Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kulturdebatt

Maria Schottenius: Korkat, regeringen!

Kortsiktigt, obegripligt, korkat. Den nya regeringen vill lägga ner de tre svenska forskningsinstitut som haft och har avgörande betydelse för humaniora och inter­nationellt utbyte. Ett förslag i den nya budgeten säger att de tre Medelhavsinstituten i Istanbul, Aten, Rom, inklusive San Michele på Capri, ska avvecklas fram till 2017.

Utan utredning, utan remissförfarande, är den nya forskningsministern Helene Hellmark Knutsson beredd att med ett enda penndrag stryka de värdefulla forskningscentra, som funnits, som i Ateninstitutets fall, sedan slutet av 1800-talet och präglat generationer av svenska arkeologer. Utan detta svenskägda institut har svenskar inte kunnat få tillstånd att gräva i Grekland. Sverige har också ansvar för de katalogiseringar och samlingar som funnits sedan institutet etablerades.

Det svenska institutet i Istanbul spelar en central roll i den svenska humanistiska och samhällsvetenskapliga forskningen om Centralasien, i Mellanöstern, Syrien, Iran, Turkiet. Hur man tänker när man vill radera ut detta sammanhang av högaktuell politisk och kulturell kunskap och internationellt utbyte är obegripligt. Den förra regeringen räknade tvärtom upp budgeten något.

Dessutom är det i budgeten väldigt lite pengar det rör sig om, 22 miljoner per år. Men en viktig signal.

Det blev en liten kalldusch när det stod klart att Hellmark Knutsson, skulle bli minister för högre utbildning och forskning och ha hand om detta stora, för Sverige avgörande område. Oavsett andra tillgångar är hon en före detta landstingspolitiker i stort sett utan personlig eller professionell erfarenhet av högskolestudier eller högskolepolitik. Även hennes statssekreterare har arbetat med landstingspolitik. Fick de inte fel departement?

Svensk forskning är värd ett bättre öde än att ledas av oerfarna praktikanter.

En väldigt tråkig start för forskningsministern. Och för svensk humaniora en smärre skandal.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.