Krönikan

Malin Ullgren: Varje försök att tala om fattigdom tas emot som en potentiell lögn

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Debatten efter SR-dokumentären ”Ingen är vän med en fattig” visade tydligt hur svårt det är att diskutera fattigdom. Hur lätt sidoperspektiven tar över, trots de växande inkomstskillnaderna.

Debatten efter SR-dokumentären ”Ingen är vän med en fattig” visade tydligt hur svårt det är att diskutera fattigdom. Hur lätt sidoperspektiven tar över, trots de växande inkomstskillnaderna.

Jag tror inte att det finns någon som är fattig på rätt sätt i det här landet. Vill man, kan man nämligen alltid hitta något litet argument som talar emot den fattiges nöd. Vips, så är den moderna svenska fattigdomen försvunnen, eftersom det enskilda exemplet inte dög.

Debatten efter Mona Masris SR-dokumentär ”Ingen är vän med en fattig” (sändes första gången den 1 maj i år) visar tydligt hur vreden riktas åt så märkliga håll när fattigdom är ämnet. Av dokumentären framgick inte att Frida Martinsson, som vissa månader inte tjänar mer än några tusenlappar, har en bostadsrätt. Detta blev huvudfokus efter dokumentären inte fattigdomens orsaker, utbredning och konsekvenser.

Annons:

Jag tänker inte fördjupa mig i vilka journalistiska misstag som gjordes. Inte för att det inte kan vara intressant. Men därför att det alltid är den sortens sidoperspektiv som tillåts ta över frågan om fattigdomen.

Andra sidoperspektiv är konflikter om ekonomiska mätmetoder och påståenden om att Rädda Barnen är en vänsterorganisation. Medan sidoperspektiven blir huvudfråga får barn gå med för små skor för att föräldrarna inte ha råd att köpa nya, vräks familjer från sina hem. Låter jag som ett skillingtryck? Fastna inte i den tanken, i det sidoperspektivet. Den nöd jag beskriver är högst verklig.

Jag tror inte att det hade spelat någon roll för efterdebatten om Frida Martinsson hade haft en hyresrätt. Många debattörer hade ändå valt att lägga all energi på att visa på vilka sätt fattigdomen inte existerar. Förnekelsen är för många den primära reaktionen inte frågan om hur skillnaderna ska utjämnas eller på vilka sätt barnen drabbas när föräldrarnas a-kassa sänks.

I fallet Frida skrev till exempel Per Hagwall, moderatpolitiker i Stockholm, på sin blogg att Frida, förutom att sälja bostadsrätten, säkert kan ”äta mer ekonomisk och nyttig mat än den bacon, choklad, popcorn och crème fraiche” hon ibland äter. Hagwalls inlägg om Frida har citerats med stort gillande av andra bloggare och i tidningar.

Hagwalls partikamrat, Marianne Ohrlander, ordförande i Trelleborgs socialnämnd, yttrade sig tidigare i våras om sin syn på fattigdom: ”Enligt min uppfattning handlar det mycket om vad man väljer att lägga pengar på. Till exempel skaffar vissa utan vidare fler barn utan att ta hänsyn till vad man redan har.” (Kristianstadsbladet den 14 mars i år)

Det intressanta och tragiska är att både Hagwall och Ohrlander reproducerar en urgammal, moraliserande syn på den fattige. I Svenska Dagbladet (den 9 maj i år) citeras i en Idag-artikel ur en svensk skolbok från sent 1800-tal: ”Fattigdom beror ofta, mycket ofta, kanske oftast på husmoderns vårdslöshet eller okunnighet i sina sysslor, på hennes oförmåga att hushålla med familjens tillgångar”.

Förnekelse av fattigdom hänger alltså inte ihop med svensk levnadsstandard. Det är inte för att Sverige är så mycket rikare nu än för 100 år sedan som många tycker att det är fel att tala om fattigdom. Det är för att vissa aldrig, oavsett vilka fakta man ger dem och om det är 1800-tal eller 2000-tal, tycker att ekonomisk ojämlikhet är ett problem.

Sedan tidigt 1990-tal har inkomstskillnaderna ökat väldigt i Sverige. Sedan 2007 har de fattigaste blivit fler, värst drabbade är de ensamstående mammorna och utomeuropeiska invandrare. Inklusive deras barn.

Ändå tas varje försök att diskutera dagens fattigdom emot som en potentiell lögn: Är exemplet gott nog? Nej. Exemplet är aldrig gott nog. Så baxar vi fattigdomen vidare in i framtiden.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

smp_500
Foto:Roger Turesson

 MP och S inleder samtal om budgeten. ”Alla frågor på bordet.”

 Ödesdagar för Löfven. Ska rapportera till talmannen på fredag. 20  1 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

forsvaret_144102
Foto:TT

 Partisekreteraren: Man måste hitta lösningar som håller i riksdagen. 374  51 tweets  323 rekommendationer  0 rekommendationer

 Styrelse vägrar dela ut pengar till behövande barn. Vill först vill ha ut ett omstritt arvode. 30  8 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

pengar_144102
Foto:TT
Annons:
Rostning144
Foto:TT

 Rekordhögt valdeltagande? När 3.000 personer röstat i Munkfors skulle valsedlarna räknas. 542  29 tweets  510 rekommendationer  3 rekommendationer

 Mysteriet är löst. ”Kommer att bli rätt när alla röster är räknade.”

Annons:
dusch_500
Foto:TT

 Äldre i uppror - vill duscha varje dag. Kommunen drar fallet inför rätta. 309  16 tweets  292 rekommendationer  1 rekommendationer

loov_144102
Foto:Saga Berlin/PRO

 Pensionärernas riksorganisation: Det är behoven – inte pengarna som ska styra. 21  14 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

Hur ofta tycker du att man bör få duscha?

 Stor driftstörning. Drabbar både dem som vill göra ärenden via sajten och det interna arbetet. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Kassan144
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: