Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Svensk gör video med Kanye West

Foto: Ap
Musikvideoregissören Andreas Nilsson – känd främst för sina videor åt artister som The Knife och Peter, Bjorn & John – samarbetar nu med några av världens största rapstjärnor. Närmare bestämt videon till ”Birthday song”, av 2 Chainz och Kanye West, som släpps i nästa vecka.

I en intervju med MTV beskriver 2 Chainz mötet mellan den konstnärligt lagde Nilsson och den mer krasst kommer­siella hiphopvärlden. 2 Chainz hade tänkt sig en rak historia med tårtor, tjejer, ballonger och ljus – men Nilsson ville något helt annat:

– Den här snubben, han kliver ut på gatan, svänger vänster och bara fortsätter att gå, skrattar rapparen.

Även Andreas Nilsson hade roligt vid inspelningen.

– Låten handlar om att han vill ha en ”booty hoe” på födelsedagen, och det är en estetik som ligger långtifrån min egen. Men det var just det som var kul, att göra något som jag inte redan visste från början hur det skulle bli. Det blev lite som en kombination av ”Beetlejuice” och ”Långt ner i halsen”. Den där old school-hiphop-estetiken tangerar skräckfilm tycker jag, säger han till DN.

Nilsson är utbildad på konsthögskolan Valand i Göteborg och har mest arbetat med kreddiga, integritetsstarka svenska artister.

Var det förlösande att göra det här projektet?

– Det kan man lugnt säga. Det hela är ganska politiskt inkorrekt vilket är förlösande bara det.

Näst på tur står ytterligare en video åt Kanye West, men det vill Nilsson inte kommentera ännu.