Brian May tar Queenmusikal till Cirkus

Queenmedlemmarna Brian May (t v) och Roger Taylor (t h) tillsammans med huvudrollsinnehavarna Bruno Mitsogiannis och Tina Leijonberg i den svenska versionen av musikalen ”We will rock you”.

Foto: Kristofer Sandberg Queenmedlemmarna Brian May (t v) och Roger Taylor (t h) tillsammans med huvudrollsinnehavarna Bruno Mitsogiannis och Tina Leijonberg i den svenska versionen av musikalen ”We will rock you”.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Bildades 1970 i Storbritannien

Queen är ett brittiskt rockband som bildades 1970 av sångaren Freddie Mercury, gitarristen Brian May och trummisen Roger Taylor. Basisten John Deacon blev medlem av rockbandet ett år senare. Under 1970-talet blev Queen ett av världens mest framgångsrika band.

Queen fick sitt internationella genombrott med albumet ”A night at the opera”. Gruppen är också känd för sitt framträdande på Live aid-galan 1985. ”Vi var framför allt ett konsertband. Då var vi starkast”, säger May.

Freddie Mercury dog 1991 i aids. Roger Taylor och Brian May har fortsatt att uppträda som Queen, ofta med gästartister på sång.

Brian May byggde sin första gitarr av ett ekbord tillsammans med sin pappa. Han spelar fortfarande på sin ”Red special”. ”Jag skulle hellre offra min arm än bli av med min ’Red special’ ”, säger Brian May.

Robert De Niro är en av producenterna bakom ”We will rock you”. Filmstjärnan är ett stort Queen-fan och övertalade Taylor och May att göra musikalen.

Läs mer:

Queen-gitarrist blir universitetskansler

Queenmusikalen ”We will rock you” får svensk premiär på Cirkus i höst. Rockbandets gitarrist Brian May hoppas att uppsättningen med Tina Leijonberg ska få honom att sörja Freddie Mercury.

Queenmusikalen ”We will rock you” får svensk premiär på Cirkus i höst. Rockbandets gitarrist Brian May hoppas att uppsättningen med Tina Leijonberg ska få honom att sörja Freddie Mercury.

”Det var inte bara dåligt. Det var traumatiserande.” Så lät det när The Guardians teaterkritiker Brian Logan recenserade premiäruppsättningen av ”We will rock you” på Londons West End. Han var inte ensam om att slakta föreställningen i brittiska tidningar. Åtta år senare har Queenmusikalen satts upp i femton länder.

– Självklart känns framgångarna som en revansch. Jag var helt knäckt när jag läste recensionerna dagen efter premiären. Publiken stod upp och jublade så jag hade inte räknat med att bli sågad i alla tidningar, säger Queens gitarrist Brian May som skapade musikalen tillsammans med bandets trummis Roger Taylor och författaren Ben Elton.

Annons:

Musikalen, som är en hyllning till Queen och glamrockbandets sångare Freddie Mercury, handlar om planeten Mall där företaget Globalsoft regerar år 2032. Den enda tillåtna musiken görs av företagsledningens konstruerade popband och saknar helt originalitet. Rebeller bestämmer sig för att störta den onde ledaren Killer Queen med hjälp av Queens rockmusik.

Brian May har valt huvudrolls­innehavarna i den svenska uppsättningen, som har premiär på Cirkus i Stockholm den 12 september, oprövade Bruno Mitsogiannis och Tina Leijonberg, mest känd som SVT-programledare. Flera betydligt mer kända svenska skådespelare och sångare sökte rollerna, men Brian May, 62 år, tyckte inte att de visade tillräckligt mycket rockstjärneattityd på provspelningarna.

– Etablerade skådespelare kan inte återskapa den entusiasm och energi som vi hade i Queen. Oprövade skådespelare förstår bättre vad som drev oss. Freddie hade älskat Tina. Hon är så bombastisk. Hon är den fullständiga rockstjärnan, säger May när vi pratar på telefon.

Brian May tycker att musikalens budskap blir viktigare för varje år.

– Rocken styrs av revisorer numera. Det hade varit mycket tuffare för Queen att slå igenom i dag. Det är ingen som är intresserad av originalitet. Hela musikbranschen styrs av rädsla.

Han är medveten om att allt fler artister, bland andra Kiss, Depeche Mode och Kylie Minogue, planerar musikaler.

– Det handlar om att hitta nya sätt att tjäna pengar på musik. I dag förväntar sig människor att kunna ladda ned musik gratis. Det är tufft att vara rockartist.

Nästa år lanserar Brian May en ny version av datorspelet Guitar hero.

– Vi har uppfunnit ett sätt att låta datorspelsanvändarna delta under våra konserter, men jag kan inte säga mer än så nu. Det är hemligt.

Brian May kommer att sitta i publiken på den svenska premiären. Lyckade uppsättningar av ”We will rock you” får honom att sörja Freddie Mercury. Sångaren dog i aids 1991.

– Ja, speciellt i andra akten när publiken blir mer delaktig i musikalen. Då brukar jag ofta börja gråta för att jag saknar Freddie så mycket. Det är fina tårar dock.

I samband med den svenska premiären släpper Brian May dessutom en skiva tillsammans med musikalartisten Kerry Ellis där de bland annat tolkar Benny Anderssons och Björn Ulvaeus ”Anthem” från ”Chess” och ”Du måste finnas” från ”Kristina från Duvemåla”.

– Benny ringde precis. Jag kan andas ut. Han gillar våra tolkningar. Jag hade skrotat låtarna om han inte var nöjd. Jag har så mycket re­spekt för Björn Ulvaeus och Benny Andersson. I Queen upplevde vi alltid Abba som musikaliska syskon. Vi hade samma kärlek till melodier. Det kändes ofta som om det var vi två mot resten av världen.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nyren1000
Foto:Magnus Hallgren

 Ska offentliggöras i dag. Skulle ha blivit ordförande i Industrivärden. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Birgitta Forsberg: Medan toppnamnen seglat vidare har de som ska städa upp haft det tufft. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

forsberg
Foto:DN
mount
Skärmdump från Youtube

 ”Marken skakar.” Klättrare filmade när baslägret täcktes av snö och stenar.

 Över 2 500 döda. Svenska Sida beviljar stöd för räddningsinsatser. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal288
Foto:AP
trygg288
Foto:Oskar Kihlborg

 Tar sig inte därifrån. Svenske klättraren på 5 600 meters höjd i Nepal. 66  10 tweets  56 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 13  3 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

evertsson-288
Foto:Bildbyrån

 Växjös sportchef hade firat med spelarna. ”Gjorde allt han kunde för att skydda sig själv och sin sambo.” 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
agg488
Foto:AFP

 Blåaktiga fossiler. Den kinesiska staden Heyuan verkar byggd på ett jättelikt dinosauriebo. 163  25 tweets  138 rekommendationer  0 rekommendationer

seger-1000
Foto:AFP

 ”Pinsamt dåligt.” Svenska stjärnan stoppad i Champions League. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: