När läsarna själva sätter agendan

En skogsbrand utgör ett av de ämnen som avhandlas på sajten Reddit.

Foto: Alamy En skogsbrand utgör ett av de ämnen som avhandlas på sajten Reddit.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

I kväll gästar en av grundarna till världens mest framgångsrika gör-det-själv-nyhetssajter en mediekonferens i Malmö. Martin Gelin skriver om fenomenet Reddit, sajten där användarna bestämmer innehållet.

I kväll gästar en av grundarna till världens mest framgångsrika gör-det-själv-nyhetssajter en mediekonferens i Malmö. Martin Gelin skriver om fenomenet Reddit, sajten där användarna bestämmer innehållet.

Diskussionerna om hur webbkulturen påverkar det bredare samhället har länge präglats av två poler.

På den ena sidan står de optimister som är övertygade om att webben kommer att demokratisera vår politiska kultur, det offentliga samtalet, ge röst åt åsidosatta grupper, mobilisera de förtryckta och störta tyrannerna.

Annons:

Författare som Clay Shirky och Wael Ghonim har exempelvis skrivit böcker där själva internet framstår som ett demokratiskt verktyg. De tror på webbens ursprungliga idealism, att ge tillbaka makten till folket.

På andra sidan finns skeptikerna, med den vitryske surkarten Evgeny Morozov som främsta exempel. De påpekar gärna att diktatorn kan använda digitala verktyg minst lika effektivt som frihetskämparna. De hävdar att internet varken kommer att göra världen bättre eller sämre, utan snarare kommer att utvecklas till en spegel av mänskligheten, med alla dess bra och dåliga sidor. Själva tekniken i sig är neutral.

Men kan det inte också vara så att det finns en mängd politiska och kulturella slagsidor inneboende i de institutioner som just nu dominerar webbkulturen?

Framgången för amerikanska Reddit tyder i alla fall på det.

Reddit kallar sig för "internets förstasida", vilket faktiskt är befogat. De har mellan 55 och 70 miljoner regelbundna besökare, enligt olika källor. De är med andra ord större än alla amerikanska nyhetssajter.

Reddit fungerar som ett slags användardriven nyhetssajt, där länkarna rankas genom att läsarna röstar upp eller ner dem. Man har även en rad populära diskussionsforum.

Ben Smith, redaktör på den växande nyhetssajten Buzzfeed, brukar säga att "allting börjar på Reddit". En del av Buzzfeeds framgång kan också förklaras med hur skamlöst de stjäl idéer från Reddit.

Den där lustiga länken du precis klickade på i ditt Facebookflöde upptäcktes sannolikt av någon på Reddit sju timmar tidigare.

Varför har just Reddit blivit så mycket mer populärt än de många liknande tjänsterna?

Enligt en artikel i tidningen Wired nyligen kan Reddits framgång förklaras med att de lämnat nästan all kontroll till sina användare. Reddit är som webben brukade vara, innan den började regleras och muras in. "Man har givit de intagna nycklarna till dårhuset", som skribenten formulerade det, i en vinkning till "Gökboet".

Användarnas auktoritet över rankningen av länkar är det heligaste med Reddit. Nyhetsmagasinet The Atlantic har bannlysts från Reddit efter att de försökte manipulera populariteten på sina egna länkar på sajten.

Men detta innebär också att Reddit länge haft problem med allehanda extremism. Diskussionsforumen fylls snabbt av sexistiska och rasistiska inlägg och i våras råkade man ut för en nationell skandal i USA efter att en grupp Redditanvändare pekat ut en oskyldig man som ansvarig för maratonbombningarna i Boston, vilket tvingade Reddits grundare att be om ursäkt.

Matt Haughey, som grundade den Redditliknande sajten Metafilter 1999, kommenterade de senaste årens Redditskandaler med att de "bevisat hur problematiskt det är att sköta ett öppet forum med väldigt tillåtande regler och samtidigt hoppas att alla ska bete sig civiliserat".

Som plattform för åsidosatta röster är Reddit oumbärlig.

Tekniksajten Tech Crunch försåg i fjol Reddit med sitt årliga pris i kategorin "samhällsförbättrare", där de besegrade bland annat mikro­låntjänsten Kiva och den alternativa finansieringssajten Kickstarter.

Men det verkar finnas en tydlig slagsida åt en viss typ av åsidosatta röster. Ateister, libertarianer och den yttre vänstern dominerar ofta diskussionerna.

Mansdominansen är stundtals absurd. När en moderator på Metafilter fick frågan vad som skiljer deras sajt från Reddit svarade han: "Metafilter har en kvinnlig anställd."

Den skeva könsfördelningen bland moderatorerna på Reddit speglas även bland användarna. En studie av Pew Research tidigare i år visade att män använder Reddit i mer än dubbelt så stor utsträckning som kvinnor. Bland amerikanska män under 30 är det 18 procent som säger sig vara regelbundna Redditanvändare.

När teknikfestivalen South by Southwest i Austin hade en paneldiskussion om Reddit i våras urartade det snabbt i pajkastning. Efter att Rebecca Watson, en av Reddits hårdaste kritiker, ställde krav på hårdare reglering av Reddit för att minska sexismen på sajten började Redditmännen i publiken snabbt jämföra henne med kinesiska myndigheters nätcensorer.

– Reddit gör många väldigt fina saker, men de har också tendenser att visa upp en skrämmande inskränkthet. Och de har ett demografiskt problem. Det är ungt, vitt och manligt, säger Anthony De Rosa, redaktör för den nystartade nyhetsappen Circa.

Samtidigt säger det något om Reddits töjbarhet att det även är där man hittar den allra bästa kritiken av just Reddit. De värsta, mest hjärtlösa, sexistiska och rasistiska kommentarerna samlas löpande i en egen underkategori med namnet "Shit Reddit Says".

I veckan gästar en av Reddits grundare, Alexis Ohanian, den årliga Media Evolution-konferensen i Malmö, vilket är ett piggt val av gäst av arrangörerna. Det är svårt att tänka sig en mer intressant person tala om amerikansk webbkultur i dag. I presentationen av Ohanian antyds det att han delvis ska prata om Reddits aktivism för att stoppa två amerikanska lagförslag som skulle ha minskat öppenheten på internet.

Men det vore synd om besöket enbart resulterar i hyllningar av Reddits roll som katalysator för politiska aktioner.

I stället borde det bli startpunkten för en problematisering av den värld som har skapat Reddit, och den värld som Reddit i sin tur är med om att skapa.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

khannord500
Foto:Nicklas Thegerström

 ”I somras hände något.” Växande hat får svenskar att leta nytt land. 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

ygeman144
Foto:Magnus Hallgren

 ”Vi har varit naiva.” Svenska samhället har vaknat för sent, enligt inrikesminister Ygeman.

falkehedpuff
Foto:Privat Falkehed och Hammarström var gisslan i 46 dagar.

Magnus Falkeheds gripande berättelse:  ”Var inte så här jag skulle dö.” 20  8 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

karlsson500
Foto:TT

 DN/Ipsos. SD hamnar på rekordnivå i februarimätningen. 585  79 tweets  506 rekommendationer  0 rekommendationer

jomshof144
Foto:Magnus Hallgren

 25 SD-stolar står tomma i kommunerna. ”Krävs att vi backar upp så det inte sker misstag.” 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
tillsatspuff
Foto:TT

Har du koll på det senaste matlarmet? Prova dig själv i veckans Nutidstest.  10 kluriga frågor. 84  2 tweets  80 rekommendationer  2 rekommendationer

 Boris Nemtsov mördades på öppen gata. Har tidigare varit vice premiärminister. 416  86 tweets  311 rekommendationer  19 rekommendationer

kritiker
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: