-ledaren: Löfven måste lyssna på oss. 171  1 tweets  170 rekommendationer  0 rekommendationer

 Beklagar att pakten bröts. Förre partiledaren: ”Kräver ett ansvarstagande av alla partier.” 17  16 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

hagglundpuff
Foto:Magnus Hallgren

 Beslut på Rikstinget. KD ska arbeta mer aktivt för samvetsfrihet.

do_288
Foto:TT

 Budgeten och regeringsfrågan. DN listar tänkbara scenarier efter decemberöverenskommelsens fall. 220  12 tweets  207 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 ”Folkhälsofråga.” Klart att fler gator ska bli förbjudet område för dem med dubbdäck, enligt P4 Stockholm.

dack488
Foto:TT
djurgarden-1000
Foto:Bildbyrån

 Tillbaka i högsta serien. Och hoppet lever fortfarande för Hammarby.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: