Melodifestivalen

Fahl: Få har varit så värdiga vinnare

01:37. Eurovision 2014: Dragartisten Conchita Wurst från Österrike tog hem segern i Köpenhamn. En seger som betydde mer än en uppfylld dröm.”Det visar att det finns folk som vill ta steget in i framtiden”, sade hon efteråt.

Det var faktiskt svårt att hålla tårarna tillbaka när Österrike och Conchita Wurst vann Eurovision song contest.

De öronbedövande vrålen inne i arenan hördes genom tv-rutorna, och i presscentret bredvid arenan i Köpenhamn där fans och journalister såg tävlingen jublades det.

Den österrikiska dragshowartisten med skägg och guldglimrande långklänning blev en symbol under veckan som ledde upp till finalen – ett ställningstagande för allas rätt till sin egen självvalda identitet och mot de hatiska anti-hbtq-vindar som viner genom många av de deltagande länderna.

Conchita Wurst hade dessutom en suveränt mäktig James Bond-sountrack/musikalnummer-ballad och ett scenframträdande som kommer att gå till historien som ett av Eurovision song contests mest ikoniska. Sekvensen när videoskärmarna ger henne stora svepande guldbrinnande vingar är en helt magnifik bild som skrek ”vinnare” redan under de första repetitionerna. Få Eurovisionvinnare någonsin har känts så värda segern som Conchita Wurst.

Det går alltså inte att vara särskilt besviken på Sveriges och Sanna Nielsens tredjeplats. Det hade varit fantastiskt att få se Nielsen – som ställt upp i Melodifestivalen sex gånger tidigare utan att vinna – ta hem Europasegern, men det hade väl egentligen inte varit särskilt praktiskt för Sverige att arrangera ett nytt Eurovision så snart efter förra gången.

Det skulle också ha blivit tredje året i rad som Skandinavien har värdskapet, vilket inte heller är bra för tävlingen i stort.

Så när presscentret och arenan i Köpenhamn exploderade av stöd för Österrike var det helt självklart. Conchita Wurst var en alldeles lysande Fenix och rätt låt vann.