Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Brian May tar Queenmusikal till Cirkus

Bokmärk artikel
Queenmedlemmarna Brian May (t v) och Roger Taylor (t h) tillsammans med huvudrollsinnehavarna Bruno Mitsogiannis och Tina Leijonberg i den svenska versionen av musikalen ”We will rock you”.

Foto: Kristofer Sandberg Queenmedlemmarna Brian May (t v) och Roger Taylor (t h) tillsammans med huvudrollsinnehavarna Bruno Mitsogiannis och Tina Leijonberg i den svenska versionen av musikalen ”We will rock you”.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Bildades 1970 i Storbritannien

Queen är ett brittiskt rockband som bildades 1970 av sångaren Freddie Mercury, gitarristen Brian May och trummisen Roger Taylor. Basisten John Deacon blev medlem av rockbandet ett år senare. Under 1970-talet blev Queen ett av världens mest framgångsrika band.

Queen fick sitt internationella genombrott med albumet ”A night at the opera”. Gruppen är också känd för sitt framträdande på Live aid-galan 1985. ”Vi var framför allt ett konsertband. Då var vi starkast”, säger May.

Freddie Mercury dog 1991 i aids. Roger Taylor och Brian May har fortsatt att uppträda som Queen, ofta med gästartister på sång.

Brian May byggde sin första gitarr av ett ekbord tillsammans med sin pappa. Han spelar fortfarande på sin ”Red special”. ”Jag skulle hellre offra min arm än bli av med min ’Red special’ ”, säger Brian May.

Robert De Niro är en av producenterna bakom ”We will rock you”. Filmstjärnan är ett stort Queen-fan och övertalade Taylor och May att göra musikalen.

Läs mer:

Queen-gitarrist blir universitetskansler

Queenmusikalen ”We will rock you” får svensk premiär på Cirkus i höst. Rockbandets gitarrist Brian May hoppas att uppsättningen med Tina Leijonberg ska få honom att sörja Freddie Mercury.

Queenmusikalen ”We will rock you” får svensk premiär på Cirkus i höst. Rockbandets gitarrist Brian May hoppas att uppsättningen med Tina Leijonberg ska få honom att sörja Freddie Mercury.

”Det var inte bara dåligt. Det var traumatiserande.” Så lät det när The Guardians teaterkritiker Brian Logan recenserade premiäruppsättningen av ”We will rock you” på Londons West End. Han var inte ensam om att slakta föreställningen i brittiska tidningar. Åtta år senare har Queenmusikalen satts upp i femton länder.

– Självklart känns framgångarna som en revansch. Jag var helt knäckt när jag läste recensionerna dagen efter premiären. Publiken stod upp och jublade så jag hade inte räknat med att bli sågad i alla tidningar, säger Queens gitarrist Brian May som skapade musikalen tillsammans med bandets trummis Roger Taylor och författaren Ben Elton.

Annons:

Musikalen, som är en hyllning till Queen och glamrockbandets sångare Freddie Mercury, handlar om planeten Mall där företaget Globalsoft regerar år 2032. Den enda tillåtna musiken görs av företagsledningens konstruerade popband och saknar helt originalitet. Rebeller bestämmer sig för att störta den onde ledaren Killer Queen med hjälp av Queens rockmusik.

Brian May har valt huvudrolls­innehavarna i den svenska uppsättningen, som har premiär på Cirkus i Stockholm den 12 september, oprövade Bruno Mitsogiannis och Tina Leijonberg, mest känd som SVT-programledare. Flera betydligt mer kända svenska skådespelare och sångare sökte rollerna, men Brian May, 62 år, tyckte inte att de visade tillräckligt mycket rockstjärneattityd på provspelningarna.

– Etablerade skådespelare kan inte återskapa den entusiasm och energi som vi hade i Queen. Oprövade skådespelare förstår bättre vad som drev oss. Freddie hade älskat Tina. Hon är så bombastisk. Hon är den fullständiga rockstjärnan, säger May när vi pratar på telefon.

Brian May tycker att musikalens budskap blir viktigare för varje år.

– Rocken styrs av revisorer numera. Det hade varit mycket tuffare för Queen att slå igenom i dag. Det är ingen som är intresserad av originalitet. Hela musikbranschen styrs av rädsla.

Han är medveten om att allt fler artister, bland andra Kiss, Depeche Mode och Kylie Minogue, planerar musikaler.

– Det handlar om att hitta nya sätt att tjäna pengar på musik. I dag förväntar sig människor att kunna ladda ned musik gratis. Det är tufft att vara rockartist.

Nästa år lanserar Brian May en ny version av datorspelet Guitar hero.

– Vi har uppfunnit ett sätt att låta datorspelsanvändarna delta under våra konserter, men jag kan inte säga mer än så nu. Det är hemligt.

Brian May kommer att sitta i publiken på den svenska premiären. Lyckade uppsättningar av ”We will rock you” får honom att sörja Freddie Mercury. Sångaren dog i aids 1991.

– Ja, speciellt i andra akten när publiken blir mer delaktig i musikalen. Då brukar jag ofta börja gråta för att jag saknar Freddie så mycket. Det är fina tårar dock.

I samband med den svenska premiären släpper Brian May dessutom en skiva tillsammans med musikalartisten Kerry Ellis där de bland annat tolkar Benny Anderssons och Björn Ulvaeus ”Anthem” från ”Chess” och ”Du måste finnas” från ”Kristina från Duvemåla”.

– Benny ringde precis. Jag kan andas ut. Han gillar våra tolkningar. Jag hade skrotat låtarna om han inte var nöjd. Jag har så mycket re­spekt för Björn Ulvaeus och Benny Andersson. I Queen upplevde vi alltid Abba som musikaliska syskon. Vi hade samma kärlek till melodier. Det kändes ofta som om det var vi två mot resten av världen.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 I Tumba söder om Stockholm. Två män och en kvinna har anhållits.

 Flera utländska medier har rapporterat. Vi som bor här vet att det inte är sant 1190  53 tweets  1129 rekommendationer  8 rekommendationer

svensk-flagga
Foto:TT
kvotflyktingar
Foto:Italienska kustbevakningen/AFP

 På fredag. Premiär för EU:s nyinstiftade program för flyktingfördelning. 28  11 tweets  16 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 Dansk militär: Irak har tillräckligt med styrkor för att göra slut på IS. 46  26 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: