Nobelpriset 2010 (2)

Stephen Farran-Lee: Swärd feltolkar Sara Stridsbergs ”Darling river.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Kulturdebatter lyder sina egna lagar, och efter ett par tre inlägg brukar de på ett märkligt sätt gå vilse i trädgårdarna intill, för att sedan hamna långt bort i skogen bortom dem. Just på det sättet har Anne Swärd gått vilse när hon i debatten om Vargas Llosas kvinnosyn försöker göra en passage ur Sara Stridsbergs ”Darling river” till mer ”pedofil, misogyn och kinky” än vad Vargas Llosa någonsin varit.

Om man inte hade vetat att det var hon som skrivit den så skulle man nog ha kritiserat den för att vara ”sensationslysten” och ”kanske cynisk”, och påstår därmed indirekt att det är det rätta sättet att beskriva Stridsbergs roman.

Annons:

Det är ett ohederligt sätt att resonera. ”Darling river” är en roman som i många passager, på ett intrikat och försåtligt sätt, gör den manliga blicken till sin. Sara Stridsberg arbetar här med samma medel som Vladimir Nabokov i ”Lolita”, den bok som är ”Darling rivers” mörka kärna. Språket som våldtäkt. Lolita som den ständigt svikna – av sin författare, av läsarna, av ”Darling rivers” berättare. Sara Stridsberg vänder på den romantiska idén om hur det sköna språket frilägger och befriar, och visar med en skrämmande konsekvens hur det lika gärna kan förtrycka och begrava.

Hade Anne Swärd läst lite noggrannare hade hon sett tydligare hur det manliga begäret yttrar sig i ”Darling river”, i hur kvinnor objektifieras, utnyttjas, våldtas, mördas. Hon hade också sett hur Sara Stridsberg gestaltar den korta passus i Nabokovs roman om Lolitas barnsängsdöd, gör den smärtsamt tydlig som en logisk slutpunkt för det korta liv i männens värld och på männens villkor som är Lolitas. Knappast kinky.

Om det är Vargas Llosa Anne Swärd vill debattera, så är det väl det hon borde göra, och inte avsiktligt felläsa och feltolka en svensk författarkollega.

Stephen Farran-Lee
Förläggare för Sara Stridsberg
på Albert Bonniers förlag

Svar direkt: Jag ville visa att författaren står i vägen för texten.

Stephen Farran-Lee antyder att jag gått vilse i min läsning och mina reflexioner (kan man det? Vilken är den rätta vägen? Vem håller i kartan?). Jag vill bara förtydliga: jag uppfattar Sara Stridsbergs romaner som några av samtidens intressantaste, på olika vis. Det vore mig helt främmande att avsiktligt ”felläsa” någonting. Likaså att påstå att en text är misogyn/cynisk/kinky, även om detta är viktiga fält för skönlitteraturen att medvetet och omedvetet trampa in i.

Vad jag ville visa var ju, tvärtom, att en text inte är, utan blir. Läsaren närmar sig texter av Vargas Llosa och Stridsberg helt olika. Vissa romaner kan man knappt se för alla ”medelålders”, ”manlig”, ”konservativ”, ”latinamerikan” … Andra läsningar styrs och skyms av helt andra egenskaper och intentioner som läsaren tror sig veta att författaren har.

2002 ville en medelålders manlig pilot bli läst som kvinna. Få insåg att det dolde sig en okänd man bakom den Augustnominerade kvinnliga pseudonymen till ”Ciona – en självbiologi”. Carina Rydberg? Gabriella Håkansson? Spekulationerna var många. Det var ett både lyckat och spännande litterärt könsbyte av den okände författaren Torkel Wächter.

Jag har egentligen alltid varit skeptisk till pseudonymer. Men på senare tid tänkt att det faktiskt skulle vara rätt befriande för mig som läsare. Att döma av responsen jag fått på artikeln, är det många som känner likadant. Det står ofta alldeles för mycket författare i vägen för verket.

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

putin
Foto:Mikhail Klimentjev/AFP

 Talade till ungdomar: Vi måste alltid stå beredda att slå tillbaka. 39  3 tweets  36 rekommendationer  0 rekommendationer

 Höjd beredskap i Sverige. Efter Rysslands agerande i Ukraina. 26  3 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ukraina söker skydd hos Nato. Enligt premiärministern. 29  0 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

I onsdags skrev någon i Kanadas Natodelegation en tweet och bifogade en karta.  Läs mer. 32  9 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

Björn Waldegård
Foto:TT

 Legendar inom sporten. Han vann såväl VM som ett flertal av världens största rallytävlingar. 184  15 tweets  169 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Banbrytande djurförsök. Med den experimentella ebolamedicinen ZMapp.

Annons:
”Väljarna säger sitt – sen tar jag ansvar”

 Peter Wolodarski mötte Stefan Löfven. Samtal om framtiden. 67  12 tweets  55 rekommendationer  0 rekommendationer

 Peter Wolodarski mötte Stefan Löfven. Hela sändningen. 10  2 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 SvD/Sifo: Sverigedemokraterna blir vågmästare. 16  5 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

knorr
Foto:TT

DN Valfrågekollen jämför partiernas åsikter i en rad frågor.  Vad tycker du? Testa själv!

 ”Detta är riktiga slagskämpar.” Torgmöte i Stockholm på lördagen. 413  46 tweets  367 rekommendationer  0 rekommendationer

 Svensk nazilinje provocerar FN. SVP får fortsätta med propagandan. 55  3 tweets  52 rekommendationer  0 rekommendationer

 Flera omhändertagna i Gävle. Vid Svenskarnas partis torgmöte.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: