Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Förnuft och känsla

Hur vi dödar en människa är ett politiskt val

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

En vårdpolitisk betraktelse. En äldreomsorg där allt ska vägas, mätas och räknas möter en välfärdsdebatt som styrs av blind ideologi. Kristina Lindquist ser förnuft och känsla byta plats, med oroande konsekvenser.

En vårdpolitisk betraktelse. En äldreomsorg där allt ska vägas, mätas och räknas möter en välfärdsdebatt som styrs av blind ideologi. Kristina Lindquist ser förnuft och känsla byta plats, med oroande konsekvenser.

Exakt hur mycket kiss måste en vuxenblöja innehålla innan den får bytas?

Det var frågan på alla läppar när Stefan Gurts bok ”Så dödar vi en människa” (Wahlström & Widstrand) kom ut i våras, mitt i debatten kring vårdbolag, liggsår och miljonvinster. Pappa Sven tillbringar sina sista månader på ett demensboende i Solna. Han bryts ner, äter inte, och dör. Gurts bok har omtalats som en uppgörelse med äldrevården, men är långt mer än så. På 200 sidor tecknas på ett häpnadsväckande sätt en berättelse om livet; om Stefans uppväxt, om föräldrarnas olyckliga äktenskap, om klassresor och om Sverige. Det är kärleksfullt, men inte sällan solkigt. Gurt ogillar egentligen sådan självbiografisk hjärtlöshet – ”Vi ses i min nästa bok” som Strindberg lär ha sagt – men han kan inte göra det här på något annat sätt. Därför får vi betrakta den stolta Sven, som älskar James Joyce och gärna talar omotiverad engelska, bli förvirrad och lukta illa av kiss. Väl inlagd på hemmet går det fort: ”Kroppen var vinthundslik, nyckelbenen stack ut som rötter på en klipphäll.” Trots bokens litterära kvaliteter är det inte konstigt att den har blivit ett slagträ i den vårdpolitiska debatten. Det är uppenbart att Sven drogas, och först i efterhand får de anhöriga det bekräftat. Människor ligger inlåsta. Människor skrumpnar ihop och dör fort efter inskrivning.

Annons:

Möjligen kan boken läsas som ett svar på Ragnar Thoursies dikt ”Pratstund” ur ”Sånger från äldreomsorgen” (2009):

Låt oss sitta ner och prata lite.

Om vad då? Om vädret, det

föränderliga.

Om livet, det oföränderliga. Hur

menar du? Att vägen framåt är

Annons:

utstakad.

Hur då? Vi vet ju det säkra slutet.

Det är väl inget att prata om!

Nej, men man skriver böcker om

det.

I en intervju med DN:s Julia Svensson 2009 (då på Sydsvenskan) definierade Thoursie omsorg som en ädlare form av kärlek, eftersom kärleken trots allt kräver sitt. Men oavsett vad som driver den som utför omsorgshandlingar – ett lönekuvert, ett dåligt samvete, ett varmt hjärta – så hör omsorgen per definition känslorna till. Åtminstone i bemärkelsen att någon har mottagarens känsla av välbefinnande och värdighet i sina händer. Ingen skugga över den ”tappra personal”, till vilka Thoursie ägnar sin diktsamling, men någonstans i den svenska äldreomsorgen torde det ändå finnas en princip som trumfar ut de äldres känslor och önskningar. Annars skulle det inte se ut såhär.

På Sven Gurts demensboende får de gamla gå ut en timme per vecka, mer räcker inte personalen till. Den svenska hemtjänsten har i sin tur gått mot att vara ”uppgiftsstyrd”, vilket innebär att man på förhand vet exakt vad som ska göras vid besöket. Ta en kaffe och prata lite om det blir tid över? Nej, det finns ingen ”tid” – det finns uppgifter att pricka av. Man talar om att ”beställa” och ”utföra” hemtjänst, vilket enligt Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet, har inneburit en större klyfta mellan den som fattar beslut om hjälp och den som faktiskt utför hjälpen. (Se till exempel SOU 2005:66, ”Forskningsrapporter till Jämställdhetspolitiska utredningen”.) Räkna gärna ut vad det betyder för möjligheten att ta hänsyn till de individuella behov och önskemål om uppstår för dagen.

Efter att bomben om äldreboendet Koppargården briserade i höstas sade Carema Cares dåvarande vd att de ”har den personaltäthet kommunen betalar för”. Året innan hade företaget gjort en vinst på 290 miljoner. Och kanske är det i debatten om vinstuttag i välfärden som känslorna har bosatt sig; förnuftet tycks hur som helst ha flytt fältet. Är det blind ideologi som gör att inget parti till höger om Vänsterpartiet vågar släppa greppet om de fria vinsterna? Det kan i alla fall inte handla om att vinna väljare, för väljarna vill något annat. En undersökning från Novus visar att bara drygt tio procent anser att vinstuttag ska vara tillåtet i privat skattefinansierad välfärd. Två tredjedelar av de borgerliga väljarna tycker att vinsterna ska återinvesteras i verksamheten.

Vad är det som är så oförnuftigt med en sådan hållning? Den är barock, om man får tro den pågående debatten. Såväl Göran Hägglund som diverse socialdemokrater beskriver gärna ett totalförbud mot privata initiativ som det enda alternativet till fria vinstuttag, och pekar på att Socialstyrelsen inte kunnat se några entydiga kvalitetsskillnader mellan privat och offentlig äldrevård. Men Socialstyrelsen säger också att privata boenden genomgående har färre anställda än offentliga, vilket varje år sparar in 800 miljoner kronor åt vinstdrivande företag. Och enligt en studie som redovisas i Läkartidningen (4/2012) har vinstdrivande privata sjukhus i bland annat USA nästan alltid högre dödlighet än sina icke vinstdrivande motsvarigheter. Men som DN:s Henrik Berggren nyligen påpekade så är Sverige mycket mer extremt än vi själva förstår när det gäller vinster i välfärden: ”I stället för att satsa på icke vinstdrivande alternativ infördes successivt inte bara vinst utan också marknadstänkande inom hela den offentliga sektorn.” Frågan är: Vad – egentligen – är det som hindrar privata äldreboenden från att fortsätta existera i Sverige om de inte får ge bort skattepengar i vinst?

Sven Gurt bodde sin sista tid på ett vårdhem, och sonen har inga direkta invändningar mot att tolka det som hände där i politiska termer. Patienter som sövs ner för att bli fogliga. Ingen fin sista tid, bara förvaring. Men det räcker inte. Gurt läser i sin pappas anteckningsbok: ”ENSAM, ALLDELES ENSAM. På söndan lite mer lågmält: ENSAM.” Han är själv övertygad om att pappans avsked från livet hade blivit bättre om han hade besökt honom varje dag, och riktar skulden minst lika mycket mot sig själv som mot äldrevården. Han ser en ”en kärna av likgiltighet” i det svenska samhället och jämför med sin frus hemland Kina, där svärmor tas om hand med största respekt – av familjen. Utan gamla tiders påtvingade umgänge blir vi alltmer ensamma, menar Gurt.

Men kanske ser vi nu början till slutet på den statsindividualism som präglat Sverige de senaste 50 åren – och som många av oss sett som en garant för vår egen frihet. En rapport från fackförbundet Kommunal från 2011 visar att andelen äldre som får offentligt finansierad äldreomsorg närapå har halverats sedan 1980. I stället kliver anhöriga in, oftast döttrar som tvingas gå ner i betald arbetstid för att utöva gratis omsorg.

”Att bli arg på det som hände pappa är som att bli arg på livet självt”, skriver Stefan Gurt. Och visst, naturen ger inga uppskov. En gång ska vi själva bli svaga och beroende, hur outhärdligt det än är. En dag kommer jag att lukta kiss. Men hur vi dödar en människa – med lås på dörren, droger och sliten personal som bara inte hinner – det valet är politiskt och gemensamt.

 

Red. anm.: I texten angavs tidigare att författaren Stefan Gurts far vårdades på ett hem ägt av Carema. Uppgiften kom från Gurts bok "Så dödar vi en människa", men är felaktig. DN beklagar misstaget.

Kommentarer (14)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Ska ha dött i sommar. ”Amerika gläds åt Abu Mutaz al-Qurashis död.”

Annons:
isgotebrorg2-1000
Foto:Privat

 ”Fruktansvärt obehagligt.” ”Konvertera eller dö” klottrat på restaurang.

byggnadsQuiz
Foto:Allover/AFP

 Quiz. Du har sett dem massor av gånger – men vet du var de ligger?

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: