Körledaren Eric Ericson avliden

Uppdaterad 2013-02-16 18:27. Publicerad 2013-02-16 11:19

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Foto: Ulf Palm / Scanpix

Den svenske körmusikens nestor Eric ­Eric­son är död, han blev 94 år gammal. DN:s Marcus Boldemann minns en mästare.

Den svenske körmusikens nestor Eric ­Eric­son är död, han blev 94 år gammal. DN:s Marcus Boldemann minns en mästare.

Eric Ericson hyllades stort under sin levnad. Han var banbrytande för den moderna körmusiken. Hittills är han den ende svensk som fått Polar Music Prize. Och samtidigt fick körnestorn med Eric Ericson Award namnge Sveriges tyngsta körpris.

År 2009 fick Eric Ericson uppleva hur Skeppsholmskyrkan mitt i centrala Stockholm döptes om till Eric Ericsonhallen och blev ett centrum för svensk körmusik. Där mötte jag honom när han 90 år gammal och stödd på en käpp stod mitt i den tomma kyrkan för att inspektera den kommande körlokalen. Trots dålig syn och en allt sämre rörlighet tänkte han inte ge upp sitt jobb som dirigent. ”När jag tagit plats framför en kör är det bara att konstatera att armarna fungerar”, berättade Eric Ericson.

Hans osvikliga professionalism snurrade i gång vid varje konsert. Tolkningarna hade kristallens klarhet, tillsammans med en stramhet som vid närmare granskning myllrade av liv och landade i den berömda slanka ericsonska expressiviteten.
Eric Ericson, född 1918 i Borås, växte upp i Visby på Gotland och kom så småningom att sjunga i domkyrkans kör. Redan i tonåren fick han agera körledare. Gudstjänsternas sång tände sonens musikaliska gnista. Som så många andra musiker i Sverige kom Eric Ericson ur de frikyrkliga leden. Hans pappa hade varit pastor. Men dessutom var det, inte heller helt ovanligt, en hängiven musiklärare i skolan, en körmänniska, som insåg sin elevs begåvning och hjälpte till att utveckla musikaliteten.

Eric Ericson kom till Stockholm, studerade på Kungliga Musikaliska akademien, men även på Schola cantorum i Basel, samt i England och i Tyskland. Redan i mitten av 1940-talet grundade han Kammarkören, som numera bär hans namn. Chefdirigent för Radiokören blev han 1952 och var kvar på radion fram till sin pensionering 1983. I många år ledde han dessutom Sångarsällskapet Orphei Drängar i Uppsala. Han verkade också internationellt, inte minst genom världsomfattande turnéer.

Med sina ensembler återupptäckte Eric Ericson renässansmusiken som fått ett uppsving i Europa efter kriget. Samtidigt etablerade han en tradition med grandiosa tolkningar av modern musik. Tonsättarna ­György Ligeti och Ingvar Lidholm var två namn han satte mycket högt.

Med Eric Ericson som osviklig inspirationskälla blev svenska elit­körer något att räkna med. I dag läser vi hur körerna vinner prestigefyllda priser utomlands och Eric Ericson berättade en gång för mig på 80-talet att gränserna mellan professionalism och amatörism i Sverige ibland är mycket svåra att dra.

Eric Ericsson hade ett heligt rättesnöre – att nästan bara jobba a cappella med körerna, aldrig dirigera mer än maximalt tjugo procent kör tillsammans med orkester. Han ansåg att risken annars var för stor att körerna kunde luta sig mot musikernas tonbildning och därmed bli mindre noggrann med intonationen och samtidigt bli för mycket av känslosam operakör som brakar loss till orkesterspelet.

Här kan man finna orsakerna till att hans tolkning av Mozarts ”Trollflöjten” till Ingmar Bergmans film knappast kan mäta sig med skivmarknadens övriga versioner. Mozarts opera sjungs dock för ovanlighetens skull på svenska.

Eric Ericson var mångårig lärare och professor på Kungliga Musikhögskolan i kördirigering och engagerade sig i det folkliga körlivet. På den obligatoriska frågan om det förekommer en speciell nordisk ton i våra sångröster brukade han svara: ”Den finns, men jag undrar fortfarande vad den egentligen är härledd ur.”
Ännu upp i högsta ålder brukade han säga att om han en gång till skulle få ork att dirigera ett jätteverk skulle det utan tvekan bli Bachs h-mollmässa. ”Det vackraste som finns och så fruktansvärt bra musik.”

Tipsa via e-post

Mer från förstasidan

skagg_244119
Foto:TT

Snart ryker skägget! Det tror forskare som drar kopplingar mellan skägget och evolutionen. 213  7 tweets  206 rekommendationer  0 rekommendationer

Vad föredrar du?

reinfeldt_500
Foto:Bertil Enevåg Ericson/TT

KU-förhör. Kände Fredrik Reinfeldt till Nuonaffären eller inte?

Borg: Jag fick höra om Nuon–affären via media. 54  5 tweets  49 rekommendationer  0 rekommendationer

Tjänsteman: Fick höra att Reinfeldt informerats om Nuon. 30  2 tweets  28 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Webb-TV
Sydkoreansk färja förliste

Pappa säger sig ha fått sms från barn på färjan. Överlevande i luftficka.

Passagerarfärja med 470 ombord sjönk. Stor räddningsinsats. 4  0 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons: