Eurovision song contest 2012

Present till mamma blev schlagerbiljett

Publicerad 2012-05-22 09:48

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln
Finlands Pernilla Karlsson framför arenan ­Crystal i Baku

Foto: Samir Aliyev / Finlands Pernilla Karlsson framför arenan ­Crystal i Baku

"Baku" I kväll hörs det svenska språket för första gången på fjorton år i Eurovision Song Contest. Det är finska Pernilla som sjunger på sitt modersmål.

I kväll hörs det svenska språket för första gången på fjorton år i Eurovision Song Contest. Det är finska Pernilla som sjunger på sitt modersmål.

Förra sommaren var 21-åriga Pernilla Karlsson helt okänd i Finland. Hon hade alltid sjungit och vunnit en och annan talangjakt, men hennes passion var handboll, som hon spelar i Finlands högsta division. Men så dök ett delikat problem upp: Vad ger man sin mamma i 50-årspresent?

– Jag och min bror satt hemma på landet hos våra föräldrar och funderade. Vi uppskattar henne så mycket och tänkte att hon var värd något riktigt bra, men vi kom inte på något att köpa. Men så sa min bror: ”Ska vi göra en låt åt henne?”

Det blev mer än en rar amatörvisa. Pernillas bror Jonas Karlsson är nämligen producent och har en studio i Helsingfors. Pernilla sjöng in låten, och på femtioårsdagen fick en rörd mor sin present.

– Hon grät nog lite... Hon är jättestolt över oss, säger hon.

På broderns initiativ skickades låten in till den finska Eurovision-uttagningen, och till syskonens enorma förvåning gick den vidare. En av de fyrtio bästa. En av de tolv bästa. Och plötsligt var de i final.

– Semifinalen var på en fredag, och dagen efter var det final. Jag åkte hem till min bror, där de sett semifinalen på tv, och vi bara skrattade och sade: ”Tänk om vi vinner! Då åker vi till Baku!” Men vi trodde det absolut inte, jag var nog lika förvirrad varje gång vi gick vidare till nästa steg.

Pernilla Karlsson beskriver sig själv som en amatör – hon har inte stått på scenen särskilt mycket tidigare, och alltid varit nervös. Men de senaste månaderna har mycket hänt, och mycket förändrats.

– Jag har alltid varit jätteosäker när jag uppträtt och undrat vad folk ska tycka. I Finland är publiken väldigt strikt, det är få som ler. Men när jag reste till Amsterdam på Eurovisionkonsert var det helt annorlunda. De här fansen tyckte om varenda artist! De kan varje låt! Jag steg ut på scenen lite nervös, men ett gäng på tjugo unga killar från Grekland sjöng hela låten med mig. Och nu känns det tryggt att stå på scenen.

”När jag blundar” är helt sjungen på svenska, och det är första gången sedan 1990 som Finland tävlar med en svenskspråkig låt. Inte ens Sverige har skickat ett svenskt bidrag sedan 1998, då man fortfarande var tvungen att sjunga på landets eget språk.

– Personligen har jag alltid uppskattat länderna som sjunger på sitt eget modersmål. Fördelen med att sjunga på engels­ka är att de flesta förstår, det är inte så många som kan svenska. Jag hoppas att kommentatorerna berättar att det inte är vilken kärlekslåt som helst, att den är dedicerad till vår mamma. Och jag måste själv försöka uttrycka mig med ansiktet och kroppen, säger Pernilla Karlsson.

Syskonens föräldrar har rest till Baku och kommer att sitta i publiken när Pernilla Karlsson sjunger i kväll, och även om hon misstänker att det blir svårt att se dem från scenen (”det är ju 25 000 personer där...”) så är Pernilla glad för stödet.

– Jag frågade mamma för några veckor sedan vad hon egentligen tycker om att hennes födelsedagslåt nu sjungs för så många. Men hon tycker bara att det är roligt att alla får höra den. Hon tycker att den är så bra.

Läs mer:

Hanna Fahl: ”Baku, beautiful”, säger vakten som ­söker igenom min väska

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

malaria_500
Foto:Erik Esbjörnsson

Dödstalen har halverats sedan millennieskiftet. Nu väntar vaccin. 6  3 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

premium DN:s vetenskapsredaktör: Någonting har hänt i kampen mot malaria det senaste decenniet.

krucifix_144102
Foto:TT

Vid firandet av påven Johannes Paulus II. Mannen krossades till döds av jättelikt träkrucifix. 6  2 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Webb-TV
Hör Martin och Felicia sjunga sina bidrag till European Song Festival!

Snart avgörs European Song Festival. DN har träffat Sveriges hopp. 3  0 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: