Järnvägen 150 år

Nu går språktåget

Tågstopp.

Tågstopp.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Catharina Grünbaum, din stins i svenskan, guidar till "bromsklossar" och "stickspår".

Catharina Grünbaum, din stins i svenskan, guidar till "bromsklossar" och "stickspår".

Ja, järnvägar!

Vi tänker och talar ofrånkomligen i bilder, vare sig de står levande inför våra ögon eller är bleknade intill osynlighet.

Annons:

Så kan ekonomer vars närmsta kontakt med odlingslandskapet är en golfbana ändå tala om att skörda vinster och plöja ner dem. Och inte behöver man ha seglat ett skolfartyg för att dra till med att ett projekt inte håller streck (det vill säga kompasskursens) utan går för lösa boliner.

All mänsklig verksamhet tycks kunna avsätta bildspråk. Det är därför inte överraskande att järnvägen, som skulle innebära en så stor omvälvning av hela samhället, har bidragit med en rad uttryck.

I ett land där vägarna tidvis var oframkomliga av snö, tjällossning och regn, där hästar skenade och störtade och där resvagnar körde fast och drabbades av axelbrott blev järnvägen ett underverk av snabbhet och stabilitet. Vi har fått talesätt som det går som tåget, det går som på räls, det är raka spåret. Det allra nyaste tillskottet, egendomligt med tanke på att ångtåg numera är museala, är näringslivets modeuttryck det tuffar på om en verksamhet som går stadigt (37.000 träffar på Google).

Det nya transportmedlet väckte förfäran men än mer begeistring. Det skrevs musikstycken som "Järnvägsgalopp", och de imponerande lokomotiva, det vill säga förflyttande, maskinerna kom att åtnjuta en dignitet som dittills endast fartyg haft: de fick kungliga namn.

Sålunda uppkallades en sådan ånghäst efter prins August, son till Oscar I. Som prinsens själsförmögenheter inte hölls för särskilt lysande kom han i det allmänna umgänget att användas för jämförelser - och här kunde man på en gång diskret och skadeglatt ersätta namnet med ett täckord. Så uppstod dummare än loket, dummare än tåget.

I folkmun uppstod också kraftuttrycket järnvägar! som en lindrigare form av jävlar!

All tågtrafik gick nu inte som på räls. Olyckor inträffade, både stora och små, och spåra ur, urspårad blev begrepp som kan tillämpas på såväl föreställningar som individer. Mindre dramatiskt är det att växla spår, komma in på ett stickspår, ett sidospår, spåra in, som i följande exempel från Strindberg: "Han kände att hans tanke spårat in på gamla slitna rails &"

På spåret - den vitsiga titeln på ett teveprogram i tågmiljö - är emellertid mycket äldre än järnvägen. "Följ Bacchus helt tätt på spåret" skriver Bellman, och han är inte först. "En översättare bör följa sin auktor jämt på spåren" lyder ett annat vackert exempel från samma tid.

Bromskloss kunde man tro vore enbart en järnvägsterm, men den fanns tidigare. Stoppbock är emellertid en sådan, och bådadera kan användas om personer som - i motsats till mänskliga lokomotiv och motorer - står i vägen för utvecklingen men som också någon gång kan tackas för att andra inte tvingats dra i nödbromsen.

Vad har vi då från senare tid, utom tuffa på? Hans Alfredsons och Martin Ljungs Det är skönt med en egen kupé, förstås, och ljuset i änden av tunneln, som blev allmängods under Palmespaningarna. Visst finns det andra tunnlar än för tåg, men det är nog järnvägstunneln som föresvävar oss - fastän vi som resenärer aldrig nås av detta ljus förrän vi är ute.

I medievärlden talas det ofta om att folk måste få en chans att hoppa på tåget, samtidigt som de som tycker sig kvävas av för mycket information uttrycker lust att inte vara med på tåget utan helst hoppa av detsamma.

Vem skänker i dag en tanke åt motorvägsbyggare och asfaltläggare i trafiklandskapet? Rallarna, railwaysarbetarna, däremot omsvävas av ett visst romantiskt skimmer: seniga och starka karlar i slokhatt och mustasch, med rallarhistorier och visor i glada stunder och med rallarsvingar som utdelades svepande och träffade dåligt när det om lördagen levdes rallarliv. De slet hårt, men utmed banvallarna som de byggde spred sig den rosalila epilobium. Örten fick ett av svenska språkets vackraste blomnamn: rallarros.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 MSB ger klartecken till sök- och räddningslag. Nepal har vädjat om hjälp efter katastrofen. 19  9 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

hjalp
Foto:AP

 Svenska klättrare på plats vid Mount Everest. ”Stenblock kom rullande.” 31  2 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vet du mer? Är du på plats? Hör av dig till oss på DN.

varfor
Illustration:All Over Press

 Livsfarlig resa. Världen ser på medan flyktingsmugglare härjar ostört. 66  45 tweets  21 rekommendationer  0 rekommendationer

sara2
Foto:Nicklas Thegerström

 Flyktingen: Färden till Sverige gick via lastbil genom öknen och en överfull pråm över Medelhavet. 15  6 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 Smugglarna: ”Alla säger att jag låter för många gå ombord.” 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gränspoliserna: Behövs närvaro av utländska trupper i Libyen.

Annons:

Roman blir film, Finland fick ny ledare och bolagsjätte stämmer städfirma. Har du koll?  Veckans Nutidstest. 69  0 tweets  69 rekommendationer  0 rekommendationer

nutidstestet_v17B_488
Foto:Ulrika By
kenya-1000
Foto:Erik Esbjörnsson

 Oro i Kenya efter Stockholm Marathons beslut. ”Utarmning av sporten.” 14  6 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bara nordbor får prispengar. Topplöparna lär nobba. 1545  51 tweets  1490 rekommendationer  4 rekommendationer

 Johan Esk: Desperat försök att rädda svensk långdistanslöpning. 28  11 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: