Nobelpriset 2010 (2)

Stephen Farran-Lee: Swärd feltolkar Sara Stridsbergs ”Darling river.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Kulturdebatter lyder sina egna lagar, och efter ett par tre inlägg brukar de på ett märkligt sätt gå vilse i trädgårdarna intill, för att sedan hamna långt bort i skogen bortom dem. Just på det sättet har Anne Swärd gått vilse när hon i debatten om Vargas Llosas kvinnosyn försöker göra en passage ur Sara Stridsbergs ”Darling river” till mer ”pedofil, misogyn och kinky” än vad Vargas Llosa någonsin varit.

Om man inte hade vetat att det var hon som skrivit den så skulle man nog ha kritiserat den för att vara ”sensationslysten” och ”kanske cynisk”, och påstår därmed indirekt att det är det rätta sättet att beskriva Stridsbergs roman.

Annons:

Det är ett ohederligt sätt att resonera. ”Darling river” är en roman som i många passager, på ett intrikat och försåtligt sätt, gör den manliga blicken till sin. Sara Stridsberg arbetar här med samma medel som Vladimir Nabokov i ”Lolita”, den bok som är ”Darling rivers” mörka kärna. Språket som våldtäkt. Lolita som den ständigt svikna – av sin författare, av läsarna, av ”Darling rivers” berättare. Sara Stridsberg vänder på den romantiska idén om hur det sköna språket frilägger och befriar, och visar med en skrämmande konsekvens hur det lika gärna kan förtrycka och begrava.

Hade Anne Swärd läst lite noggrannare hade hon sett tydligare hur det manliga begäret yttrar sig i ”Darling river”, i hur kvinnor objektifieras, utnyttjas, våldtas, mördas. Hon hade också sett hur Sara Stridsberg gestaltar den korta passus i Nabokovs roman om Lolitas barnsängsdöd, gör den smärtsamt tydlig som en logisk slutpunkt för det korta liv i männens värld och på männens villkor som är Lolitas. Knappast kinky.

Om det är Vargas Llosa Anne Swärd vill debattera, så är det väl det hon borde göra, och inte avsiktligt felläsa och feltolka en svensk författarkollega.

Stephen Farran-Lee
Förläggare för Sara Stridsberg
på Albert Bonniers förlag

Svar direkt: Jag ville visa att författaren står i vägen för texten.

Stephen Farran-Lee antyder att jag gått vilse i min läsning och mina reflexioner (kan man det? Vilken är den rätta vägen? Vem håller i kartan?). Jag vill bara förtydliga: jag uppfattar Sara Stridsbergs romaner som några av samtidens intressantaste, på olika vis. Det vore mig helt främmande att avsiktligt ”felläsa” någonting. Likaså att påstå att en text är misogyn/cynisk/kinky, även om detta är viktiga fält för skönlitteraturen att medvetet och omedvetet trampa in i.

Vad jag ville visa var ju, tvärtom, att en text inte är, utan blir. Läsaren närmar sig texter av Vargas Llosa och Stridsberg helt olika. Vissa romaner kan man knappt se för alla ”medelålders”, ”manlig”, ”konservativ”, ”latinamerikan” … Andra läsningar styrs och skyms av helt andra egenskaper och intentioner som läsaren tror sig veta att författaren har.

2002 ville en medelålders manlig pilot bli läst som kvinna. Få insåg att det dolde sig en okänd man bakom den Augustnominerade kvinnliga pseudonymen till ”Ciona – en självbiologi”. Carina Rydberg? Gabriella Håkansson? Spekulationerna var många. Det var ett både lyckat och spännande litterärt könsbyte av den okände författaren Torkel Wächter.

Jag har egentligen alltid varit skeptisk till pseudonymer. Men på senare tid tänkt att det faktiskt skulle vara rätt befriande för mig som läsare. Att döma av responsen jag fått på artikeln, är det många som känner likadant. Det står ofta alldeles för mycket författare i vägen för verket.

0 . Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

cairns
Foto:Catherine Shaw/AFP

 Greps på lördagen. Barnen påträffades döda i bostaden i Australien. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 22-åring svävar mellan liv och död. Man grovt misshandlad av gäng.

lofven500
Foto:Roger Turesson

 Ny mätning av Novus. Och lägst förtroende har väljarna för... 699  29 tweets  670 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
nutidstestet_500
Foto:Henrik Montgomery/TT

Har du hängt med i veckans nyhetsflöde?  Gör veckans Nutidstest här. 44  4 tweets  40 rekommendationer  0 rekommendationer

 Polisen nerringda av boende. ”Det var en rejäl smäll.”

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: