Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Islamofobin hotar oss alla

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Mattias Gardell

Är professor i religionshistoria vid Uppsala universitet.

Att just nu skärskåda rädslan för islam är en balansakt som oundvikligen drar till sig kritik. Det skriver Mattias Gardell som bemöter Bjørn Bredals kritik av hans bok ”Islamofobi”.

Att just nu skärskåda rädslan för islam är en balansakt som oundvikligen drar till sig kritik. Det skriver Mattias Gardell som bemöter Bjørn Bredals kritik av hans bok ”Islamofobi”.

Att kritiskt skärskåda islamofobisk teori och praktik i en tid då ledande politiker, krönikörer och ledarskribenter är som bäst upptagna med att berätta för varandra och oss andra vilket hot muslimer utgör mot den goda ordningen är inte helt vindkänsligt. Det kommer oundvikligen att dra till sig kritik från dem som har fångats av eller livnär sig på den islamofobiska snålblåst som drar genom västvärlden.

Senast i raden är Bjørn Bredal, redaktör på danska Politiken, som blandar högt och lågt i en recension av min studie ”Islamofobi”, som återpublicerades som en artikel i DN (21/12). Som recension är den märklig. Läsaren får inte veta vad ”Islamofobi” behandlar. Bredal nämner inget om blottläggandet av islamofobins månghundraåriga rötter. Här sägs inget om de medeltida kristna bestämningarna av Muhammed som Antikrist, om muslimer som Guds fiender som skändar korset och dricker mördade kristna barns blod i hädiska nattvardsceremonier.

Annons:

Här nämns inget om den medeltida bildkonst som porträtterade muslimer som djävlar (se omslaget), monster och hundar. Vi får inget veta om hur dessa föreställningar sedan förmedlats, vidareutvecklats och blivit meningsbärande i skilda historiska och politiska sammanhang. Här sägs inget om den koloniala kunskapsproduktionen eller om de negativa bilder av islam och muslimer som förmedlats i encyklopedier, konst, litteratur, läroböcker, filmer och medier.

Inte heller tar Bredal upp de nya kontexter i vilka jag placerar nutidens islamofobi: kommunismens fall och sökandet efter en ny fiende; den biologiskt grundade rasismens detronisering och framväxten av en maktordning baserad på en rasism utan raser samt de osäkerheter som uppstått till följd av den svenska modellens nedmontering och konstruktionen av Europa som en ny politisk gemenskap.

Bredal omnämner inte min analys av den islamofobiska kunskapsregimens uppbyggnad och funktioner eller de utsagor om ”hur muslimer är” som cirkulerar inom kunskapsregimens ramar och upptas som sanningar för att de stämmer överens med det vi alltid hör och därmed vet.

Inte heller diskuterar Bredal resultaten då jag provat vissa av dessa utsagor empiriskt. Stämmer det att muslimer utfört de flesta terrorattentaten i Europa och världen? Nej. Är det sant att muslimer är mer involverade i krig än andra slags människor? Nej. Är muslimer mer antidemokratiska än andra? Nej. Bredal tar inte ens upp analyserna av vår besatthet med den muslimska slöjan, hatbrotten mot synliga muslimer (främst kvinnor i slöja), attentaten mot moskéer, de allt populärare teorierna om den islamiska världskonspirationen eller hur islamofobi bidragit till att omvandla liberaler till illiberaler, främja övervakningssamhället, urholka rättsstaten och möjliggöra de bruna partiernas comeback i Europa sedan de växlat sin klassiska antisemitism mot islamofobins i dag mer gångbara valuta.

I stället polemiserar Bredal mot brottstycken, vissa uppdiktade, andra missuppfattade. Bredal påstår att jag skriver som om ”världen bara består av ord”, medan jag i själva verket visar hur den islamofobiska kunskapsregimen också producerar högst materiella ting: karriärer, yrken, riksdagsledamöter, institutioner, forskningscentra, filmer och säkerhetsindustriella privatbolag och därmed också människors försörjning och status. Omvänt bidrar den också till krig, tortyr, mord, misshandel, avslagna asylärenden, förlorade vårdnadstvister och svårigheter att finna arbete, bostad, uppehållstillstånd.

Bredal anger att jag hängt ut Pernilla Ouis som islamofob, vilket jag alls inte gjort. Annars sparkar han in öppna dörrar. Som när han anför att ”man måste väl få kritisera en religion” sedan jag betonat att islamofobi inte är detsamma som religionskritik, eller när han skriver att säkerhetspolisen måste ha mandat att förhindra terrorattentat, vilket är självklart.

Min invändning rör metoder som att bugga landets moskéer, värva informanter bland skolelever, asylsökande och bostadsföretag med muslimska hyresgäster. När insatsstyrkor stormar oskyldiga barnfamiljer, när misstänkta inte får rättslig prövning, när antiterroristövningar behandlar muslimer som femtekolonnare eller när det föreslås att svenska trupper skall öva i Rinkeby inför kriget i Afghanistan, riskerar vi att skapa jordmån för det som skulle bekämpas.

Vidare uppger Bredal att det han ”verkligen saknar” i boken är en ”förstahandskunskap om några av de områden i Världen där islam är förhärskande”. Varför han efterlyser detta i en bok om islamofobi är besynnerligt. Det vore som att önska sig en skildring av judar och judiska samhällen i en studie av antisemitism. Lika lite som antisemitism orsakas av judar, orsakas islamofobi av muslimer. En studie av muslimska samhällen vore inte en studie av islamofobi. Det vore en annan bok.

Vill Bredal hellre läsa om muslimer, kan jag hänvisa till tre av mina tidigare böcker (”In the name of Elijah Muhammad”, 1996; ”Rasrisk”, 1998/2003 och ”Bin Laden i våra hjärtan”, 2005), som samtliga baseras på förstahandskunskap.

En poäng har dock Bredal tagit till sig: Taimour Abdulwahabs självmordsattentat i Stockholm säger inget om ”hur muslimer är” och gör inte islam till en terroristorganisation. Därmed talar han emot sitt påstående att man inte skall förstå attentatet med hjälp av min bok. Däremot trampar Bredal snett när han föreställer sig att jag skrivit ”Islamofobi” för att göra muslimer en (björn)tjänst. Som forskare är min uppgift att skingra okunskaper, som intellektuell är min uppgift att kritisera maktens ordning, som medborgare är min uppgift att försvara demokratin mot dess undergrävare. Islamofobin hotar inte endast muslimer. Den hotar oss alla.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

rhinopuff
Foto:Erik Esbjörnsson

 Pressen enorm på siste hanen. Bevakas dygnet runt av beväpnade vakter. 427  36 tweets  390 rekommendationer  1 rekommendationer

 Forskare: Ryggradsdjuren på väg att försvinna. Tre fjärdedelar är hotade. 51  9 tweets  42 rekommendationer  0 rekommendationer

 Historisk resolution antogs: Resultatet av tre års diplomatiskt arbete. 45  3 tweets  41 rekommendationer  1 rekommendationer

palmer-1000
Foto:Rex Shutterstock

Tandläkaren som sköt lejonet Cecil gömmer sig fortfarande.  Får inget personligt skydd. 1921  7 tweets  1912 rekommendationer  2 rekommendationer

 Har själv skjutit lejon i Afrika. Sågar tandläkaren Walter Palmer för hur Cecil dog. 1969  95 tweets  1873 rekommendationer  1 rekommendationer

guillou-288
Foto:DN
sedlar
Foto:TT

 Riksbanken byter i oktober. Konsumenter ska lära sig skilja på sedlarna.

pengar_288
Foto:TT

 Historia, euro och US Dollar. Sätt dina kunskaper om valutor, mynt och sedlar på prov.

 Källor till CNN: Allt pekar på att kursändringen var ett medvetet drag. 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

flygpuff33
Foto:AP, AFP

 Färgprover, nitar och serienummer. Avslöjar om klaffen tillhör MH370. 17  4 tweets  12 rekommendationer  1 rekommendationer

 Oceanograf: Vrakdelen kan ha förts med strömmar till Reunion.

 Väska hittad vid fyndplatsen. Oklart om det finns koppling. 54  9 tweets  44 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Star Wars: Battlefront
Foto:AP

 Spelutveckling. Höjer prognoserna för vinst och försäljning – men aktien föll.

Patrick Bach
Foto:Lars Lindqvist

 Efterlängtad lansering av spel. Inget får gå fel. ”Det skulle skada vårt rykte oerhört mycket.”

Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: