Striden om upphovsrätten

"Happy birthday to you" - en kostsam historia

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Världens mest framförda sång har sitt ursprung i 1800-talets Kentucky, men ingen vet vem som skrivit texten. Ändå omfattas sången av mediejätten Time Warners upphovsrätt i över tjugo år till. ”Happy Birthday to You” har blivit en mångmiljonsindustri som ifrågasätts av professorer och skrämmer flickscouter.

Världens mest framförda sång har sitt ursprung i 1800-talets Kentucky, men ingen vet vem som skrivit texten. Ändå omfattas sången av mediejätten Time Warners upphovsrätt i över tjugo år till. ”Happy Birthday to You” har blivit en mångmiljonsindustri som ifrågasätts av professorer och skrämmer flickscouter.

För nästan exakt ett år sedan presenterade den amerikanske juridikprofessorn Robert Brauneis vid George Washington University sin rapport om ”Happy Birthday to You”. Han ville undersöka om det gick att gå till botten med alla närmast mytiska anekdoter som å ena sidan styrker upphovsrätt till den 116 år gamla melodin, och å andra sidan förnekar den.

Den upphovsrättskritiska synen på ”Happy Birthday to You” som byggts på genom åren spinner gärna på ingredienserna att den skrevs av två enkla förskolelärarsystrar från Kentucky, att även musiken är enkel alternativt plagierad samt att texten bara består fem sex ord i lyckönskande standardmeningar som knappast är att betrakta som hög verkshöjd.

Annons:

Robert Brauneis visar i rapporten ”Copyright and the World’s Most Popular Song” i stället att de progressiva systrarna Mildred J (melodi) och Patty S (text) Hill var väl insatta i upphovsrättsskydd. Och när de skapade ”Good Morning to All” var det med ett uttryckt syfte att komponera en extremt lättsjungen sång som samtidigt var musikaliskt intressant och känslomässigt uttrycksfull. (Till och med Igor Stravinskij skrev en version av sången, ”Greeting Prelude”, vilket han för övrigt till sin förvåning i efterhand fick veta kostade pengar.)

Däremot, resonerar juridikprofessorn, är det tveksamt om vidareutvecklingen ”Happy Birthday to You” fortfarande borde omfattas av upphovsrätt. Han menar att upphovsrättsanspråken har åtminstone tre svagheter. Viktigast är att upphovsrätten till själva originalsången aldrig förnyats. ”Good Morning to All” publicerades 1893 varför den med en tillämplig lag skulle ha löpt ut efter 28 år, med en annan efter 70 år, 1963. I alla fall inte år 2030 som i dag gäller för den nuvarande upphovsrättsinnehavaren Warner. Och kanske hinner tiden dessutom förlängas ytterligare fram till dess.

Beatles må vara den största måltavlan för upphovsrätts- kritiska röster, men ingen enskild melodi har väckt så mycket upprörda känslor som ”Happy Birthday to You”. På internet vimlar det av inlägg, forum och sajter som i varierande ordalag ifrågasätter upphovsrättens omfattning för just den sången. Se exempelvis Metafilters forum ”Copyrite more like copyrong”, kapitlet ”Happy Birthday Screw you” ur kommunikationsprofessor Kembrew McLeods bok ”Overzealous Copyright Bozos and Other Enemies of Creativity”, sajten unhappybirthday.com, eller Snopesartikeln ”Happy Birthday We’ll Sue”.

Men det är inte bara irritation som väckts. Kostsamt som det är att förlora mot förhandsfavoriten Warner finns även stor oro. Under åren har åtminstone fyra uppmärksammade stämningsansökningar kantat historien om ”Happy Birthday to You”. Alla fall har slutat med uppgörelser utanför rätten, visar Robert Brauneis, och därmed har ingen domstol kunnat slå fast vem som skrev texten till ”Happy Birthday to You”.

Upphovsrättsorganisationen Ascap kräver ersättning för allt offentligt framförande av upphovsrättsskyddade låtar och skickar oannonserat ut agenter från något av sina 23 kontor. Bland annat restauranger oroar sig därför ständigt för att de ska tas med brallorna nere då något sällskap ska brista ut i otillåtna hyllningar av någon gästs bemärkelsedag. Restaurangkedjorna Outback Steakhouse, Romano’s Macaroni Grill och Red Lobster är en av flera entreprenörer som därför har hittat på en egen födelsedagssång för att undvika problemet.

I USA 1996 skrev Ascap till den nationella och ideella kolloföreningen, American Camp Association, att man riskerade 100.000 dollar i böter och/eller ett års fängelse om man sjöng upphovsrättsskyddade låtar.

På Diablo-kollot i Lafayette, Kalifornien, dansade därför 214 flickscouter ”Macarena” utan musik och när man skulle fira en sexårings födelsedag snickrade man ihop en ”Happy Birthday to You” till melodin till ” Ninety-Nine Bottles of Beer on the Wall”.

I Sverige behöver vi inte oroa oss. Här har vi ”Ja, må X leva”. Texten saknar bekräftad upphovsman och melodin är från Carl Michael Bellmans "Venus Minerva" - nummer tolv ur ”Fredmans sånger”. Den sångsamlingen publicerades för 218 år sedan och är därmed på tok för gammal för kreativa upphovsrättsanspråk. Även amerikanska.

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

berget
Foto:Tore Meek/NTB scanpix

 Sydväst om Trondheim. En kontrollerad sprängning har diskuterats. 20  11 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 Försvarsministern: Inte ett sätt att öka trovärdigheten för försvaret. 193  39 tweets  152 rekommendationer  2 rekommendationer

Carl Haglund
Foto:TT

 Försvarsmakten avvisar kritiken: Vi har fått in massor med resultat.

 Markförbanden lämnade skärgården. Sökte av stränder. 8  7 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

provet
Foto:Bertil Enevåg Ericson/TT

Testa dina kunskaper på högskoleprovets orddel.  Till testet. 262  11 tweets  251 rekommendationer  0 rekommendationer

 Har du alla rätt? I år hade 69.713 personer anmält sig till provet. 9  9 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kan du orden? Testa dina kunskaper på gamla högskoleprov. 38  6 tweets  32 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
madrid244
Foto:All Over Press

 Säsongens första El Clásico. Real Madrid vann komfortabelt med 3–1 på Santiago Bernabéu.

Brand-Asta-500
Foto:TT

 Två döda utanför Köping. Polisen möttes av en beväpnad man. 4  2 tweets  1 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: