En hygglig människa har svärtats

Filmen om Monica Zetterlund, ”Monica Z”, hade premiär på fredagen.

Foto: Scanpixarkiv Filmen om Monica Zetterlund, ”Monica Z”, hade premiär på fredagen.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Filmen om Monica Zetterlund skildrar hennes pappa som en sur skitstövel. I verkligheten var han motsatsen. Tom Alandh undrar hur långt man får gå i den poetiska friheten.

Filmen om Monica Zetterlund skildrar hennes pappa som en sur skitstövel. I verkligheten var han motsatsen. Tom Alandh undrar hur långt man får gå i den poetiska friheten.

Han hette Bengt Nilsson och bodde i Hagfors med fru och två döttrar. Monica var äldst, Margareta tre år yngre. Efter alla år i valsverket hade han fått stendammslunga och i stället skaffat sig en musikaffär där han sålde skivor och instrument. Men rätt snart blev det konkurs, för plattorna han tog in var mest jazz och bop och det gick ju inget vidare i Klarälvsdalen, där folk ville ha lite mer hemvävda tongångar.

Bengt Nilsson var en mycket musikalisk man med egen orkester, och han spelade både klarinett och saxofon, och bra på dragspel var han också. "Musik är viktigt", sa pappa Bengt till sina döttrar, och så la han på en platta med Peggy Lee på grammofonen. "Linger in my arms" hette den, och långt senare berättade äldsta dottern Monica att hon blev alldeles tagen och spelade den om och om igen.

Annons:

När Monica var fjorton år fick hon börja sjunga med pappas orkester runt om i Värmland, så det var i Ekshärad och Sysslebäck och Sunnemo som hon för första gången fick chansen att inför publik låta som pappas idol Ella Fitzgerald. Och han blev hennes hårdaste kritiker. Om hon inte var bra sa han direkt: "Där sjöng du falskt. Gör int öm et!"

Monica var lik sin far, äpplet hade fallit rakt ner från trädet, skojade man i familjen. En bohem och en konstnär var Sik-Bengt, som han kallades, med mycket humor och en klurig blick. "Mamma Greta stod för tryggheten, pappa Bengt för fantasin och tokerierna", skrev Monica i sina memoarer. Jag träffade honom själv ett par gånger och fick varje gång ett par ordentliga skratt. Honom var det lätt att tycka om. Och lätt att se att det var Monica som var pappas flicka. Det var han som hade lärt henne att spela "Avestaforsens brus" på dragspel.

Så småningom blev Bengt Nilssons dotter Monica Z med hela svenska folket, en av vår tids allra största och mest mångsidiga artister. Och mest älskade. Och nu har filmen om hennes liv haft premiär. "Fritt efter Monica Zetterlunds liv", står det i förtexten. Men hur fri är man om man ska beskriva en annan människas liv? Är friheten absolut, kan man göra vad man vill, eller finns gränser för den frihet man tagit som sin? Och om friheten dessutom är en "poetisk frihet", som regissören Per Fly gång på gång upprepade när han intervjuades i radion, är den då extra fri?

Har man då rätt att vända ut och in på kostymen och ta ifrån en människa hans egenskaper och klä honom i andra, för dramaturgins skull? Som gör storyn bättre? Mer dramatisk nerv om Monica Z:s far är en grinig, sur, trist, tvär ogin, självsvåldig och förgrämd skitstövel. Utan fantasi, utan tokerier. Fullständigt utan humor. En roll som passar Kjell Bergqvist som handsken. Nu ska ni få se på Bengt Nilsson, Monica Z:s fyrkantiga farsa! Och publiken suckar och viskar i bänkarna: "Hur kunde han vara så där. Att hon stod ut." Han som i själva verket alltid stod på Monicas sida och stöttade henne, vad hon än gjorde, både på scenen och privat.

För många år sedan i SVT framställde Fria Proteatern LO-ordföranden August Lindberg som så berusad när han skrev på Saltsjöbadsavtalet 1938 att han inte visste om det var notan eller avtalet han skrev på. Men Lindberg var helnykterist och det blev ett vådligt liv. Politiker och nykterhetsrörelse och änka och familj gick i taket och Radionämnden fällde inslaget. Och när Olof Palme blev pedofil i "Call girl", då blev det rykande debatt. Men en arbetare med stendammslunga som sålde skivor och spelade saxofon och var en hygglig människa och som älskade sina döttrar, med honom kan man göra vad man vill. Inte ett knyst.

Men i slutet får Bengt Nilsson i alla fall bli människa igen, inte bara schablon. Ty när han på radion hör sin dotter sjunga långt borta i New York så inser han vilken drummel han varit och fäller en tår. Men om det är något som Sik-Bengt aldrig var, så var det sentimental.

Jag kände Monica Zetterlund rätt väl, och hennes integritet var total liksom kärleken till sin familj.

Hade hon levt i dag, då hade hon först blivit förtvivlad, sen förbannad. Och sen hade ni fått se på fan.

Men Edda Magnason är fantastisk som Monica Z. Hon är alibit i en film som i övrigt är rätt medioker. Hennes Guldbagge är given. Något pris för bästa manus blir det troligtvis inte.

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

lofven_500
Foto:TT, Jonas Eriksson

 Nya statsministern ska prövas. SD kommer som enda parti att rösta nej. 4  0 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vill få slut på käbblet. Löfven blir ny statsminister. 47  14 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bildextra: Vägen till makten. DN:s Roger Turesson har följt Löfven.

 Socialdemokraterna bekräftar. Miljöpartiet har fått S att backa i frågan. 213  4 tweets  208 rekommendationer  1 rekommendationer

lofven_144102
Foto:TT
Erik Ullenhag (FP): Det känns vemodigt

 Sliten regering samlades. För sista regeringssammanträdet. 13  1 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Jag kommer sitta kvar.” Avvisar alla spekulationer om han skulle vara på väg bort som partiledare. 6  3 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Utrikesminister Carl Bildt till DN. Det här hade jag kunnat göra annorlunda under perioden.

bildt_144102
Foto:Lotta Härdelin

 ”Mycket bra fest.” Carl Bildt trött efter nattens avslutningsfest. 90  35 tweets  55 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nu blir Stefan Löfven statsminister. Vill få slut på käbblet. 47  14 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

EbolaSierra-Leone144
Foto: Umaru Fofana/Reuters

 Enligt Rädda barnen. Ebolan sprider sig snabbt i Sierra Leone: ”Omfattningen är förödande”.

 Så ser Sveriges beredskap ut. Uppdaterade rekommendationer.

 Skickades hem från sjukhuset. Ebolasjuk kan ha smittat fler i USA.

Annons:
Chips2
Foto:Magnus Hallgren

 Len-Marie Fält har testat snacks i 40 år. Detta krävs för drömjobbet. 630  29 tweets  601 rekommendationer  0 rekommendationer

 Så får du kul på jobbet Experten tipsar om du har tråkigt. 61  4 tweets  57 rekommendationer  0 rekommendationer

 Företaget som ger obegränsad semester. Ta ledigt. 345  19 tweets  326 rekommendationer  0 rekommendationer

hakan samuelsson
Foto:TT

 Bilmässan i Paris. Det är en nöjd, men försiktigt garderande vd som summerar läget.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: