The Boss vill göra Amerika lite svenskare

Bruce Springsteen under årets Grammy Awards i Los Angeles.

Foto: Kevin Winter / Getty Images/AFP Bruce Springsteen under årets Grammy Awards i Los Angeles.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

"Paris" I sitt sjuttonde studioalbum, ”The wrecking ball”, tar Bruce Springsteen till storsläggan mot Wall Street och den amerikanska drömmen. DN har träffat honom i Paris.

I sitt sjuttonde studioalbum, ”The wrecking ball”, tar Bruce Springsteen till storsläggan mot Wall Street och den amerikanska drömmen. DN har träffat honom i Paris.

”Det finns ingen hjälp att få. Kavalleriet stannade hemma.”

Inledningslåten, ”We take care of our own” spelas för ett hundratal journalister samlade i en teater i Paris. Det är en tung, sotig och mörk rock som dunkar ut ur högtalarna. I ytterligare tio låtar målar Bruce Springsteen Amerika i breda, mörka penseldrag. Där finns det gamla välkända; svetten, soten och ljudet av stål mot räls, slitna människor som söker varandra.

Annons:

2012 präglas USA av tjuveri, girighet och själviskhet. The Boss ”traskar runt i en värld som gått snett” (låten Shackled and drawn”). Finansmarknadens girigbukar för död med sig till hemstaden.

– Första halvan av albumet är väldigt ilsken. Jag började skriva ”We take care of our own” 2009, efter fastighetskrisen. Jag har vänner som förlorade allt de hade. Skivan ställer en del frågor som jag sen försöker besvara i de följande låtarna, säger Bruce Springsteen efter genomlyssningen.

Han sitter på en pall på teaterscenen iklädd svarta jeans, svart jacka och robusta, mörka kängor. Bara två örhängen och två ögon glimtar till då och då när han pratar om ”The wrecking ball” och om Krisen.

Vi hör din ilska. Men vad vill du ändra på egentligen? Vill du förvandla USA till en svensk välfärdsstat, frågar DN honom.

– Ha, ha! Precis så! Det är exakt min dröm! Det står skrivet mellan raderna. Men du måste läsa väldigt noga, säger Bruce Springsteen.

– I grunden var ju finanskrisen rena rånet! Ingen har blivit straffad, fortsätter rocklegenden.

Mikrofonen håller han som en hammare. Orden dunkas taktfast ut. Han pratar med hjärnan om vikten av inhemsk industri, med magen om utsugarna i bankvärlden och med hjärtat om sin mamma.

– Hon var den som fick ihop till brödfödan i familjen. Hon var en förebild för mig och mitt sätt att arbeta, säger han med sin mörka röst. Den arbetslöse pappans usla självförtroende förvandlade där-emot hemmet till ett känslomässigt minfält. En stund senare kör Bruce Springsteen upp rösten i falsett för att visa att 62-åring fortfarande har en del stämma kvar.

Vad han däremot aldrig mer får tillbaka är saxofonisten Clarence ”Big Man” Clemons. Medgrundaren av The E Street Band dog förra sommaren i en stroke.

När DN ber Bruce Springsteen berätta hur Clemons arvs nu ska föras vidare till hans brorson, Jake Clemons får han något väldigt fokuserat i blicken. Jake Clemons ska ingå i en blåsensemble på scen.

– Det finns ett bra musikaliskt och andligt samband mellan Jake och Clarence. Jag tror att det kan bidra till något i dialogen med publiken, säger rocklegenden. Han understryker att det kommer att finnas fler blåsinstrument på scen.

– Det krävs många män för att ersätta Big Man. Det krävs en hel by! Men vi ska göra vad vi kan.

– Att förlora Clarence var som att förlora något grundläggande som regnet eller luften.

Bruce Springsteen ser inte förkrossad ut. Snarare förlikad. Han pratar om sin katolska uppfostran.

– Du må försöka skaka av dig katolicismen, men det kommer alltid tillbaka, säger han.

Eller som han sjunger i låten ”Depression”. Min tro blev omruskad, men aldrig helt hopplös.”

I dag är det Occupy Wall Street-rörelsen mot finansspekulation som inger The Boss hopp:

– Plötsligt börjar alla diskutera ekonomisk rättvisa! Det hade ingen gjort på åtminstone två årtionden. Till och med de republikanska kandidaterna kallar varandra för kapitalistiska utsugare, säger Bruce Springsteen och skrattar.

Han blickar ut över den sammets- och guldinfattade belle époque-teatern Marigny intill Champs-Elysées där vi samlats för pressmötet.

Teatern tillhör och drivs av miljardären François Pinault, ägare till Gucci och Yves Saint-Laurent.

En norsk journalist påpekar att hans konsert i Oslo, nästa sommar, sammanfaller nästan på dagen, med minneshögtiden för massakern på Utøya. Ska han uppmärksamma det?

– Vi har inte några planer på det ännu. Kanske vi kommer på någonting, säger Bruce Springsteen.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

SL_500
Foto:Fanni Olin Dahl/TT

 Löfven om regeringsfrågan: Möjlighet till blocköverskridande lösningar. 23  3 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

 Alliansen på DN Debatt: ”Vi godtar inte en regering som saknar stöd för budgeten.” 5196  198 tweets  4992 rekommendationer  6 rekommendationer

 Tio dagar kvar. Därför kommer det bli mindre sug i dammsugarna i framtiden. 583  48 tweets  511 rekommendationer  24 rekommendationer

dammsugare
Foto:Alamy
Annons:
Socialamedier500
Foto:TT/DN

 Partiledaren som omnämns mest. De är störst på Twitter och Facebook. 21  8 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kan man inte rösta till länsstyrelsen? Pinsamt tryckfel.

valsedel144
Foto:TT

Hos vilket parti hör dina åsikter hemma?  Testa dig själv. 884  34 tweets  836 rekommendationer  14 rekommendationer

Annons:
Brittiska myndigheter jagar James Foleys mördare

 Medfånge: IS anklagade James Foley för att smida flyktplaner.

 Dialekt pekar mot London. Jakt i Storbritannien. 25  2 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Foley hyllas av kollega. Som var gisslan tillsammans med journalisten.

obama_144102
Foto:AOP

 Misslyckad insats i Syrien. Specialstyrkor landsattes med helikopter. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ledtrådar i videon avgörande. FBI, MI5 och Scotland Yard övertygade. 9  3 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 FN-larm om övergrepp på barn. ”Fruktansvärda berättelser”. 112  8 tweets  104 rekommendationer  0 rekommendationer

 Attackerade flyktingar. Med stenar och tillmälen i deras bostad.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: