Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Terrordåden i Oslo och på Utøya

Därför ler Anders Behring Breivik

Bokmärk artikel
Anders Behring Breivik i Oslos tingsrätt.

Foto: Scanpix Anders Behring Breivik i Oslos tingsrätt.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Om Breivik tolkas som modern fascist – utifrån den aktuella forskningen om denna ideologi – upphör han vara ett mysterium. I stället blir han begriplig och hans handlingar logiska, skriver Henrik Arnstad.

Om Breivik tolkas som modern fascist – utifrån den aktuella forskningen om denna ideologi – upphör han vara ett mysterium. I stället blir han begriplig och hans handlingar logiska, skriver Henrik Arnstad.

Breiviks saga om sig själv – hans mytologi är snart 100 år gammal. När fascismen 1922 kom till makten i Italien producerade regimen särskilda romaner, riktade till unga män. Historien var alltid densamma. Den unge hjälten levde i en dekadent tid. Socialister, liberaler och feminister spred sin pest i nationen. Så nådde hjälten sitt uppvaknande – han övergav sin själviska individualism och blev fascist. I ädel och uppoffrande kamp kring ett heligt mål spred han, som svartskjortad squadristi (fascistisk våldsverkare), död omkring sig då han slaktade socialisterna. Själv blev den unge hjälten ofta martyr – han greps eller dog i striden. Men han vann ändå, den älskade fascismen tog makten i Italien och räddade landet undan undergången.

Denna berättelse återkommer i stort sett i alla nationella fascismer. Rumänska legionärer utförde sina mord, varpå de glädjestrålande kysste varandra och sjungande angav sig själva vid närmaste polisstation. Sedan väntade dödsstraff eller livstid i fängelse. Liknande kulter återfinns i den tyska nazismen, finska lapporörelsen, hos ungers­ka pilkorsare, spanska falangister, norska Ragnarok och så vidare i all oändlighet.

Annons:

Samt hos Anders Behring Breivik.

Just nu famlar Skandinavien i mörker, vi försöker förstå Breiviks beteende. Förgäves, ser det ut som. Men om vi tar forskningen till hjälp och tolkar Breivik som fascist – utifrån den massiva kunskap som vunnits inom vetenskapen internationellt de senaste 20 åren – så blir Breivik plötsligt begriplig. Dessutom förklaras hans beteende, både morden på Utøya och leendet i rättssalen i Oslo.

Viktigast är att förstå vad ”fascism” är för någonting. Denna specifika politiska ideologi var 1900-talets i särklass viktigaste och mest framgångsrika ideologiska innovation och ingenting tyder på att den upphört att existera bara för att Hitler sköt sig i huvudet 1945. Problemet är att fascism ofta förstås utifrån dess teaterrekvisita från mellankrigstiden. Svarta stövlar, kadrer av uniformt färgade skjortor och en vilt skrikande ”Duce”, ”Führer” eller annan karismatisk ledare. Denna yta förkastades av fascismen 1945, om inte tidigare.

Redan 1938 skrev den svenske nazistledaren Sven Olov Lindholm att ”det enda tänkbara om idéerna skall räddas blir att slopa både namn och symbol, för att inte tala om stövlar, koppel och Hitlerhälsning”.

Modern forskning definierar fascism som folklig ultranationalism, vilken har som syfte att återföda en mytisk nation som drabbats av förfall (degenerering). Denna nationella återfödelse kräver en enorm ansträngning och uppoffring – i vilken vi hittar fascistens självbild. Denne tolkar nationen som en organism, vilken har fjärmat sig från ett ädelt och ”rent” förflutet. Nationen är sjuk, besmittad av en cancersvulst som hårdhänt måste opereras bort. Nästan till vilket pris som helst.

Enligt den tyska fascismen – nationalsocialismen – var denna cancer judarna och kirurgin kallar vi i dag för Förintelsen. Olika slags fascism har dock tolkat sin nationella cancer på olika sätt. Ett gemensamt hat har dock riktats mot ”den inre fienden” – socialistiska, liberala, feministiska och andra ”politiskt korrekta” krafter som tillåtit cancern att växa. Förrädarna. De som bär ansvaret. Fascisten ser det som sin heliga uppgift att hindra dessa föraktade från att slutföra sin vidriga verksamhet och denna kamp är enbart självförsvar.

Även internationellt – bland fascismforskningens främsta namn – har Anders Behring Breivik uppmärksammats, utifrån ovanstående. Oxfordprofessorn och historikern Roger Griffin, världens främste expert på fascism, besökte nyligen Sverige och uttalade sig om Breivik:

– Han är inte ledare för någon rörelse, men Breivik har en politisk analys av det nutida Europa. Han anser det vara i händerna på fega, liberala och politiskt korrekta makthavare som har tillåtit Europa att invaderas av en främmande religiös kultur – islam. Det är Breiviks självuppfattade plikt, utifrån att han tagit på sig identiteten som ”sann norrman”, att starta korståget mot dessa människor. Därmed är hans attack mot den norska socialdemokratin – som inte är muslimer utan de förrädare som släppt in muslimerna i Norge – en modern form av fascism.

Fascism är alltså en politisk ideologi som går att förklara, inte en psykisk sjukdom. Med kunskap om fascismens idévärld blir Anders Breiviks massmord logiska och begripliga. Det blir även hans beteende i rättssalen, som annars ter sig patologiskt.

Om vi förstår Breiviks övertygelse förstår vi också varför han ler i rätten, varför han ”vägrar förstå vad han har gjort” som det felaktigt heter i pressen. Verkligheten är motsatsen; Breivik ler därför att han mycket väl förstår vad han har gjort. Han har genomfört det vackraste en fascist kan göra: Handlingen! Via sitt massmord har Breivik allvarligt skadeskjutit de yngre ”landsförrädarna” inom den norska ”marxismen”, framtidens norska socialdemokratiska ledare är med stor sannolikhet döda. Partiet är svårt skadat.

Breivik har vunnit. Därför ler han.

Som fascistisk aktivist är han nu villig att ta sitt ”straff”, vilket för honom ter sig som ett ädelt martyrskap. ”Operationen är avslutad” är nyckelord i förståelsen av Breivik. För fascisten är inte dessa mord barbari – de är vackra, heliga och kärleksfulla handlingar gentemot nationen. Breivik är en modern, skandinavisk squadrista. En krigare för en ideologi, som lever och mår bra – även i de skandinaviska folkvalda parlamenten.

Läs mer:

Breivik om vad som hände på Utøya

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

belarus
President Aleksandr Lukasjenko. Foto:Sergei Grits/AP

 Vitrysslands president Lukasjenko: Vi behöver ingen bas för närvarande.

 Flera utländska medier har rapporterat. Vi som bor här vet att det inte är sant 1386  54 tweets  1323 rekommendationer  9 rekommendationer

svensk-flagga
Foto:TT
kvotflyktingar
Foto:Italienska kustbevakningen/AFP

 På fredag. Premiär för EU:s nyinstiftade program för flyktingfördelning. 37  14 tweets  22 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 Dansk militär: Irak har tillräckligt med styrkor för att göra slut på IS. 95  28 tweets  67 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: