Musikbranschen i förändring

Musiktjänsten Spotify lanseras

Publicerad 2008-10-07 09:24

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

På tisdagen lanserar svenska musiktjänsten Spotify sin prenumerationstjänst som erbjuder "strömmad musik" på internet till en dags- eller månadskostnad. Gratistjänsten är dock fortsatt reserverad för inbjudna.

På tisdagen lanserar svenska musiktjänsten Spotify sin prenumerationstjänst som erbjuder "strömmad musik" på internet till en dags- eller månadskostnad. Gratistjänsten är dock fortsatt reserverad för inbjudna.

Svenska Spotify ingår på tisdagen avtal med en rad rättighetsinnehavare, däribland de sju internationella musikjättarna Universal Music Group, EMI Music, Warner Music Group, Sony BMG, Merlin, The Orchard och Bonnier Amigo, skriver företaget i ett pressmeddelande.

I och med detta kommer den digitala musiktjänstens bibliotek att bli tillgängligt på webben för den som vill betala för en prenumeration, antingen för en dag eller i en månad. Tidigare har Spotify endast funnits i en betaversion som man måste bli inbjuden till.

I tisdagens pressmeddelande om lanseringen ges intrycket att också den sedan tidigare omskrivna gratistjänsten öppnas för allmänheten. Men när DN.se ringer upp Spotifys presskontakt Sofia Bendz visar det sig att så inte är fallet.

- För att komma åt gratistjänsten måste man fortfarande vara inbjuden. Den ska vi utvidga efter hand, säger hon till DN.se.

Först om ett tag ska alltså vem som helst kunna söka och lyssna på musik gratis från Spotifys musikkatalog bestående av miljontals låtar. Gratisversionen finansieras genom reklamintäkter som ska täcka ersättningen till upphovsrättsinnehavarna och musikförlagen.

Tekniken som Spotify använder kallas "on-demand-streaming" och ger omedelbar tillgång till musiken. Man måste alltså vara uppkopplad när man lyssnar, det går inte att ladda ned musiken till den egna hårddisken.

Tjänsten lanseras på tisdagen i åtta länder. Förutom i Sverige i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Finland och Norge. Planen är att introducera Spotify i ännu fler länder den närmaste tiden.

Musiktjänsten Spotify, som skapats av svenskarna Daniel Ek och Martin Lorentzon, har blivit omskriven redan innan den lanserats som ett kommersiellt gångbart lagligt alternativ till de illegala nedladdningssajterna och de lagliga digitala musikbutiker som i dag säljer musik som många anser alltför dyr i kampen mot gratis.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

”Bland finska pojkar som studerar på finländska yrkesskolan.” Läs mer om språkstriden. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

spanien
Foto:Sergio Torres/AP

Jobba, bo eller resa fritt. Men allt fler personer stöter på problem. 34  2 tweets  32 rekommendationer  0 rekommendationer

Tänk på detta innan utlandsflytten. Att flytta och bo i annat EU-land.

Annons:
hus
Foto:AP

Inte längre rikast. Amerikanerna är sämre utbildade och tjänar allt sämre. 84  12 tweets  72 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: