Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Judeförföljelser på internet

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Bild

En ny generation högerextremister registrerar människor av judisk börd. Men till skillnad från 1930-talet målas inga davidsstjärnor på judiska hem. I stället hängs människor med judisk bakgrund ut på internet. 62 år efter Auschwitz är nazismen tillbaka, skriver journalisten Christoph Andersson.

En ny generation högerextremister registrerar människor av judisk börd. Men till skillnad från 1930-talet målas inga davidsstjärnor på judiska hem. I stället hängs människor med judisk bakgrund ut på internet. 62 år efter Auschwitz är nazismen tillbaka, skriver journalisten Christoph Andersson.

Lördagen den 27 januari 2007. I Stockholms synagoga talar statsminister Fredrik Reinfeldt till minnet av koncentrationslägret Auschwitz befrielse 1945. Men också om miljoner mördade judar och deras nazistiska gärningsmän.

- Hur kunde det otänkbara ske? Varför lät vi det ske? frågar statsministern

Annons:

Han avslutar sitt tal med att något liknande inte får hända igen, "aldrig mer".

Samtidigt som minneshögtiden pågår riktar en ny generation av högerextremister attacker mot människor av judisk börd. Men till skillnad från 30-talet målas inga davidsstjärnor på judiska hem och hus, som ett förebåd om döden. I stället hängs människor med judisk bakgrund ut på Internet.

Det sker mitt i Sverige, från en server i Norrköping som tillhör webbhotellet Crystone. Med hjälp av webbhotellet Loopias namnserver i Västerås sprids sedan antisemitism globalt, made in Sweden.

Publicering sker löpande, 24 timmar om dygnet. Bakom publiceringen står företaget NFSE Media AB i Linköping. Merparten av aktierna ägs av Lennart Berg. Den praktiska verksamheten sköts av Anders Lagerström. Båda är framträdande personer inom den växande svenska ultrahögern. Deras senaste affärsidé är ett elektroniskt uppslagsverk om judar och oliktänkande på Internet.

"Metapedia har ett metapolitiskt syfte, att informera om tabubelagda eller medvetet bortglömda ämnen", heter det i en till synes harmlös programförklaring.

Bakom portalen döljer sig ett register, som i huvudsak delar upp människor i två kategorier: Judar och svenskar. Detsamma gäller för företag: judiskägda och svenskägda. Under rubriken "TV- och radiopersonligheter" listas exempelvis Robert Aschberg upp som judisk, jag själv som svensk och SVT-medarbetaren Christian Catomeris som en av få övriga. Än så länge innehåller registret bara ett hundratal poster, men det ska bli fler.

Annons:

"Systemet gör det möjligt för vem som helst med en dator och tillgång till Internet att lägga till nya artiklar eller redigera befintligt innehåll", heter det på metapedia.

Hittills har uppskattningsvis 120 högerextremister hjälpt NFSE Media AB att skapa registret. Någon använder ett alias som "Nazistkillen", en annan använder "Siegfried". Berg och Lagerström uppmanar sina politiska meningsfränder att även samla in uppgifter om journalisten Stina Dabrowski, Svenskans chefredaktören Lena K Samuelsson och många andra mediapersoner. I ett mejl till Lennart Berg frågar jag vad som är syftet med registreringen, men något svar får jag inte.

Frågan är om publiceringen syftar till att försöka skrämma svenska journalister. Höstens valresultat har stärkt både Sverige- och Nationaldemokraternas politiska självförtroende, men också den militanta delen av rörelsen. Den får bland annat sin skolning av folk från det högerextrema partiet NPD i Tyskland och fristående tyska "nationalister". I deras ögon är journalister fiender, vissa rentav dödsfiender. Det synsättet tycks ha anammats av Lagerström och Berg.

Hårdast drabbad är kanske journalisten Robert Aschberg. Sedan 2003 är han och hans familj uthängd på en estnisk hemsida, inklusive bilder från familjens bostad. Det är hämnden för att Robert Aschberg granskat företaget Baltic Inkassos indrivningsmetoder i TV3-programmet "Insider". Bolaget drivs av en ledande svensk högerextremist.

Trots att uthängningen av familjen Aschberg pågått i snart fyra år, har den först nu uppmärksammats av den estniska datainspektionen.

En annan typ av angrepp mot journalister görs av den högerextrema gruppen Nationell media, med kopplingar till Lagerström och Berg. Men också till webbhotellen Crystone och Loopia.

Under hösten har gruppen producerat högerextrem webb-teve, innehållande material från TV4 (!). Närmare bestämt ett nio minuter långt inslag från TV4 Halland-Öresund. Det har klippts om och förvanskats till högerextrem propaganda. Bland annat hånas en handikappad 20-åring från ett kommunistiskt ungdomsförbund. Men inte på grund av hans åsikter, utan för en medfödd hjärnskada som gör det svårt att uttala komplicerade ord.

Därutöver använder Nationell media klipp från SVT:s agenda samt Janne Josefssons valstugereportage. Likaså material från Filip Hammar och Fredrik Wikingssons etiskt omstridda TV4-inslag om Robinson-Emma. Närmare bestämt hennes bristande kunskaper om nazism. Men kontexten hos Nationell media är en helt annan än i de ursprungliga programmen. Hos nationell media är nämligen politiker som vill kasta ut invandrare hjältar - och Fredrik och Filip bra lärare i nazism.

TV4 har efter många turer och stor vånda bestämt sig för att polisanmäla Nationell media, men än så länge bara för bruket av inslaget från lokal-teve. Brottsmisstanken lyder: Stöld av upphovsrättsligt skyddat material. Oklart är om även SVT gör en polisanmälan.

Som en följd av TV4:s anmälan har Nationell media under helgen flyttat sina datafiler från webbhotellet i Norrköping till en server i USA. På så sätt hoppas den högerextrema gruppen undkomma svensk rättvisa. Men frågan är om USA är rätt plats. Där bedöms nämligen upphovsrättsbrott hårdare än i Sverige. Dessutom ogillas politiska grupper, vars mål är att störta demokratin med våld.

"Vi tror på väpnad revolution", heter det i Nationell medias programförklaring på nätet.

Därmed torde gruppen kvalificera in sig på listan över terrormisstänkta - och säkert även intressera FBI och CIA för gruppens anonyma postbox i Stockholm.

Paradoxalt nog är läget mer juridiskt komplicerat i Sverige än USA. Under veckan avser nämligen NFSE Media AB ansöka hos Radio- och tv-verket om utgivarbevis för webbplatsen metapedia, enligt Loopia. Därmed skulle det högerextrema uppslagsverket kunna få samma grundlagsskydd som DN: s eller SVT:s hemsidor. Då blir det i princip fritt fram för ultrahögern att sammanställa känsliga personuppgifter om judar, journalister, homosexuella och färgade. Dessutom finns inget krav på att NFSE Media AB måste följa det pressetiska regelverket.

Nazitidningen Den svenske har redan skaffat sig skyddet och struntar helt i pressetiken. Nidteckningar på judar varvas med uthängningar på politiska motståndare.

Faktum är att fallet NFSE Media AB och Den svenske ställer demokratin inför ett dilemma. Dels ger det riksdagspolitikerna ett argument till varför redaktioner omöjligen kan undantas från en framtida lag om buggning - särskilt inte om redaktionerna är kopplade till organisationer med våld på agendan. Dels ger det argument för att lösa upp källskyddet, som kan användas för att skydda brottsmisstänkta inom den egna rörelsen.

Därmed lyckas en liten grupp militanta högerextremister underminera demokratins viktigaste hörnpelare - pressfriheten och öppenheten. 62 år efter Auschwitz befrielse är nazismen tillbaka och provocerar - trots statsministerns löfte om "aldrig mer".

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

krakning
Misstänkt underrättelseverksamhet i Stockholms skärgård. Foto:Fredrik Sandberg/TT

 42 gånger under 5 år. Ryssland är inte landet bakom flest kränkningar. 45  37 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Klart största KD-distriktet. Vill att Alliansen tillsammans ska ompröva DÖ. 12  7 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Ewa Stenberg: Hon är beredd att driva landet till nyval under en allt mer akut flyktingkris. 35  29 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Eva-Stenberg-288
Foto:DN

 Ebba Busch Thor beredd ge upp DÖ. Jag vill lyssna på ombuden.

 DN:s huvudledare den 9 oktober: Partiet med nio liv. 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Nobelpristagare och Bob Dylan och dyker upp i Nutidstestet den här veckan.  Tio kluriga frågor. 14  12 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

nutid-488
Foto:DN/AP
Annons:
Stefan Ingves
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto:Nicklas Thegerström

 Ingves förslag på DN Debatt. Stoppar nya låntagare i storstäder. 274  23 tweets  251 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: