Debatten om kulturvänstern

Vi försöker inte uppfostra

Sven Wollter om Bengt Ohlssons debattinlägg.

Foto: Anders Ylander / Scanpix Sven Wollter om Bengt Ohlssons debattinlägg.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

”Han tycks ha hamnat i dåligt sällskap med folk som inte tar någonting på riktigt allvar.” Skådespelaren Sven Wollter svarar på Bengt Ohlssons kritik av kulturvänstern.

”Han tycks ha hamnat i dåligt sällskap med folk som inte tar någonting på riktigt allvar.” Skådespelaren Sven Wollter svarar på Bengt Ohlssons kritik av kulturvänstern.

Måste kulturen vara vänster?

Frågar sig Bengt Ohlsson och i ingressen hävdar kultursidan i DN den 4 januari att han därmed ”gör upp med kulturens röda slentriantänkande”.

Annons:

Han behöver tre helsidor för att komma fram till – ja vadå?

Att han hellre är för saker och ting än emot. Kommunstyrelsens planer för Slussen, till exempel. Han har visserligen inte satt sig in i vad det innebär, tycker bara att det är skoj att för en gångs skull vara för något. Att han därmed är emot alla andra förslag, som han heller inte satt sig in i, blir då ovidkommande. En gräns har som bekant två sidor.

Måste kulturen vara vänster? Alls inte. Kulturen måste ingenting. Kulturen är ett landskap som vi kan röra oss fritt i eller bara sitta still i som tjuren Ferdinand under kork­eken. Ibland deltar vi aktivt, ibland håller vi oss på avstånd, ibland blir vi förbannade, ibland gråtfärdiga, ibland likgiltiga …

Ingen av oss som har kulturen som yrke frågar efter vad den eller den i vår omgivning lägger sin röst på, ingen föraktar eller raljerar över meningsmotståndare. Ilskna kan vi bli förstås, ibland rasande men aldrig så där uppifrån som Ohlsson. Men strunt samma, det är hans problem. Han tycks ha hamnat i dåligt sällskap med folk som inte tar någonting på riktigt allvar.

Det är kanske där skon klämmer. Att Ohlsson blir lack på folk som tar saker på allvar. Som verkligen tycker att de där Slussenplanerna är för jävliga. För att de har kollat dem noggrant och analyserat bristerna. Som verkligen på allvar tycker att vi har tillräckligt många gallerior i staden. Som verkligen ser bättre alternativ och höjer rösten för dem. Vi tror givetvis inte att vi därmed gör oss till tolkar för alla medborgare i staden, men vi tror att vi gör det för ganska så många, betydligt fler än vad Ohlsson och Nordingänget kan föreställa sig.

Det pratas mycket om makt i den där skrönan. Snyggt och välformulerat med många exempel som dock knappast ens snuddar vid pudelns kärna. Vi vet alla var makten ligger stadigt förborgad i dessa dagar. Inte ligger den nära oss som stod med facklor på Södermalms torg och pratade om Stockholms framtid. Och fastän Bengt Ohlsson nu har sällat sig till det lite tokroliga – dumma – vänsterkulturelit – alias – Göran Hägglund-gänget, så inte tror jag han har någon särskild makt, eller ens strävar efter den.

Det är ju det som är grejen. Det som gör att vi konstnärer uppfattas som vänsterfolk. Jag tror att vi är just konstnärer bland annat för att vi vill förbättra världen. Att vi tror att genom att belysa vår tillvaro och ställa frågor om sakernas och själarnas tillstånd, ja då ska vi väcka tankar och känslor som leder till funderingar, samtal och kanske, kanske någon gång i framtiden – handling.

Men inte försöker vi uppfostra och läxa upp och inte resonerar vi som att nu ska de minsann få se nåt som de verkligen behöver. Ack nej. Bengt Ohlsson måste leva kvar i någon gammal föreställning om hur det påstods att det gick till på glada sjuttiotalet. Vi resonerar som så här, att troligtvis gillar publiken att uppleva sådant som vi själva tycker om att uppleva. Alltså målar jag som det roar mig att måla, alltså spelar jag sådant som roar mig att spela. Alltså sjunger jag det som roar mig att sjunga. Inte sant. Kons­ten måste ju stiga ur det som är just du, innerst inne. Annars blåser den bort, som en stormvind i öknen.

Bengt Ohlssons oerhörda irritation över detta fenomen som han ­kallar kulturelit och vänster får mig att tänka på en välkänd replik som ofta läggs i Hermann Görings mun men egentligen är en replik ur den tyske arbetarförfattaren Hanns Johst pjäs ”Schlageter” från 1933. Den lyder: ”Så fort jag hör ordet Kultur osäkrar jag min Browning.” Att avlägsna sig från vänstern upplever Bengt Ohlsson som att närma sig kanten av avgrunden. (En kär gammal Hermanssonsbild) Icke då. Trygga äro vägarna du vandrar, Benke. Avgrunden är fjärran och dit där du är på väg väntar glass med hallonsylt och grädde.

Slutligen låt mig då bekänna. Jag är socialist. Vad ”mitt gäng”, mina vänner och barn och barnbarn är frågar jag inte efter. Men jag har aldrig sett någon av dem plåga eller utnyttja någon annan människa. Jag ”skriver på” för Palestina av just denna anledning.

Att jag avskyr den makt som plågar och förnedrar de svagare.

Att vara socialist innebär för mig att vilja att vårt lands rikedomar ska ägas och förvaltas av oss, folket. Att ansvaret för skolor, sjukhus, äldrevård ska bäras av oss, folket, och att ingen ska kunna profitera på and­ras behov. Jag anser således även att bankerna ska ägas av oss, liksom alla stora industrier och kommunikationer. Att vi, folket, borde ha tagit hand om Saab anser jag vara en självklarhet. Det har vi råd med. Energiproduktionen ska också vara i folkets ägo och behöver inte vara vinstdrivande. Och så vidare.

Men nu kommer det viktiga: Intet av detta kräver jag att Bengt Ohlsson ska bejaka. Glad skulle jag bli om han gjorde det, men jag ska inte bli obehaglig om vi råkar stöta på varandra någonstans. För övrigt anser jag att Slussen bör bevaras.

Kommentarer (182)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

everest_1000
Foto:AFP

 Första gruppen framme i Katmandu. Flera kvar högt uppe på berget. 19  3 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal_488
Foto:AFP

 Svenskt sök- och räddningslag skickas till Nepal. MSB har gett klartecken. 44  13 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Dansstilen som Miley Cyrus är känd för uppskattades inte. Tre unga kvinnor döms. 8  7 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

twerk
Foto:AP
flyktingar_1000
Foto:AP

 Livsfarlig resa. Världen ser på medan flyktingsmugglare härjar ostört. 110  67 tweets  43 rekommendationer  0 rekommendationer

sara2
Foto:Nicklas Thegerström

 Flyktingen: Färden till Sverige gick via lastbil genom öknen och en överfull pråm över Medelhavet. 28  13 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

 Smugglarna: ”Alla säger att jag låter för många gå ombord.” 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gränspoliserna: Behövs närvaro av utländska trupper i Libyen. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
deklaration_1000
Foto:TT

 Sista dagen att deklarera närmar sig. Så kan du få mer pengar tillbaka. 35  5 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Maria Crofts. Har blivit allt enklare att deklarera och blir ännu lättare för ännu fler framöver.

Maria-Crofts-288-DN
Foto:DN

Har du deklarerat?

vag
Foto:Alamy

 Kommunalråd: ”Vi behöver hjälp.” Så försöker man stoppa utvecklingen som hotar bostäder.

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: