Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Krönikan

Fredrik Strage: Skapelsens kvalitet kan förklaras med att den är en piratkopia

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Nöjesindustrin fortsätter sin kamp mot internet, bland annat genom lagförslaget SOPA. Kanske är det dags att konvertera till kopimismen.

Nöjesindustrin fortsätter sin kamp mot internet, bland annat genom lagförslaget SOPA. Kanske är det dags att konvertera till kopimismen.

Ctrl+c, ctrl+v, ctrl+c, ctrl+v, ctrl+c … Ursäkta, jag håller på att be. Efter att min krönika om den manliga förhudens förträfflighet diskvalificerade mig som jewhag (judisk wannabe) överväger jag i stället att konvertera till kopimismen.

Den nystartade religionens budskap är att all kopiering är god. Man dyrkar den fria informationen ungefär som panteisterna dyrkar den besjälade naturen. Tangentbordets kortkommandon för kopiering betraktas som böner eller psalmer. Och de lagar som stiftas för att begränsa fildelning kallas inkvisition.

Annons:

Som livsåskådning lämnar kopimismen en hel del att önska. Att dyrka all sorts information verkar poänglöst. Däremot borde samfundet kunna presentera en övertygande skapelseberättelse. Evolutionen är ju en sorts kopiering. Och det låter inte orimligt att Gud skulle ha laddat ner vår planet från en intergalaktisk torrentsajt snarare än att ha konstruerat den själv. Skapelsens bristande kvalitet kan förklaras med att den är en piratkopia av en perfekt värld långt bortom stjärnorna.

Många fler lär söka sig till kopimismen om lagförslaget SOPA (Stop Online Piracy Act) klubbas igenom i Washington. Dess syfte är inte bara att stoppa nedladdning utan att blockera alla sajter som innehåller, eller länkar till, upphovsrättsskyddat material. I onsdags släcktes de engelskspråkiga delarna av Wikipedia i protest mot lagen som man anser kan ”allvarligt skada det fria och öppna internet”. Lobbyisterna som drivit fram den avslöjade hur de ser på yttrandefrihet då en representant för Motion Picture Association of America påpekade att ”internet fortfarande fungerar i Kina och Iran”.

När hela den digitala offentligheten hotas kan det tyckas tramsigt att starta en nedladdningsreligion. Men Piratpartiet, vars medlemmar ligger bakom kopimismen, lyckas för en gångs skull bemöta nöjesindustrins prat om att nedladdning är stöld – en myt som Piratpartiet, klantigt nog, hjälpt till att sprida med sitt namn. Att kopiera är inte jämförbart med att stjäla, vad än ”you wouldn’t steal a car”-varningsfilmen påstår när jag sätter på en dvd (att den inte går att spola förbi är ett egendomligt sätt att straffa oss som betalar för film).

Trots att världens mest inkomstbringande film, ”Avatar”, också är den mest nedladdade fortsätter nöjesindustrin att kämpa mot internet. Om kulturarbetare genom historien haft en lika rigid syn på upphovsrätt skulle den samplingsbaserade hiphopen aldrig ha existerat. Ej heller biblioteken. Nedladdarna må ha startat en religion men det är snarare den utvecklingsfientliga och ohämmat giriga nöjesindustrin som framstår som en sekt.

Det gjorde den inte minst i veckan när Sveriges Radio avslöjade de så kallade 360-avtal som Universal, en av jättarna som lobbat för SOPA, tvingar deltagarna i tv-programmet ”The voice” att skriva under. Enligt dessa får skivbolagen procent inte bara på musikintäkter utan även sidoinkomster som t-tröjor och bokprojekt. Efter protester ströks den Faust-inspirerade paragrafen om att Universal har rätt till artistens personlighet.

Förr i tiden lät skivbranschuttrycket ”signad” som en förkortning av välsignad. Nu känns det mer som en förbannelse. Låt oss hoppas att vår kopimistiske Fader förbarmar sig över ”The voice”-artisternas själar och internets framtid. Ctrl+c, ctrl+v, ctrl+c, amen.

Kommentarer (15)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

arras
Foto:Philippe Huguen/AFP

 Id och bagage ska granskas. Efter knivdramat på ett snabbtåg till Paris.

 I Österrike. Flyktingar från Syrien, Afghanistan och Bangladesh. 15  3 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

akesson
Jimmie Åkesson (SD) kräver en folkomröstning om invandringspolitiken. Rickard Nilsson/TT

 Viktor Banke: Har antagit FN:s flyktingkonvention och är bundet av EU-rätt. 274  74 tweets  200 rekommendationer  0 rekommendationer

 Åkesson (SD) i sitt sommartal: Folkomrösta om invandringen. 409  21 tweets  387 rekommendationer  1 rekommendationer

 Kent Ekeroths ”bevis”. 30 år gamla siffror om invandringen. 1565  141 tweets  1423 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
stridsflygplan
Foto:AP

Författaren Jo Nesbø står för den ursprungliga idén bakom handlingen i ”Okkupert”.  Läs mer. 31  15 tweets  15 rekommendationer  1 rekommendationer

 Systrar ska våldtas och visas upp i byn. Brutalt straff utdömt i Indien. 1474  40 tweets  1433 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: