Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Poeten som rappar orimmat

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Själv tvivlar han på att det är bra, på att det kommer att hålla i längden. Men poeten och textartisten Johannes Anyuru drar fulla hus på sin turné. Något gör han alltså rätt.

Själv tvivlar han på att det är bra, på att det kommer att hålla i längden. Men poeten och textartisten Johannes Anyuru drar fulla hus på sin turné. Något gör han alltså rätt.

DN träffar honom bakom scenen på Gävle teater. Knappt hundra personer, sittande vid kafébord uppe på scenen. De har just sett Johannes Anyurus föreställning "Abstrakt rap". En teatertekniker - man säger mig att han är Thomas Di Levas storebror men han är filmaren Luc Besson upp i dagen - packar effektivt undan bord och stolar och sladdar och ljus.

Johannes Anyuru röker, "dricker en lunga rök", som han kallar det i sin diktsamling "Det är bara gudarna som är nya" från 2003.

Annons:

- Den titeln är för lång. Jag har en till samling klar, jag har tänkt att den ska heta "Mitt huvud är inte av guld", men jag behöver något kortare, säger han.

Texterna är raka, orimmade och drastiska, med rader som "när vaktbolagen har städat bort våra gravar". Fångande. Samtidigt kan man kanske ställa sig frågan om Johannes Anyurus framgång beror på texternas självständiga kvalitet, eller på det faktum att de hör ihop med honom själv.

- Jag har funderat en del på det där. Han har dreads, ge ut hans grejer, liksom. Jag vet inte vad förlaget tänker att jag ska symbolisera. Men nu är det som det är. Jag får vara glad att jag får göra detta, och så måste jag acceptera att det hjälper mediemässigt och försäljningsmässigt att jag ser ut som jag gör.

Samlingen har sålt i 3 000 exemplar, det inte är fy skam för en debutants diktsamling.

Och nu turnerar Johannes Anyuru med texterna. Läser dem, pratar om dem, showar fram dem.

Turnéns sista fem spelningar, som han säger, blir på vissa sätt de viktigaste. Alla fem i Stockholm, på Kulturhuset. "Rätt" personer kommer. Förlagsfolk.

- Om det nu kommer någon alls. Det händer så mycket annat i Stockholm, det är svårt att ta plats där.

Så är det inte i Gävle en torsdag i november. Heller inte i Blekinge eller i mindre städer i Skåne eller Norrland. Alla poesiintresserade är där. Många är unga, många är estetvänster. Det är basker och det är sjalar och det är Che Guevara.

- Det är kul att folk kommer. Och jag vet att de får se något bra. Det har jag bestämt innan, att det är bra! Johannes Anyuru skrattar.

Han är född i Borås, har bott i Växjö och Göteborg. Flyttandet har gett honom en lite märklig studsande dialekt, som undantagslöst tolkas som en liten brytning. Han är ju afrikan på fädernet, gubevars, det syns ju, och då blir en dialekt förstås tolkad som en brytning.

Möjligen är detta något som Johannes Anyuru känner till, och förstärker en smula på scen. Han låter i alla fall rätt annorlunda när han läser sina texter, pratar utifrån ett manus och sina dikter. En diskjockey står bakom och stöttar honom lika skickligt som en känslig gitarrist intill en fadosångerska.

- När jag är klar med detta ska jag skriva en roman, en novellsamling och ett drama. Jag har massor av idéer, men det är svårt att hitta en övergripande idé. När den kommer så skriver jag. Jag skriver på natten och när jag har tråkigt.

Johannes Anyuru skulle bli civilingenjör.

- Jag var duktig i skolan, så andra tänkte det åt mig. Men jag hoppade av när jag förstod hur oerhört tråkigt det var.

I stället har han pluggat litteraturvetenskap, bland annat för Gunnar D Hansson, och försörjt sig på att vara behandlingsassistent för autistiska.

- Men nu vill jag aldrig mer jobba.

Lite utgifter har han dock. Han blev av med sin väska vid ett bilinbrott i Landskrona tidigare under turnén, och har denna morgon på resan till Gävle kommit upp så sent att han rest utan ombyte.

- Jag får köpa nya i Vilhelmina.

Och så skakar han på huvudet, lyckligt, och visar med gester och ett leende: Det är fantastiskt att jag får vara med om det här.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Volkswagen
Foto:AFP

 Ska framgå i ett brev som bolaget skickat. Ber även om ursäkt för ”felsteg”. 7  3 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Var god dröj-läge.” Myndigheter, politiker, jurister och bilägare väntar på beskedet. 2  1 tweets  0 rekommendationer  1 rekommendationer

Volkswagen
Foto:AP
Ryssland
Foto:Skärmdump Youtube

 Rapporterar om utsikterna för flygattacker. Ryska tv-kanalen har börjat med annorlunda väderrapport. 19  4 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nato kräver ryskt bombstopp. Turkiska stridsflygplan blev ”trakasserade”. 25  7 tweets  17 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
ordquiz-puff
Foto:TT

 Quiz. Testa hur många av Språkrådets nyord du kommer ihåg. 570  14 tweets  548 rekommendationer  8 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: