Striden om upphovsrätten

Sajter stoppade för misstänkt upphovsrättsbrott

Illustration: Homeland Security / USA

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Amerikanska myndigheter har blockerat 70 sajter som misstänks ha använts för upphovsrättsintrång. Detta utan att internetoperatörerna först varskotts. USA:s blockering påverkar hela världens tillgång till sajterna.

Amerikanska myndigheter har blockerat 70 sajter som misstänks ha använts för upphovsrättsintrång. Detta utan att internetoperatörerna först varskotts. USA:s blockering påverkar hela världens tillgång till sajterna.

Redan i somras kom ett liknande beslut från en domstol i New York. Då blockerades sju sajter, bland annat streamingsajten tvshack.net, för att de ”ägnade sig åt illegal spridning av upphovsrättsskyddade filmer och tv-program på internet”. Ingen sajtansvarig hade dock åtalats eller dömts för brott.

På fredagen hände det igen, men nu i större omfattning. Ett sjuttiotal sajter blockerades då av samma skäl efter önskemål från Homeland Securitys immigrations- och tullenhet. Nu ingick även sajter som misstänkt ha sålt illegala varor som piratkopierade kläder och skor.

Annons:

Enligt de första rapporterna assisterades myndigheterna av ICANN, den ideella organisationen som bland annat har huvudansvaret för internets domännamnssystem. Detta har senare tillbakavisats. Blockeringen ska, efter order från myndigheterna, ha utförts av företaget Verisign som administrerar databasen för alla sajter under toppdomänen .com.

Tilltaget – som påminner om vad det omdiskuterade antipiratdirektivet COICA skulle kunna innebära – har väckt starka reaktioner bland de som vill se ett neutralt internet, fritt från begränsningar och det som beskrivs som censur. Extra upprörande har varit det faktum att beslutet känts godtyckligt och fattat utan någon laga kraft vunnen dom mot sajterna, samt att det genomförts utan kännedom för vare sig sajternas adminstratörer eller leverantörer.

Ägaren till en av de blockerade sajterna, torrent-finder.com, säger till torrentfreak.com att blockeringen av sajten inte föregicks av någon som helst varning och att inte heller dess webbhotell Go Daddy hade hört något i förväg. Homeland Securitys talesperson meddelade dock att man hade fått domstolsbeslut på blockeringen, men kunde inte säga mer med hänvisning till en pågående utredning.

Just torrent-finder.com bär därtill likhet med sex av de sajter som blockerades i somras. De sajterna innehåller inget eget upphovsrättsskyddat material och inte heller nedladdningsbara torrentfiler som användaren kan få fatt i materialet med. Eftersom sajterna bara med hjälp av länkar upplyser besökare om var materialet kan oroas många för vad sådana här blockeringar kan få för konsekvenser på internet i övrigt.

I Sverige har blockeringar av den här typen diskuterats och utretts, men har inte genomförts. Upphovsrätten kan inte användas för att skydda föråldrade affärsmodeller, sade Beatrice Ask om Renforsutredningen. Ett undantag är sajter med barnpornografiskt innehåll, men även om den filtreringen är utformad av polisens så har internetoperatörerna implementerat filtret på frivillig basis.

En ovanlig konsekvens av de amerikanska besluten är också att ingen i hela världen kan nå de blockerade sajterna. När exempelvis operatörer i Danmark har tvingats blockera The Pirate Bay har effekten bara varit lokal och tekniskt enkel att kringgå. Å andra sidan, så länge inte sajternas ägare döms, är det bara för de nu blockerade sajterna att exempelvis byta toppdomän så som tvshack numera hittas med ändelsen .cc.

Artikeln har uppdaterats med nya uppgifter om ICANN:s roll.

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

Kalmar.Pedofilrattegang.500
Foto: TT

 ”Låter märkligt.” Experter ifrågasätter Rikskrims polisanmälan.

 Domare anmäld för barnporrbrott. Hotar hoppa av pedofilmål. 117  30 tweets  84 rekommendationer  3 rekommendationer

 Övergrepp på förskola i Högsby. Dom mot misstänkt pedofil fördröjd.

 Misstänkte pedofilen: Jag förtjänar att sitta inne. 34  3 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s samlade rapportering. Alla artiklar om misstänkte pedofilen i Kalmar.

 Livsmedel att vara försiktig med i värmen. Hygienexperten: Ställ krav på restaurangerna.

Mat.Hamburgare144
Foto: TT
Annons:
LarsFaring144
Foto: Jonas Lindstedt

 Dyra påminnelseavgifter. Räkningarna du inte vill missa att betala i sommar. 50  4 tweets  46 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bästa tipsen: Så slipper du höga mobilräkningar på utlandsresan. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Cykla.turer.Stockholm500
Foto: TT/Johan Öberg

 Upptäck Stockholm på två hjul. Cykel och SL-kort det enda som behövs.

 Mjältbrand och smittkoppor. USA:s statliga laboratorier har hanterat livsfarliga patogener fel. 6  1 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

Virus144
Foto: AP

 Låg i en kartong. Bortglömt smittkoppsvirus hittat i USA.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: