Ann Heberlein: Att så många ­gillar Borzoo Tavakolis artikel är ­oroande

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Borzoo Tavakolis öppna brev till Kent Ekeroth har delats och gillats otaliga gånger sedan det publicerades i DN (21/11). Kanske för att alla som anser sig vara goda och rättfärdiga människor gillar när boven får stryk, för att travestera Immanuel Kant. Jag tycker också att det är bra att argumentera mot Kent Ekeroth och, i förlängningen, SD. Jag känner lika stark antipati för SD:s politik och människosyn som Borzoo Tavakoli gör. Ändå har jag problem med Tavakolis text.

Borzoo Tavakoli, liksom hans föräldrar och hustru, är vad man skulle kunna kalla mönsterinvandrare. De har studerat, anpassat sig, arbetat och betalat skatt. De är laglydiga och skötsamma på alla sätt. Jag kan förstå att Tavakoli upplever ett behov av att motbevisa SD:s bild av invandrare som parasiterande, kriminella latsäckar. Tavakoli, politisk flykting från Iran, bosatt i Sverige sedan 25 år försöker bevisa något vi alla vet, även Sverigedemokrater: Människor med annat etniskt ursprung än svenskt är också nyttiga samhällsmedborgare. Kent Ekeroth måste väl också ha mött en irakisk läkare, en palestinsk taxichaufför eller en turkisk tandhygienist någon gång?

Annons:

Jag hänger upp mig på Tavakolis betoning av sina prestationer: Han tycks argumentera för sin rätt att vara här, sin rätt till trygghet och säkerhet genom att hänvisa till sin nytta och sina prestationer. Det bekymrar mig att så många gillar och applåderar den retoriken. Människans värde får aldrig någonsin härledas ur hennes prestationer. Varje människa har samma rätt att få sina grundläggande behov tillfredsställda, oavsett hur nyttig hon är. Det är min fasta övertygelse att människan inte förtjänar sitt värde: Hennes värde är givet. Människovärdet äger hon i kraft av att vara människa.

Tavakolis text ligger naturligtvis, som man brukar säga, "i tiden". Den skulle kunna ha varit skriven av vilken nyliberal ledarskribent som helst, med sitt stenhårt individualistiska perspektiv och tilltro till varje individs förmåga att vara sin egen lyckas smed, liksom den ensidiga betoningen av "nytta". Det är som om hela samhället drabbats av en utilitaristisk psykos, där de enda värden som räknas är produktivitet och nytta. Det gäller att bevisa att man är nyttig för att få vara med. Så betonar kulturarbetare nyttan av kultur, hundägare nyttan med hundar och Aspergerförbundet all nytta en person med asperger kan göra. Varför går vi med på att definiera vår tillvaro i termer av nytta och konsekvens?

När förlorade vi tron på att det finns sådant som är gott i sig själv, som är sitt eget ändamål, inte blott ett medel till något annat, till något nyttigt? Kärlek, vänskap, en roman eller en musikupplevelse måste få vara mål i sig själva, utan att behöva motiveras med nyttigheter som bättre hälsa, sömn, längre liv eller vad det nu kan vara. Än värre är det ekonomistiska tänkandet när det används om människan. En människa bör alltid betraktas som ett mål i sig själv, som värdefull.

Det är inte svårt att tycka om människor som Borzoo Tavakoli, det är inte svårt att ge plats åt människor som ger, som är en tillgång. Men vad gör vi med dem som kostar mer än de bidrar med? Vad gör vi med människor som inte är lika starka, kompetenta och dugliga som Tavakoli? Vad gör vi med sjuka och svaga? Har vi plats för människor som behöver hjälp? Ett gott samhälle måste ta hand om sina svagaste, oavsett vilken härkomst de har. Det är det vi måste tala om: Vad som just nu händer i vårt land med människor som av olika anledningar inte klarar sin egen försörjning, människor som på grund av sjukdom, arbetslöshet, olyckor befinner sig i nöd. Människor som hamnat mellan eller utanför skyddsnätet är en växande grupp. Det är den enskilt viktigaste frågan inför valet: Hur vi ska ta hand om varandra.

Läs mer:

Till Kent Ekeroth, ­riksdagsledamot för SD

Så fick han idén att skriva Kent Ekeroth-brevet

Björn Wiman: Norge har inte ­replikrätt – och inte Sverige heller

Ekeroth vill inte besvara det öppna brevet

”Ekeroth är klok som inte svarar”

Andra har läst

Mer från förstasidan

bjorklund_500
Foto:Lotta Härdelin

 Jan Björklund om rödgröna energipolitiken: Både ja och nej till kärnkraft. 8  1 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

mp_144102
Foto:Thomas Karlsson

 Olika besked om kärnkraft. Regeringen kommer inte stänga reaktorer. 90  5 tweets  85 rekommendationer  0 rekommendationer

 Av andra supportrar. Gick till angrepp mot polis och väktare.

 Betedde sig märkligt. Ny säkerhetsmiss av presidentens livvakt Secret Service avslöjad.

obama_144102
Foto:AP

 DN:s Sanna Torén Björling. Historien har vuxit i takt med att fler detaljer har framkommit.

Annons:
sanlorenzo_500
Foto:Alamy

 Extremskidåkaren Andreas Fransson. Lavin på berget San Lorenzo. 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

stress144
Foto:All over press

 Här är besvären som sliter ut oss. Kvinnor drabbas i högre grad än män. 13  5 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Upplever du att stressen ökar på din arbetsplats?

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: